Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Sürücülerin araçlarını kullanabilmesi için, sürüş eğitimi almaları gerekir. Ardından girecekleri sürücü sınavı ile ehliyet almaları gerekir. Ehliyeti olmayan kişiler, otomobillerin veya herhangi bir aracın direksiyonuna geçemez. Ehliyetsiz araba kullanmak suçtur. Bu yüzden sürücüler, araçlarını kullanacağı zaman, ehliyetlerini de yanlarında bulundurmalıdır. Aksi halde bu durumun cezası vardır. Peki, ehliyet kaybolursa ne yapmalıyız? Bu yazımız ile sizlere “Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım?” Sorusunu cevaplıyoruz.

Ehliyet Kaybetmenin Cezası Nedir?

Ehliyet gibi oldukça kişisel bir belgeyi kaybetmek hepimizi endişeyi düşürür. Bu durumlarda doğal olarak ”Kayıp ehliyet ücreti ne kadar? Ehliyetimi kaybettim ne yapmalıyım?’’ gibi sorulara yanıt ararız. Fakat korkulanın aksine, ehliyet kaybetmenin herhangi bir kayıp ücreti cezası bulunmuyor. Ehliyet kayıp ve çalıntı durumlarında, sadece ehliyet yenileme ücretini ödemeniz yeterli olacaktır.

Ehliyet Yenileme Ücreti

Yeni tip ehliyetinizi kaybettiğinizde 145 ₺ vakıf hizmet bedeli ve 624 ₺ değerli kağıt bedeli ödemeniz gerekir. Toplamda 769 ₺ ödeyerek yeni tip ehliyet sahibi olabilirsiniz.

Eski tip ehliyetinizi kaybettiğinizde ise 2 ₺ vakıf bedeli ve 13 ₺ değerli kağıt bedeli ödemeniz gerekmektedir. Eski tip ehliyetler, yenilenme kapsamına girmediği için daha az ücret ödenir.

Kaybolan veya Çalınan Ehliyet Nasıl Yenilenir?

Sürücü belgesinin kaybolması durumunda izlemeniz gereken adımlar, yeni ehliyet çıkarmakla aynıdır. Ehliyet başvuru evraklarını toplayıp, ehliyet ücretini yatırdıktan sonra kolaylıkla yeni sürücü belgenize kavuşabilirsiniz. Ehliyet randevusu aldıktan sonra, ehliyet başvurusu için gerekli evrak listesi aşağıdaki gibidir;

Nüfus cüzdanı veya pasaport,

Sağlık raporu,

1 adet biyometrik fotoğraf,

Ehliyet ücretlerinin ödendiğine dair belge,

Kan grubu kartı,

Adli sicil belgesi,

Sürücü belgesinin yeniden alınmasına dair yazılmış bir dilekçe.

Sürücü belgesi için sağlık raporu alırken, ehliyet adına başvurduğunuzu belirtmelisiniz. Çünkü sağlık raporunuz ”sürücü olur’’ şeklinde olmalıdır.

Geçici Sürücü Belgesi Al

Yeni tip ehliyetiniz gelene kadar geçici sürücü belgesi almasınız. Bu belge, sürücünün belirli bir süre boyunca araç kullanmasına izin verir. Geçici sürücü belgesine, başvuru yaptığınız nüfus müdürlüğünden ya da e-devlet aracılığı ile ”Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama” ekranından erişebilirsiniz. Geçici sürücü belgeleri, yeni ehliyetiniz teslim edilene kadar 15 gün boyunca geçerlidir.

2023 Ehliyet Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here