Şehir içi kullanımda şık ve bütçe dostu elektrikli araç arayanlar için Dacia, yeni Spring modelini satışa çıkardı. Dünya lansmanı sonrası büyük ilgi uyandıran bu araç, Türkiye lansmanına özel fiyatıyla da ses getirecek gibi görünüyor. Halihazırda 875.000 TL‘den satışa çıkan Spring, güncel fiyatlara göre piyasanın en ucuz elektrikli. Yakıt verimliliği konusunda farklı ödüllere sahip olan bu model, ayrıca AUTOBEST jürisi tarafından verilen “2022 Avrupa’da Satın Alınabilecek En İyi Otomobil” ödülünün de sahibi.

dacia spring arkadan görünüşü

Kısa sürede markanın başarısına büyük katkı sağlayan Spring’in tasarımı, kullanıcıların elektrikli sürüşe geçmek için ihtiyaç duyduğu özelliklerden yola çıkarak tasarlanmış. Bu doğrultuda, tamamen elektrikli sürüşün sunduğu avantajlar, motor, batarya ve çok daha fazla özellikle sürücüleri kendisine çekmeyi hedefliyor. Dacia’nın “Elektrik Devrimi” kapsamında satışa sunduğu bu model, SUV karakteriyle öne çıkan bir şehir otomobili olarak tanımlanıyor. Günlük sürüşünüze keyif katmak için tasarlanan konforlu aracın özelliklerine dilerseniz biraz daha yakından bakalım.

Sürüş Menzili ve Şarj Özellikleri

Elektrikli araç denilince herkesin aklını meşgul eden ilk soru şarj süresi ve kullanım menzili oluyor. Dacia Spring batarya ve menzil konusunda da fiyat-performans dengesini tutturmayı başarıyor. Modeldeki hızlı şarj özelliği, sürücülerin işini epey kolaylaştırıyor. Eğer yolda araç şarj etmek için mola vermeniz gerekiyorsa hızlı şarj (DC şarj) özelliği ile hızlı şarj istasyonunda 1 saatten kısa sürede bataryanızı %80’e kadar doldurabilmeniz mümkün. Evde ise standart ev prizi bu iş için yeterli. Ancak evde de şarj sürenizi kısaltmak istiyorsanız yetkili bir profesyonel tarafından duvar tipi şarj (AC şarj) ünitesi kurdurmanız gerekiyor. Bu sayede Spring’i 5 saatten kısa sürede kolayca şarj edebilirsiniz.

Menzil konusuna gelince yeni Dacia Spring, 26,8 kWh bataryası ile şehir içi WLTP çevriminde 310 km mesafeye kadar çıkan bir sürüş menzili sağlıyor. Ayrıca birleşik WLTP çevriminde 220 km mesafeyi görebilmenize imkan tanıyor. Tüm bu verilere göre ulaşılabilir fiyat aralığındaki Spring, tam şarj ile şehir içi kullanımında bir haftaya kadar sürüş imkanı sunuyor.

Motor ve Batarya

Dacia Spring motor ve batarya konusunda şu formülü sunuyor: kanıtlanmış motor + garantili ve geri dönüştürülebilir batarya = sürüş konforu ve huzur! Markanın kanıtlanmış güç aktarım teknolojisi, bu modelde en güçlü gördükleri yanlardan biri. Bu sebeple de Spring’de yer alan 48 kW motor ve 26,8 kWh batarya, kanıtlanmış Renault Grup deneyiminin bir ürünü. Üstelik performansı en üst seviyelere çıkarabilmek için model oldukça hafif. Motor ve batarya ile beraber bakıldığında aracın ağırlığı 1 tonun altında kalıyor. Model bilgisinde sürücü ve yakıt dahil boş ağırlık 975 kg olarak veriliyor. Böylece Spring, anında ürettiği torkla birlikte optimum sürüş performansını sürücülerine sunuyor.

dacia spring şarj

Yeşil enerji kapsamında karbon ayak izinizi azaltmaya yönelik üretimler yapan Dacia, karbondioksit üretmeyen ve atmosfer kirliliğine yol açmayan elektrikli araçları için batarya geri dönüşüm hedefine bağlı ilerliyor. Bu doğrultuda eski bataryalar enerji depolama için kullanılıyor. Marka, yeni Dacia Spring ile de bataryanızın sahibi sizsiniz diyor. Spring’in ikinci el satışını kolaylaştıran bataryası için Dacia 8 yıl veya 120.000 km garantisi sunuyor. Bu garanti süresi, minimum %75 şarj kapasitesi ile garanti ediliyor.

Tasarım Ayrıntıları

Teknik detaylardan tasarıma doğru geçiş yaptığımızda, şehir otomobili olarak tanıtılan Spring’de 4 adet tam boy koltuk olduğunu görüyoruz. Ayrıca özel eşyalarınız veya kalabalık seyahatleriniz için kullanabileceğiniz 290 litrelik bagaj kapasitesi mevcut. Dilerseniz bu kapasiteyi genişletmek için arka koltukları katlayarak yükleme hacmini artırabilirsiniz. Üstelik aracını bir yaşam alanı olarak görenlerin dilediği eşyayı rahatça depolayabilmeleri adına Dacia Spring 23,1 litre saklama alanına sahip. Akıllı depolama çözümleri, her şeyi elinizin altında tutmak için birebir.

