Trafik kuralları toplumumuzun güvenliğini sağlamak ve trafikte düzeni korumak için hayati öneme sahiptir. Her gün milyonlarca insanın yolları kullanması, trafikteki kuralların ve düzenin ne kadar kritik olduğunu vurgular. Bu kurallar, trafik kazalarını önlemek, yaralanmaları azaltmak ve trafik akışını düzenlemek için oluşturulmuştur. Ayrıca, trafik kurallarının ihlali genellikle ceza gerektiren bir suçtur ve bu kurallara uyulması hem kişisel güvenliğimizi hem de toplumun genel güvenliğini korumak için önemlidir. Bu yazımızda basit ama herkes için mutlaka bilinmesi gereken trafik kuralları içeriğimizi hazırladık. Hemen okuyabilirsiniz.

Trafik Kuralları Nelerdir? 

Trafik kurallarına uymak, sürücülerin ve yayaların güvenliğini korumanın temel yoludur. Bu kurallara uyarak, trafik kazalarının önüne geçer ve toplumun genel güvenliğini korur. Çünkü ihlal edilen trafik kuralları, size, diğer sürücüle ve yayalara ciddi zararlar verebilir. Tüm bu zararların önüne geçmek için mutlaka bilinmesi gereken trafik kurallarını vardır.

Sürüş Sırasında Telefon Kullanılmaz

Araç kullanırken telefon ile konuşmak ya da ilgilenmek dikkat dağıtıcı bir hareket olarak kabul edilir. Çünkü, bir mesajı okumak veya telefon farklı konulardan konuşmak, sürücünün gözlerini yoldan uzaklaşmasına neden olur ve bu da bazı trafik kazalarına sebep olabilir. Bu sebeple sürüş sırasında telefon kullanmak yasaktır ve cezası vardır.

Kırmızı Işıkta Geçilmez

Trafikte genel olarak trafik ışıklarına dikkat etmek gerekir. Fakat kırmızı ışık ihlali en dikkat edilmesi gereken trafik kurallarından biridir. İster sıkışık trafikte ister trafiksiz yollarda kırmızı ışıkta geçmek, son derece tehlikedir ve ciddi kazalara sebebiyet verir. Hem kırmızı ışık cezası yememek hem de ciddi kayıplara sebep olmamak için bu kurala dikkat edilmelidir.

Emniyet Kemeri Takılmayı Unutmayın

eminyet-kemeri-tak

Emniyet kemeri kullanmak, bir kazada araç içinde savrulmayı ve çarpışma etkilerini azaltır. Kemer, vücutları sabitleyerek, yaralanmaları azaltabilir. Özellikle sürüş esnasında emniyet kemeri takmak olası kaza durumlarında ilk olarak sizin canınızı korumanıza yardımcı olur. Takmamak ise çok ciddi can kayıplarına neden olabilir. Emniyet kemeri kullanmak yasal bir zorunluluktur.

Alkollü Araç Kullanılmaz

Trafik kurallarının en başında alkollü halde araç kullanmamak gelir. Çünkü son derece tehlikedir. Alkolün etkisi ile bilinç kapanabilir, uyuklayabilir ya da anlık krizler yaşanabilir. Türkiye’de kamu hizmetinde çalışan sürücüler ve ticari araç sürücüleri için alkol tümüyle yasaktır. Diğer sürücüler için ise yasal sınır sadece 0.50 promil olarak belirlenmiştir.

Ehliyetsiz Şekilde Araç Kullanılmaz

Ehliyet, yetkili kurumlar tarafından verilen, o işi yapabildiğinize dair bir belgedir. Ehliyetsiz araç kullanmak demek, araba kullanma becerisi ve yetkisi almadan, araç kullanmak anlamına gelir. Bu da hem kendi canınızı hem de trafikte bulunan diğer insanların ve hayvanların canını tehlikeye sokmak demektir. Ehliyetsiz araç kullanmak, her araç ve kişi için tamamıyla yasaktır ve cezası bulunur.

Ehliyetimi Kaybettim Ne Yapmalıyım?

Hız Sınırlarına Dikkat Edilmelidir

Hız Sınırlarına Dikkat

Otoban, E5, tünel vb. karayollarında bulunan her sürüş yolu için ayrı ayrı hız limitleri bulunur. Bu hız limitlerine uymak, trafik kazalarını minimum düzeye indirir. Hız sınırlarına uymamak, trafik kurallarının ihlali olarak kabul edilir ve bu tür ihlaller genellikle para cezaları, ehliyetin askıya alınması gibi sonuçlar doğurur.

