Yaya bilinci konusunda yeterli miyiz?

Trafikte farkındalık serisinde bugün yaya olmak ve yayaya dikkat konusunda bir içerik hazırladık.

1Yaya Bilinci Ne Demektir?

Trafik kurallarını dikkatlice incelediğimiz zaman trafik unsurları içinde sadece tekerlekli araçların olmadığını görürüz.

Aslında evimizden çıktığımız andan itibaren hepimiz trafik ortamının bir parçası haline geliriz.

Aracımıza, motosikletimize veya bisikletimize bindiğimizde ayrı kurallar geçerli olmakla beraber eğer sadece yürüyor isek, o zamanda yaya olarak sorumluluklarımız var demektir.

Trafik kazalarının tek sebebi tekerlekli taşıtlar değildir.

Yaya olarak ödevlerini yerine getirmeyen herkes trafiği tehlikeye atar ve kaza oluşma potansiyelini artırır.

Yaya bilinci

Bu sebeple trafikte dikkatli olması gerekenlerin sadece taşıt sürücüleri değil, yayalarında tüm kurallara uymakla beraber trafiğin bir parçası olduğu konusunda dikkatinizi çekmek istiyoruz.

2Yayaların Trafikte Dikkat Etmesi Gerekenler

Öncelikle trafik kazalarında ölüm riski en yüksek grup olduğunu unutmayalım. Yaya olmak kesinlikle maksimum dikkat ve kurallara sıkı sıkıya uymayı gerektiriyor.

Unutmayın ki bir araç kazaya karıştığında kaporta aksamı onu koruyacaktır. Ancak sizin kaporta aksamınız kemikleriniz ve iç organlarınızdır.

Bu sebeple mutlaka ve mutlaka yayalar için ayrılmış olan alt ve üst geçitleri üşenmeden kullanınız. Daha pratik ve kolay olur düşüncesi ile kestirme yollardan, araçların kullandığı yolları kullanmayınız. Size pahalıya mal olabilir!

Son dönemde, belediyeler tarafından yaya yollarına, alt ve üst geçitlere daha düzenli bir ortam sağlanmaya başlandı.

Lütfen yayalar olarak bu konuda hassasiyete uyum sağlayınız.

Trafikte araçların için kullanılan sinyalizasyon sistemi, aynı zamanda yayalar içinde geçerlidir.

Araçlar için trafik lambalarının olduğu pek çok noktada yayalar içinde ışıklar bulunmaktadır.

Araçlardan beklediğiniz saygı ve üstünlüğü sizde kurallara uyarak tüm trafik dinamiklerine sağlamanız gerektiğini bilmelisiniz.

Yaya bilinci

Karşıdan karşıya geçerken yaya yollarını kullanmanız oldukça önemlidir. Çünkü trafikteki taşıtlar ancak yaya geçitlerinde sizi fark edebilir.

Aynı zamanda yürüdüğünüz yerlerin yayalar için ayrılmış kaldırımlar olmasına özen gösterin ve eğer kaldırımlara yanlış park eden araçları görürseniz hemen emniyet birimlerine bildirin.

Ve uyarı olarak ta mutlaka sileceği kaldırın. 🙂 Ve hatta mümkün ise aracın camına bir not bırakarak kaldırımlara park etmenin yanlış olduğu konusunda bir farkındalıkta siz yaratmış olun.

Bu konu maksimum hassasiyet ile önlene bilecek ve gelişmişlik göstergesi olarak hepimizin uyması gereken önemli kuralların bir bütünüdür.

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yaya bilinci

3 YORUMLAR

  1. Aynen dediğiniz gibi yayanın kaportası kemikleri ve derisidir… Geri dönüşü yok. O sebeple hem araç kullananlar hem yayaların kendini özenli ve dikkatli olmalıdır.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here