Sürüş Esnasında Lastiklere Ne Olur?

0
2884
sürüş esnasında lastiklere

Otomobilinizi sürücü koltuğunda oturmuş izlerken olup biten her şeyi izlemeniz oldukça zor. Birçok parametreyi kontrol ediyor olsanız da nasıl çalıştığına dair bir fikriniz olan bir makineyi kumanda etmek çok daha keyiflidir. Otomobilinizin lastikleri, yere temas eden tek noktalar oldukları için ekstra önemlidir. Peki seyir halinde iken nasıl davranırlar, sürüş esnasında lastiklere ne olur, lastikler sürüş esnasında nasıl görünür sorularına cevap vereceğiz.

Sürüş Esnasında Lastiklere Ne Olur?

Lastikler otomobilin yola tutunmasını, iyi bir mesafede durmasını, yönlendirilmesini ve sizin için konforlu bir sürüş hissi yaratılmasını sağlar. Bu kapsamda lastik içinden elde edilen görüntüde otomobilin yoldaki engellere ne tür tepkiler verdiğini görebilirsiniz (4. dakika sonrasında). Daha önce yoldaki engellerin otomobilinizi nasıl etkilediğini ve doğru lastik seçiminin nasıl olması gerektiğini anlatmıştık.O nedenle bu konuya burada değinmeyeceğim.

Sürüş esnasında otomobilinizin lastiklerinde meydana gelen bir diğer değişim de merkezkaç kuvvetinin etkisi ile otomobil lastiklerinin yere temas eden alanının incelmeye meyilli bir hareket göstermesidir. Bu değişimi basit bir maket ile gözler önüne sermek gerekirse aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz. Otomobil lastiklerinde meydana gelen bu değişim, yere tutunma miktarında azalmaya ve yol tutuş kabiliyetinin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle Formula 1 gibi yüksek hızların söz konusu olduğu yarışlarda yere temas eden alanı oldukça geniş olan kalın yanaklı lastikler kullanılır.

 

Süper spor arabalarda da bu tarz lastiklerin kullanılması elbette tesadüf değil. Otomobil mühendisliği, her şeyin düşünülerek tasarlandığını bir kez daha gözler önüne seriyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here