Köklü bir geçmişe sahip olduğumuz otomotiv sektörü gelişimine durmaksızın devam ediyor. Peki ya neredeyse her ay yeni modeli ile tanıştığımız otomobil üreticileri araçlarını nerede üretiyor? Türkiye’de bu ülkelerin arasında mı? Türkiye’de üretilen otomobiller hangileri?

Türkiye’de Üretilen Otomobiller

Türkiye’nin uzun yıllardır en önemli ve en büyük sektörlerinden biri şüphesiz otomotiv sektörü. Geçmişi tekerleğin icadına dayanan otomotiv sektörü Türkiye’de ilk olarak 1954 yılında Tuzla’da Jeep fabrikası kurulmasıyla başladı. Şimdiyse Türkiye’de ‘Otomotivin Başkenti’ olarak Bursa gösteriliyor.

Ülkemizdeki en büyük 3 sektörden biri olan otomobil sektörü büyümeye de devam ediyor. Bu büyümeden kaynaklı olarak da dünya üzerinde sık tercih edilen araçların bazıları Türkiye’de üretiliyor. Sektörün lokomotifi elbette ki Fiat. Avrupa pazarına olan hakimiyeti dolayısıyla bazı modellerini ülkemizde üreten Fiat, Meksika pazarına hitap eden Fiat Dodge Neon’un üretimini de Türkiye’de yapıyor.

Fiat dışında Renault, Toyota ve Ford da ülkemizde üretim yapan markalar arasında başı çekiyor. Peugeot, Citroen, Hyundai, Honda, Isuzu ve Opel’in bazı modellerinin de Türkiye’de üretildiğini belirtelim. 

Hangi Otomobil Modelleri Türkiye’de Üretiliyor?

Bahsettiğimiz gibi Türkiye’de üretim yapan Fiat markasının,  Egea – Fiorino ve Doblo modelleri ülkemizden çıkıyor. Türk mühendislerimiz araçları tasarlıyor, planlıyor ve Türk işçiler de montajlıyor. Bu durum oldukça gurur verici. Türk markası olmamasına rağmen Türkiye’de üretim yapılması, ülkemizi de bu sektörde geliştiriyor. 

1Türkiye’de Üretilen İlk Hibrit Otomobil: Toyota CH-R ve Toyota Corolla

Japonya merkezli otomobil üretici olan Toyota da ülkemizde otomobil üretimi yapan markalar arasında yer alıyor. Birçok üretici gibi hibrit otomobillere yönelen Toyota:

  • Corolla
  • CH-R

modellerini ülkemizde üretiyor.

Üstelik Sakarya’da yer alan Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye fabrikasında ürettiği Corolla modelini, 30 farklı ülkeye ihraç ediyor. Son olarak CH-R modelinin özelliği de Türkiye’de üretilen ilk hibrit otomobil olması diye belirtelim.

Sıfır Km Toyota Modelleri

2Fiat Egea, Fiat Doblo, Fiat Fiorino

Günlük hayatta sık sık gördüğümüz bir marka olan Fiat’ın, uzun yıllardır üretimi ülkemizde yapılıyor. Fabrika ise Bursa’da ve Tofaş fabrikası. Bu fabrikada üretilen modeller;

  • Egea,
  • Doblo
  • Fiorino

Sıfır Km Fiat Modelleri

3TOGG

Türkiye’nin “Devrim” ve “Anadol” ile başlayan yerli otomobil macerası birkaç yıl kadardır TOGG ile devam ediyor. 2018 yılında Gebze’de kurulan TOGG otomobil fabrikası 27 Aralık 2019 tarihinde tanıtılmıştı. Şimdiyse heyecanla TOGG modelinin satışa hazır olmasını bekliyoruz.

4Renault Megane ve Renault Clio

Fransız otomobil üreticisi Renault’un, en çok sevilen ve tercih edilen iki modeli Türkiye’de üretiliyor. Fabrikası ise Bursa’da bulunan Oyak Renault fabrikası. Renault’un ülkemizde ürettiği modeller:

  • Megane
  • Clio

Sıfır Km Renault Modelleri

5Hyundai i10 ve Hyundai i20

Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai, ikonik modellerini ülkemizde üretiyor. Markanın fabrikası İzmit’te yer alan Hyundai Assan fabrikası. Hyundai’nin:

  • i10
  • i20

modelleri bu fabrikada üretilip Avrupa’daki birçok ülkeye de ihracatı sağlanıyor.

Sıfır Km Hyundai Modelleri

6Ford Otosan

Henry Ford tarafından kurulan Ford markası, araçlarını ülkemizde Gölcük’te yer alan Ford Otosan fabrikasında üretiyor.

Sıfır Km Ford Modelleri

7Mercedes-Benz Türk

Lüks ve spor otomobilleri ile tanına Alman otomobil devi Mercedes, bazı ticari modellerini ülkemizde üretiyor. Üstelik 1967 yılından beri! Mercedes Benz Türkiye fabrikası Aksaray’da yer alıyor.

Sıfır Km Mercedes-Benz Modelleri

1 YORUM

  1. togg fabrikasi gebzede yazmissiniz insanlarin kafasini karistiriyorsunuz zaten millet hala inandirici bulmadigi gibi alay ediyorlar simdi soruyorum fabrika gebzedemi yoksa bursa gemlik temi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here