Binlerce sürücü, yolcu ve yayanın güvenliği için belirlenen trafik kuralları, trafikte oluşabilecek riskleri en aza indirmek adına oluşturulmuştur. Trafikte uyulması gereken kuralların başında ise hiç şüphesiz kırmızı ışık geliyor. Çünkü bu ihlal, istenmeyen birçok can ve mal kaybına neden olabilir.

Kırmızı ışık cezası, araç sürüş halindeyken, kırmızı ışık yandığında dur kuruluna uymayıp, sürüşe devam edildiğinde uygulanan bir cezadır. Kırmızı ışık ihlali genellikle para cezası şekilde uygulanır. Türkiye’de trafik cezaları, Trafik Kanunu ve ilgili düzenlemelere göre belirlenir. Ceza miktarları ise yıllara göre zamanla değişebilir. Peki, birçok sürücünün merak ettiği 2023 kırmızı ışıkta geçme cezası ne kadar?

kırmızı-ısık-cezası

Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?

Günümüzün en yaygın hatalarından biri kırmızı ışık ihlalidir. Basit bir ihlal gibi görünse de, kırmızı ışıkta geçmek her gün yüzlerce sürücünün yaşadığı durumlardan biridir. Maalesef sürücüler bazen bilerek bazen de duramayacak hızda oldukları için kırmızı ışıkta geçiyorlar. Ancak sonrasında onları bir ceza bekliyor.

Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde kırmızı ışık ihlali, kolaylıkla tespit edilebiliyor. Elektronik denetleme sistemi olan EDS, sürücüler trafik kurallarına uymadıklarında araç plakasını tespit ediyor. Daha sonra da kayıtlı plaka üzerine gerekli idari cezası uygulanıyor.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da, diğer trafik cezaları ile birlikte kırmızı ışık ceza miktarları da artış gösterdi. Son güncellemeler ile kırmızı ışık cezası 2023 yılı için 951 TL olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte Karayolları 47. maddesine göre kırmızı ışık ihlali gerçekleştiren sürücülerden, 20 ehliyet puanı kesilir. Bir yıl içerisinde 3 defa kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin ise 30 gün boyunca ehliyetlerine el konulur. Sürücü bu ihlali aynı yıl içerisinde 6 kez yaparsa 45 gün, 9 kez yaparsa 60 gün boyunca ehliyetine el konur.

Kırmızı Işık Cezası Sorgulama

Eğer kırmızı ışıkta geçtiyseniz ve ceza alıp almadığınızı merak ediyorsanız, e-devlet sistemi üzerinden ceza alıp almadığınızı kontrol edebilirsiniz. Kırmızı ışık ihlali ya da herhangi bir konuda cezanızın olup olmadığını öğrenmek için; e-devlet yoluyla trafik cezası sorgulama hizmetinden faydalanabilirsiniz. Plaka üzerine uygulanan trafik cezaları ortalama 7 iş günü içerisinde e-devlet sistemine yansımaktadır.

Kırmızı Işık Cezası Erken Ödeme

Alınan cezalar 15 gün içerisinde ödendiğinde, kırmızı ışık cezası erken ödeme indiriminden faydalanma imkanınız oluyor. Bu indirim yaklaşık olarak yüzde 25 oranında avantaj sağlıyor. Ceza geldiğinde ise en geç 1 ay içerisinde ödeme yapılmış olması gerekir. Eğer ödeme yapılmazsa borç tutarı üzerinden %5 gecikme faizi uygulanır.

Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama

4 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here