Sürüş Konforunu Artıracak Multimedya Özellikleri

Teknolojinin günlük işlerimizin bir parçası olmasıyla birlikte araçlardaki multimedya özellikleri de bir o kadar önem kazandı. Markaların kolaylık konusunda birbiriyle yarışan sistemleri, sürücüler için de önemli birer kriter haline geldi. Elektrik teknolojisinin tasarımın merkezinde yer aldığı Dacia Spring’de multimedya özellikleri de bu noktada öne çıkıyor.

Yolculuklarınızın keyfini doyasıya çıkarabilmeniz için araçta bulunan Media Nav sistemi her şeyi sizin için hallediyor. 7” dokunmatik ekrana sahip olan bu sistemden telefon, radyo, multimedya ve GPS navigasyonu olmak üzere dilediğiniz tüm cihaz ve uygulamalara erişebiliyorsunuz. Üstelik akıllı cihazlarınızın bağlantısı için Bluetooth, jak ve USB bağlantı noktaları gibi alternatifler de yer alıyor. Multimedya sisteminde Android Auto ve Apple CarPlay özellikleri de bulunuyor. Böylece siz de gözünüzü yoldan ayırmadan favori uygulamalarınızı geniş araç ekranına kolayca yansıtabiliyorsunuz.

dacia spring araç içi multimedya

Dacia Spring Teknik Özellikleri

Motor 48 kW
Motor Tipi Elektrik
Maksimum Güç (KW/BG) 48/65
Vites Tipi Otomatik
Silindir Hacmi (CM3) 0
Emisyon Kontrol Metodu WLTP
Yakıt Tipi Elektrik
Yerden Yükseklik 151
Uzunluk 3734
Genişli (Dikiz Aynaları Hariç) 1579
Yükseklik 1513
Dingil Mesafesi 2423
Bagaj Hacmi (DM3) 290
Azami Bagaj Hacmi (DM3) 620
WLTP Menzili 220
0 – 100 KM/S Hızlanma (SN) 13,7
Boş Ağırlık (Sürücü Ve Yakıt Dahil) 975

 

SUV imajına sahip olan Dacia Spring, elektrikli olması bakından pek çok avantaja sahip. Modelin en büyük artısı, içten yanmalı motorlu araçlara göre çok daha düşük gürültü ve titreşim ile çalışması. Bu detaylar da aslında çoğu zaman bir sürüşün konforunu belirleyen özelliklerden oluyor. Ayrıca elektrikli motor, optimum torku anında üretebiliyor. Bu sayede de içten yanmalı motora kıyasla kalkış sırasında aracın daha iyi hızlanmasına imkan tanıyor. Kısa sürede büyük ilgi çekeceği öngörülen Dacia Spring renk seçenekleriyle de tasarım noktasında iddiasını belli ediyor. Modelin 6 farklı renk seçeneği arasında; arduvaz mavi, su mavisi, magma kırmızı, elmas gri, buz beyazı ve yosun yeşili yer alıyor. İhtiyacınız olan tüm temel özellikleri sağlan Spring ilk olarak Extreme donanımıyla piyasaya çıktı. Peki Spring Extreme Electric 65 bg sahiplerini ne tür özellikler bekliyor? İşte paket içeriği:

  • Yeni Media Nav (7″ dokunmatik ekran, Navigasyon sistemi, Bluetooth, USB bağlantısı ve Apple Carplay
  • Elektronik Denge Programı (ESP)
  • Manuel Klima
  • 3 Noktalı Ayarlanabilir Arka Emniyet Kemerleri
  • ECO Mode
  • Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastıkları
  • Hareket Halinde Otomatik Kilitlenen Kapılar
  • Mod 3 Duvar Tipi Şarj Kablosu (AC)
  • Anti Blokaj Fren Sistemi (ABS)
  • Elektrikli Yan Aynalar
  • Acil Fren Yardımı (AFU)
  • Elektrikli Arka Camlar
  • Otomatik Yanan Farlar
  • Elektrikli Ön Camlar
  • Çocuk Koltuğu Sabitleyici (ISOFIX)
  • Elektrik Takviyeli Direksiyon
  • Aktif Acil Fren Destek Sistemi (AEBS)
  • Ön Koltuk Arkası Cepler
  • Navigasyon Sistemi
  • Hız Sınırlayıcı ve Hız Sabitleyici (Cruise Control)
  • LED Gündüz Farları
  • Arka Cam Sileceği
  • Acil Durum Çağrısı
  • Geri Görüş Kamerası
  • Yan ve Perde Hava Yastıkları
  • Ön Yolcu Hava Yastığı İptal Kilidi
  • Lastik Tamir Kiti
  • Lastik Basınç Uyarısı
  • Sürücü, Yolcu ve Arka Koltuk Emniyet Kemer İkazı
  • Bakır Rengi Dış Yan Aynalar

Türkiye’de Satılan Elektrikli Otomobiller

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here