Şarj Dinamosu Nedir? Arızaları Nelerdir?

1
14818

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobiller geçmişten günümüze birçok sistem ile donatılmıştır. Günümüz otomobilleri için konuşmak gerekirse; mekanik sistem, elektrik sistemi, elektronik sistemler ve elektromekanik sistemler bulunmaktadır. İlk otomobil akıllara getirildiğinde mekanik sistemler büyük çoğunluğu oluştursa da günümüz araçlarında daha yenilikçi elektromekanik sistemler bulunmaktadır. Otomobillerin elektrik ihtiyacı her ne kadar aküden sağlanır olarak bilinse de akünün görevi sadece ilk marş ve aracın stop anındaki ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Araç çalıştıktan sonra kullanılan hiçbir aksam akünün şarjını bitirmez. Bunu sağlayan parça ise motorun v kayışı bölümüne bağlı olan şarj dinamosudur. Motorun dönme hareketi ile dönmeye başlayan şarj dinamosu, elektrik üretir. Aracın elektrik ihtiyacı karşılanır ve akü şarj olur. Ancak zamanla eskiyen otomobillerde şarj dinamosu da deformasyona uğrar. Dinamo şarj işlevini kaybeder veya değişik sesler çıkarmaya başlayabilir. Bu durumda yapılması gereken ilk iş servise veya elektrikçiye gidip sorununuzu çözmek olmalıdır. aksi halde aracınızın aküsü bitecek. Takviye veya vurdurma işlemi yapmadan araç çalışmayacaktır. Şarj Dinamosu Nedir? Arızaları Nelerdir? Hakkında detaylar yazımızın devamında.

şarj dinamosu

Şarj Dinamosu Nedir?

Otomobil motoruna bağlı olan şarj dinamosu, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir jeneratördür. Motorun dönme kuvvetinden aldığı hareket ile çalışan dinamo, tersine çalışan bir elektrik motoru olarak düşünülebilir. Şarj dinamosu, aracın elektrik ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Aracın aküsü azaldığında aküyü şarj eder. Aynı şekilde başka bir araca takviye yapıldığında o aracın aküsünün de şarj olmasını sağlar. Peki şarj dinamosunun arızaları nelerdir?

şarj dinamosu

Şarj Dinamosu Arızaları Nelerdir?

Şarj dinamolarında en sık karşılaşılan arıza, kömürlerin bitmesidir. Dinamoda bulunan kömürler zamanla aşınır ve biter. Kömürlerin değişimi gerekir. Kömürler bittiğinde araç şarj etmeyecektir. Bu durumda aracın gösterge panelinde akü işareti yanacaktır. Bir elektrikçiye giderek aracın şarj edip etmediği görülebilir.

Şarj dinamolarında görülen bir diğer arıza ise rulman bozulmasıdır. Motorun dönme hareketi ile çalışan şarj dinamosu çok fazla kullanılır. Rulmanın ömrü bittiğinde ses çıkarmaya başlar. Sanayi ağzıyla bilya öter. Dİnamonun sökülüp rulmanın değişimi gerekir. Rulman değişince sorun çözülür.

Şarj dinamolarında görülen arızalardan biri de konjektörün arızalanmasıdır. Konjektör dinamonun ürettiği elektriğinin voltajını sabitler. Motor yüksek devir çevirdikçe voltajın artmasını engeller. Konjektör arızalandığında aracın farları iç ışıkları vs yanıp söner. Özellikle yeni model, bolca elektronik aksam bulunan araçlar için oldukça tehlikeli bir durumdur. Yeni otomobillerin birçok parçası Ecu’ya bağlıdır. ECU arızası ise oldukça can sıkıcıdır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında bir an önce aracı servise götürmek gerekir. Aksi halde büyük sorunlar beraberinde gelebilir.

Şarj Etmezse Ne Olur?

Araç çalışırken şarj dinamosu çalışmazsa gerekli elektrik enerjisi aküden kullanılır. Ancak aracın kullanım ömrü akü bitene kadardır. Eski model dizel otomobillerin çalışması için problem olmasa da yeni model araçlar, çalışmak için elektriğe ihtiyaç duyarlar. Aracın aküsü bitecektir. Çalıştırmak istediğnizde marş basmayacaktır. Takviye yapmak veya vurdurmak dışındaki tek yol çekicidir. Çekici masrafı düşünüldüğünde takviye veya vurdurmak kulağa mantıklı gelmektedir. Vurdurma işlemi zincirli otomobillerde pek önerilmemektedir. Zincirli otomobiller vurdurulurken senteden atlayabilmektedir. Bu durum büyük masraf anlamına gelmektedir. Özellikle Peugeot Citroen grubunun 1.6 THP motoru vurdurulmayı hiç sevmez. Ancak düz motorlu özellikle de eski model araçlarda vurdurma işlemi ile sorun oluştuğu çok çok nadir görülür.

şarj dinamosu

Araç Nasıl Vurdurulur?

Aracın marş dinamosu ile çalışması, motora ilk hareketin verilmesi esasına dayanır. Vurdurma işlemi de araca ilk hareketin verilmesini sağlar. Ateşleme işlemi ile birlikte araç çalışacaktır. Araç 2.viteste iken debriyaja basılı şekilde itilmeye başlar. Bu sırada kontak açık konumdadır. Araç bir hıza ulaştığında kalkış yapar gibi debriyaj bırakılır. Motor döner ve araç çalışır. Bu sırada debriyaja basılır ve gaz verilir. En yakın servisin yolu tutulmalıdır.

2.El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here