2.El Otomobil Fiyatları Düşüyor mu?

0
1035

Otomobil Fiyatları Düşüyor mu?

Covid-19 sebebiyle 2.el otomobillere artan talep, fiyat artışını beraberinde getirdi. Ekim ayında otomobil fiyatları tavan yaptı. Kasım ayında ise bir düşüş söz konusu. Sektördeki önemli kişiler; fiyatlarda yaşanan düşüşün sebebini ve devam edip etmeyeceğini anlattı.

Pandemi sebebiyle birçok kişi toplu taşıma yerine özel otomobil kullanmayı tercih ediyor. Otomobil sahibi olmayan kişilerin otomobil arayışına girmesi, fiyatlardaki artışı beraberinde getirmişti. Artış ekim ayında tavan yaptıktan sonra kasım ayında fiyatlarda düşme meydana geldi.

otomobil fiyatları
arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk

arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk,“Ekonomide yeni bir reform dönemine adım atmamız, takip ettiğimiz ülkemize yeniden yabancı sermaye girişlerinin olduğuna dair ekonomi haberleri de, piyasalardaki bu olumlu havayı güçlendirdi. Bir yandan dövizdeki kayda değer düşüş, diğer yandan ekonomideki bu iyi gelişmeler ve devam eden sıfır araç üretimi, özellikle sıfır otomobil fiyatlarında ortalama yüzde 10’lar civarında bir düşüşe sebep oldu” ifadelerini kullandı.

otomobil fiyatları

‘Ayda 20 araç satarken 40 günde 2 araç satabildik’

Oto Galeri İşletmecisi Kasım Tunç da 2. el otomobil fiyatlarındaki düşüşü sıfır araçlardaki kampanyalara bağlayarak “Sıfır araç fiyatlarıyla 2. el araç fiyatlarındaki dengesizlik arttı. Bu makasın bu kadar çok açılması piyasayı dengesiz bir hale getirdi. Şu an piyasada çok fazla 2. el araç var” dedi.

Tunç, 2. el araç fiyatlarındaki düşüşün süreceğini düşünüyor. Bir aydır hiç satış yapamadıklarını vurgulayan Tunç, Normalde ayda 20 araç satabiliyorken 40 günde yalnızca 2 araç satabildik. Bu şartlarda piyasadan da araç alamıyoruz. Lüks segmentte piyasanın 30-40 bin TL altında araç bulsak bile almıyoruz. Çünkü şu an piyasaya güvenmiyoruz. Zaten elimizde satış yapamadığımız için çok fazla araç var. Araç sayısı bakımından şişmiş durumdayız ifadelerini kullandı.

otomobil fiyatları

‘Düşüş eğiliminin devam edebileceğini düşünüyorum’

2. el araç fiyatlarının seyrini sıfır araç fiyatlarının belirlediğini söyleyen Dr. Naim Çetintürk ise sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sıfır araç fiyatları; üretim, talep ve yurt dışından otomobil ve parça ithal eden bir ülke olduğumuz için döviz fiyatları ile paralellik arz ediyor. Bu bağlamda ben 2021 yılında eğer konuşulan aşı takviminde olumsuz bir gelişme olmaz ve üretim sıkıntıya girmezse, ekonomik reform adımlarının da kurdaki ani artışları önleyeceği beklentisi ile özellikle ilk çeyrek ve sonrasında düşüş eğiliminin devam edebileceğini düşünüyorum.”

Kaynak:Sözcü Gazetesi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here