Sürücü belgelerinin, kullanılan motorlu aracın türüne uygun olarak alınması gerekiyor. Yaygın kullanılan binek araç türleri ve motosiklet çeşitlerinden farklı olarak, küçük motorlu araçlar için M sınıfı ehliyet alınması isteniyor. Motorlu bisiklet olarak da tabir edilen bu türler, günlük yaşamda karşımıza çıkabilecek en küçük ulaşım araçları. Peki, M ehliyet nedir ve tam olarak hangi çeşitler için geçerlidir? Hadi derlediğimiz bilgilere bir göz atalım.

M Sınıfı Ehliyet Ne İşe Yarar?

M ehliyet, küçük tip motosikletler için kullanılan ehliyet olarak biliniyor. Bu sınıfta yer alan araçlar ise Moped şeklinde adlandırılıyor. Yani, “M ehliyet hangi araçları kullanır?” sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında; iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler yer alıyor. Son derece pratik olan bu araçlar günlük hayat için epey kullanışlı. Hal böyle olunca hem küçük motor kullanılması hem de aracın kullanımını kolaylaştıran harici tekerleklerin bulunması, kimlerin M sınıfı ehliyet alabileceği konusunu da öne çıkarıyor. M ehliyet kaç yaşında alınır diye baktığımızda bu belge için belirtilen asgari yaş sınırının 16. Üstelik

sarı moped

Genellikle yaş sınırı düşük olan ve yüksek hakimiyet gerektiren bazı ehliyet türleri için deneyim şartı aranıyor. Ancak M sınıfı belge almak için herhangi bir tecrübe istenmiyor. Alınan M sınıfı sürücü belgesinin geçerlilik süresi ise 10 yıl ile sınırlandırılıyor.

M Sınıfı Ehliyet Neler Kullanır?

M sınıfı ehliyetle araç kullanabilmek için motorun küçük boyutlarda olması gerekiyor. M sınıfı ehliyet neler kullanır? diye baktığımızda; 2, 3 ve 4 tekerlekli motorlu bisikletleri söyleyebiliyoruz. Ancak kullanılacak Moped’in belirli kriterlere de uygun olması önemli. Bu noktada aracın azami hızının saatte 45 km’yi geçmemesi gerekiyor.
Elektrikli bisikletlerde içten yanmalı motor da kullanılıyor. Peki, M ehliyet kaç cc motor kullanma hakkında sahip? Eğer bu tür bir sürücü belgesiyle motorlu bisiklet kullanmak istiyorsanız tercih edeceğiniz aracın silindir hacminin 50 cc’yi geçmemesi gerekiyor. Moped elektrik motor ile çalışıyorsa azami güç çıkışı da 4 kilovatı geçemiyor.
xiaomi-den-iki-yeni-elektrikli-moped-a1-ve-a1-pro-5550-7

B Sınıfı Ehliyeti Olanlar M Ehliyet Almalı mı?

B sınıfı ehliyete sahip olan kişilerin, M tipi ehliyet gerektiren araçlar için ayrıca bir belge alması gerekmiyor. Ancak daha önce hiçbir ehliyet başvurusu olmayan adaylar, tek başına M sınıfı ehliyet de alabiliyor.

Moped Araçları Özellikleri

Motorlu bisikletlerin kısaltması olarak kullanılan Moped’in saatteki hızı en fazla 45 kilometreye ulaşabiliyor. Hız konusunda dezavantaj gibi görünen bu durum, diğer yandan Mopedlere bazı avantajlar sunuyor:

  • Mopedler, diğer motorlu araçlar gibi trafik sigortası yaptırmak zorunda kalmıyor.
  • B sınıfı sürücü belgesi, bu tür araçların kullanımı için yeterli. Eğer B sınıfı bir ehliyetiniz varsa M sınıfı ehliyet almak zorunda değilsiniz.
  • Bu araç tipinde MTV ödemesine de gerek duyulmuyor.

sürücü belgesi sınavı

M Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?
Türkiye’de M sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin şu şartlara uygun olması gerekiyor:
  • 16 yaşını doldurmak
  • En az ilkokul mezunu olmak
  • Sağlık yönünden araç kullanmaya elverişli olmak
  • TC vatandaşı olmak

İstenen Evraklar

  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Öğrenim belgesi
  • Sağlık raporu
  • Sabıka kaydı

Türkiye’de 6 aydan fazla kalacak yabancı uyruklu kişilerin M ehliyet alabilmesi için öğrenim vizesi ya da ikametgah örneği gerekiyor. Bunun yanı sıra pasaportun Türkçe tercümesi, öğrenim belgesi, sağlık raporu ve fotoğraf isteniyor.

Tabii ki M tipi belge de tıpkı diğer belgeler gibi sürücü kursları vasıtasıyla alınıyor. Her sürücü adayının ehliyet alabilmek için en fazla 4 sınav hakkına bulunuyor. Ayrıca hem teorik sınavda hem de uygulamalı direksiyon sınavında başarılı olunması gerekiyor.

Yazımızın faydalı bulduysanız A sınıfı ehliyet konusu da ilginizi çekebilir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here