Adını Yarış Pistlerinden Alan Arabalar… Bir arabaya yarış pistinin adını vermek oldukça iddialıdır. Eskilere baktığımız zaman birçok otomobil üreticisi, satışa sunacağı modellerin adlarını popüler pistlerin isimlerinden alıyordu. Böylece araçlar satışa sunulmadan önce büyük bir şekilde reklama ve bilinirliğe sahip oluyordu. Ancak bazı araç üreticileri, ürettikleri arabaların test aşamalarını belirli pistlerde gerçekleştirmektedir. Bu yüzden araç, satışa sunulacağı zaman o pistin adını almaktadır. Bugünkü içeriğimizde adını yarış pistlerinden alan arabalar ve bu araçların özelliklerini inceleyeceğiz.

De Tomaso VallelungaAdını Yarış Pistlerinden Alan Arabalar

1964-67 yılları arasında toplam 59 adet üretilen hem nadir hem de güzel olmayı başaran Vallelunga, De Tomaso adını taşıyan ilk yol otomobilidir. Carrozzeria tarzı fiberglas gövdesinin altında, diğer motor üreticilerinden alınan parçaların bir karışımı, hafif spor otomobil DNA’sını oluşturuyor. Amerikan otomobil üreticisi Ford’un 1.5 litrelik dört silindirli motoruna sahip olan De Tomaso Vallenlunga, 104 beygir güç üreterek 200 kilometrenin üzerine kolaylıkla ulaşmaktadır. Vallelunga, adını yüzeyini asfalt yerine kumun oluşturduğu  Roma’nın kuzeyindeki bulunan bir pistten almaktadır. Bu pist, çoğu kişi tarafından bilinmese de İtalya’nın en güzel ve naif pistlerinden biridir. 1959 yılından beri geliştirilip, büyütülmeye çalışılan pist, daha küçük yarış serilerine ev sahipliği yapmaktadır. Örnek olarak bu seriler; F3, F4, LMP3’e ve yakın bir zaman önce touring otomobil etkinliklerine ev sahipliği yapmıştır. Local olarak adlandırabileceğimiz bu pist, küçük sınıf yarış serileri için oldukça önemli ve ayrıcalıklıdır.

Ferrari 599 GTO FioranoAdını Yarış Pistlerinden Alan Arabalar

Ferrari’nin ve tüm İtalyan otomobil üreticilerinin yol ve yarış arabalarının adımlarını attığı özel test pisti olan Fiorano, 599 GTO modeli ile bir kez daha karşımıza çıkmaktadır. İtalyan lüks ve spor otomobil üreticisi Ferrari’nin en güzel otomobil modellerinden biri olan 599 GTO Fiorano, İtalyan pistinden aldığı adını gururla taşıyabilmektedir. 2006 yılında İtalyan üretici Ferrari, 599 GTB’yi satışa sundu. 612 beygirlik V12 ile güçlendirilmiş olan önden motorlu 599 GTB, 300+ kilometre hıza sahip bir grand tourer olarak karşımıza çıktı. Bu otomobil hem tasarım hem de teknik özellikleri olarak her otomobil tutkunun sahip olmak isteyeceği bir modeldir. Bununla birlikte 2010 yılında Ferrari, daha güçlü ve hafif olan GTO’yu da satışa sundu. Ayrıca Ferrari 599 GTO Fiorano, daha çok pist odaklı bir araba modeliydi. Coupe tasarımı, aracın çekiciliğini arttırmaktadır. Özellikle ön taraftan arka tarafa doğru genişleyen otomobil yapısı hem aerodinamiğini hem de tasarımını eşsiz kılmaktadır.

Pontiac LeMans SportAdını Yarış Pistlerinden Alan Arabalar

Motor sporları yetkilileri dünyaca ünlü dayanıklılık yarışı olan Le Mans’ın Pontiac tarafından  kullanılarak farklı bir şey yapmaya çalıştığını söylemektedir. Adın nasıl ortaya çıktığına bakılmaksızın LeMans Sport, otomobilin performansı ve teknik özellikleri yarış beklentilerini karşılamasa bile kulağa oldukça hoş geliyor. Pontiac LeMans Sport, LeMans’ta yarışan araba tasarımlarına benzemese de 6.5 litrelik V8’e sahiptir. Bu motor 330 beygir güç üretmektedir. Tasarımının aksine oldukça dinamik sürüşe sahip olan Pontiac LeMans Sport, en kafa karıştırıcı otomobil modellerinden biridir. Özellikle adının, LeMans ile eşleştirilmesi, oldukça kafa karışıklığı yaratmaktadır.

Maserati Kyalami

Bildiğimiz üzere yarış başarısı ve yol otomobili satışları yakından bağlantılıdır. Motor sporlarındaki tüm büyük isimler, pistte zaferin hızlı bir yol otomobiline dönüşeceğine inanan duygulara sahiptir. 1967 yılında Maserati, Kyalami Grand Prix’sinde bir fabrika takımı olmak yerine bir motor tedarikçisi olarak zafere ulaştı. Bu yüzden 1976 yılında hızlı ilerleyen ve muhtemelen partiye biraz geç kalan Maserati, Kyalami arabasını 2 kapılı, 2+2 koltuklu ve kaputun altında büyük bir 4.9 litrelik V8 motoru ile tanıttı. Maserati yarış soyağacı, Frua İtalyan tasarımı ve Amerikan üretici Ford’un gücü, kendi motorlarıyla tam olarak aynı etkiyi yaratmasa da Kyalami, oldukça etkileyici bir grand tourer’dı.

Shelby Daytona Cobra Coupe

Shelby, Le Mans’ta Ferrari’ye karşı başarılı mücadelesiyle tanınmaktadır. Ayrıca adına belgeseller, makaleler ve filmler çekilmiştir. Ancak daha küçük bir sınıf olarak adlandırabileceğimiz Le Mans GT serisinde ünlü İtalyan otomobil üreticisine eldiveni ilk atan Shelby Daytona Coupe olmuştur. İlk olarak 1964 yılında Daytona 2000 km’de yarışmak hiçbir şey ifade etmiyordu. Direksiyonda Dan Gurney ile sezonun en iyi 3. finişiydi. Toplamda sadece altı Daytona Coupe üretildi ve başarılı AC Cobra’nın modernize edilmiş bir güncellemesiydi. Tamamen pistlerden alınan ilhamla üretilen Shelby Daytona Cobra Coupe, oldukça etkileyici tasarımıyla karşımıza çıkmaktadır.

İkinci El Araç İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here