Gereksiz Korna Çalınmamalı

Gereksiz şekilde kornaya basmak, seyir halindeyken diğer sürücülerin dikkatini dağıtabilir. Acil durumlarda basılan diğer kornaların seslerini bastırabilir. Aynı zamanda gereksiz kornaya basmak, diğer insanların rahatını ve huzurunu bozmak sayılacağı için cezası bulunmaktadır.

Geçiş Önceliği Olan Araçlara Yol Verin

Karayollarında, hangi yol üzerinde olursa olsun bazı araçların her zaman geçiş önceliği bulunur. Peki, hangi araçların geçiş önceliği vardır? Ambulans, itfaiye, kar-buz kazıma araçları, polis araçları gibi acil görevi bulunan araçlara, her zaman geçiş önceliği sağlanmalı ve yol verilmelidir.

Hatalı Sollamalardan Uzak Durun

Hatalı sollama, trafikte ciddi risklere neden olan tehlikeli bir davranıştır ve birçok olumsuz sonuca yol açabilir. Hatalı sollama sonucu meydana gelen kazalarda sürücüler, yolcular ve diğer yol kullanıcıları ciddi yaralanmalara maruz kalabilir.

Yayalara Öncelik Verin

yaya-gecidi

Özellikle yaya geçitlerinde ışık bulunmayan yerlerde mutlaka yavaşlamak gerekir. Çünkü yaya geçidi olan yerlerde öncelik her zaman yayalarındır ve yayaya yol verilmelidir. Sağa dönüşlerde de yayalara yol verilmelidir. Aynı zamanda seyir halinde iken sağ yöne yeşil ışık yansa dahi her zaman yayaya öncelik verilmelidir.

Güvenli Takip Mesafesini Koruyun

Trafikte birçok tehlikeli durum anlık olarak ortaya çıkabilir. Güvenli bir takip mesafesi, genel trafik kurallarından biridir. Güvenli takip mesafesi, sürücülere daha fazla tepki süresi verir, böylece ani durumlar daha iyi yönetilebilir. Bu durum, ani frenlemeler karşısında sürücünün daha yumuşak ve kontrollü bir şekilde fren yapmasına yardımcı olur.

Doğru Şerit Kullanımı

Yol üzerinde bulunan şeritler her zaman doğru kullanılmalıdır. Sol şerit, hızlı şekilde gidecek araçlar için kullanılan ilerleme şerididir. Sabit hızda giden araçlar bu şeridi işgal etmemelidir. Sağ şerit ise daha yavaş ya da ortalama hızda gidecek araçlar içindir. Özellikle üç şeritli yollarda, genellikle ağır vasıta araçlar için ayrılır. Orta şerit ise şerit değiştirmek isteyen ya da değiştirebilecek sürücülerin genellikle kullandığı şerittir.

trafik-kuralları-dogru-serit-kullanimi

Trafik Levhalarına Dikkate Alın

Trafik levhaları, trafiğin genel akışı için olmazsa olmazdan biridir. Karayolu trafiğini düzenlemek, sürücülere yönlendirme yapmak ve güvenliği artırmak amacıyla kullanılır. Trafik işaretleri, sürücülere yol tarifleri, şehir içi yönlendirmeler, otoyol çıkışları, çift yön ya da tek yön gibi konularda rehberlik görevi yapar. Bulunduğunuz yolun hız sınırı limitlerini de takip etmenizi sağlar. Aynı zamanda trafik işaretleri, sürücülerin olası tehlikelere karşı dikkatli olmasını için uyarır. Örneğin, dik bir viraj, dar yol, hayvan geçişleri gibi durumlar için yol kenarlarında uyarı levhaları kullanılır. Trafik levhaları hem sizin hem de başkalarının güvenliği için mutlaka dikkate alınmalıdır.

Eksik Belge ile Yola Çıkmayın

Her sürücünün yanında ehliyeti olması gerekir. Ayrıca, olası kontrollere veya işlemlere karşı araç ruhsatınız, mutlaka araçta olmalıdır. Kısaca, bir sorun yaşamamanız adına, aracınıza dair her gerekli tüm belgeler her zaman aracınızda bulunmalıdır.

Trafik kurallarına uymak sadece yasal bir gereklilik değil, aynı zamanda kişisel güvenliğinizi ve toplumun genel güvenliğini korumanın önemli bir yoludur. Unutmayalım ki, trafik kuralları, herkesin huzur ve güven içinde seyahat edebilmesi için konulmuş temel kurallardır.

Güncel Tüm Trafik Cezalarını Öğrenmek İçin Tıklayın!

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here