Son yıllarda oldukça yaygınlaşan abart egzoz modelleri (abartı egzoz modelleri), otomobillerin fabrika çıkışı egzoz desibelinden çok daha fazla yüksek ses çıkarmasıyla dikkat çekiyor. Bu yüksek sesli egzoz sistemleri, farklı bölgelerde ve ülkelerde çeşitli şekillerde kullanılabiliyor. Ancak birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de abart egzoz kullanımı cezai yaptırımlara tabi tutuluyor. Birçok sürücünün merak ettiği 2024 abart egzoz cezasına göz atalım. 

Abart Egzoz Nedir?

Abartılı egzoz veya diğer adıyla gürültülü egzoz, otomobillerde kullanılan bir egzoz sistemidir. Motordan çıkan egzoz gazlarını daha yüksek bir ses seviyesiyle dışarıya çıkarmak için kullanılıyor. Gürültülü egzozlar, genellikle performans araçlarında ve spor otomobillerde sürücüler tarafından tercih edilen bir özelliktir. Abart egzozlar, motorun egzoz gazını daha hızlı ve daha serbest bir şekilde boşaltmasını sağlayarak aracın performansını artırabiliyor. Farklı bölgelerde abart egzozların ses seviyeleri belirli sınırlamalara tabi olabiliyor ve yasal düzenlemelere uyulması gerekebiliyor. Bu nedenle abart egzoz sistemi kullanmadan önce yerel yasalara uymanız oldukça önemli bir konudur.

abartı egzoz cezası
Görsel temsilidir.

Abartı Egzoz Tespit Edildiğinde Ne Olur?

Abartı egzoz kullanımı trafikte yasaktır. Bu sebeple abart egzoz taktırdığı tespit edilen sürücülere idari para cezası uygulanıyor. Ceza ile birlikte gürültülü egzoz taktırdığı tespit edilen araçlar trafikten men ediliyor. Bu idari ceza, gelir idaresi başkanlığına ödeniyor. Ceza ödendikten sonra ise ödendiğine dair belge ile araç tekrar teslim alınabiliyor. Aracınızın muayeneden geçmesini istiyorsanız abartı egzoz kullanmamanızı öneririz. 

Abart Egzoz Cezası Ne Kadar?

Türkiye’de abart egzoz kullanımı, Karayolları Trafik Kanunu’nun 32/3 maddesi kapsamında cezalandırılıyor. Bu madde, “Mevzuata uygun olarak yapıldığı belgelenemeyen teknik değişikliğin çevredekileri rahatsız edecek derecede gürültü çıkaracak özellikte olması” şeklinde ifade edilen bir ihlal olarak kabul ediliyor. Trafik idari para cezası rehberine göre abart egzoz cezası, 2024 yılı itibarıyla 6.439 TL olarak belirlenmiştir. Ancak bu ceza 15 gün içerisinde ödendiğinde %25 oranında indirim uygulanıyor.

Modifiyeli 2. El Araçlar Burada!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here