Günlük hayatın bir parçası olan araçları kullanabilmek için sürücü belgesinin sürekli olarak araç sahibinin yanında olması gerekiyor. Ancak bazen ehliyet kaybolup sürücülere birtakım sorunlar yaşatabiliyor. Bu anlama ehliyeti kaybetmek, oldukça can sıkıcı bir durum olabiliyor. Günlük hayatta sıkça ihtiyaç duyduğunuz bu belgeyi kaybettiğinizde ne yapmanız gerektiğini bilmek, süreci daha az stresli hale getirebiliyor. Bu blog yazısında ehliyetinizi kaybettiğinizde atmanız gereken adımları ve dikkat etmeniz gereken önemli noktaları detaylı bir şekilde ele alacağız.

Ehliyet Kaybetmenin Cezası Nedir?

ehliyet uzatan adam

Ehliyet gibi oldukça kişisel bir belgeyi kaybetmek pek çok kişiyi endişeyi düşürüyor. Bu gibi bir durum yaşayan kişiler sıklıkla “kayıp ehliyet ücreti ne kadar? ya da “ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım?” gibi soruları soruyor. Ehliyet kaybetmenin doğrudan bir cezası yoktur, ancak ehliyetinizi kaybettiğinizde yasal olarak araç kullanmaya devam edemezsiniz. Bu durum, trafikte yakalanmanız halinde para cezası almanıza neden oluyor. Türkiye’de ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 12.977 TL’dir. Ayrıca aracınız trafikten men edilebilir ve ehliyetinizi geri almak için yasal süreçle uğraşmanız gerekebilir. Bu nedenle ehliyetinizi kaybettiğinizi fark ettiğiniz anda gerekli adımları atarak yeni bir ehliyet çıkartmanız önemlidir. Ehliyet yenileme ücretini ödeyerek yeni bir sürücü belgesine sahip olabilirsiniz.

Ehliyet Yenileme Ücreti

Ehliyet yenileme ücreti; kayıp, çalıntı veya diğer nedenlerden dolayı ödenen bir bedeldir. Ehliyetini kaybeden sürücüler, 2024 ehliyet yenileme ücretini oldukça merak ediyor. Yeni tip ehliyetinizi kaybettiğinizde toplam 1.220 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Vakıf hizmet bedeli (230 TL) ve değerli kağıt bedeli (990 TL) bu miktarın içerisinde yer alıyor. Eski tip ehliyet yenileme işlemi ise daha az masraflıdır. Eski tip ehliyetler, yenilenme kapsamına girmediği için daha az ücret ödeniyor. 15 TL yatırarak ehliyet yenileme işlemini yapabilirsiniz. Bu durumda da vakıf bedeli (2 TL) ve değerli kağıt bedeli (13 TL) ödemeniz gerekiyor.

Kaybolan veya Çalınan Ehliyet Nasıl Yenilenir?

ehliyetsiz-arac-cezası

İlk adım olarak ehliyetinizin kaybolduğunu veya çalındığını en yakın Emniyet Müdürlüğü’ne bildirmeniz gerekiyor. Bu bildirimi yaparak kaybolan ehliyetinizin iptal edilmesini ve yeni ehliyet çıkartılması sürecinin başlamasını sağlayabiliyorsunuz. Aynı zamanda sürücü belgesinin kaybolması durumunda izlemeniz gereken adımlar, yeni ehliyet çıkarmakla aynıdır. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden yahut ALO 199 hattı ile başvuru yapılabiliyor. Ehliyet başvuru evraklarını toplayıp ehliyet ücretini yatırdıktan sonra kolaylıkla yeni sürücü belgenize sahip olabiliyorsunuz. Ehliyet başvurusu için gerekli evrak listesi aşağıdaki gibi;

  • Sağlık raporu
  • Kan grubu kartı
  • Adli sicil belgesi
  • Biyometrik fotoğraf (1 adet)
  • Nüfus cüzdanı ya da pasaport
  • Ehliyet ücretlerinin ödendiğine dair evrak
  • Sürücü belgesinin yeniden alınmasına dair yazılmış bir dilekçe

Sürücü belgesi için sağlık raporu alırken ehliyet adına başvurduğunuzu belirtmeniz gerekiyor. Çünkü sağlık raporunuz ”sürücü olur’’ şeklinde düzenlenmelidir.

Geçici Sürücü Belgesi

Yeni ehliyetiniz gelene kadar geçici sürücü belgesi almanız gerekiyor. Bu belge, sürücünün belirli bir süre boyunca araç kullanmasına izin veriyor. Geçici sürücü belgesine, başvuru yaptığınız nüfus müdürlüğünden ya da e-devlet aracılığı ile ”Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama” ekranından erişebiliyorsunuz. Geçici sürücü belgeleri, yeni ehliyetiniz teslim edilene kadar 15 gün boyunca geçerlidir.

El Konulan Ehliyeti Geri Alma İşlemleri

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here