LPG Yakıt Sistem Çeşitleri Nelerdir?

0
8942

Lpg Firmaları Gelişen Motor Teknolojilerine Yetişebiliyor mu?

Günümüzde Benzin fiyatlarının Pahalı oluşu birçok kişiyi lpg kullanımına yönlendiriyor. Benzinli bir araçta lpg kullanımı, ortalama olarak %40 tasarruf sağlıyor. Ancak akıllara gelen bir soru şu ki her geçen gün yeni bir motor teknolojisi çıkıyor. Buna paralel olarak Lpg yakıt sistemi üreten firmalar gelişmeler sağlıyor mu? Bu yazımızda sizlere Lpg Yakıt sistemi çeşitlerinden bahsedeceğiz.

 

silindir gaz tankına sahip bir otomobil
silindir gaz tankına sahip bir otomobil

 

Lpg tipleri marka marka fark etse de temelde 4 türden oluşur bunlar;

  • Tek noktadan (Mikserli) LPG Sistemleri (Turbolu araçlarda kullanılamıyor)
  • Çok noktadan enjeksiyonlu LPG Sistemleri
  • Çok noktadan enjeksiyonlu sıralı LPG sistemleri
  • Sıvı LPG püskürtme sistemleri

 

Tek Noktadan Mikserli Lpg Yakıt Sistemi

Lpg yakıt sistemleri arasında farklar yakıtı silindirler içerisine alma yöntemlerinden kaynaklanmaktadır. Tek noktadan mikserli lpg yakıt sistemi karbüratörlü ve enjeksiyonlu motorlarda depodan sıvı olarak gelip buharlaştırıcı tarafından gaz haline dönüştürülen LPG doğrudan yakıt emme hattına gönderilir.
Daha sonra hava-LPG yakıtı karışımından sorumlu olan ve karbüratörlü motorlarda karbüratör sisteminden ve enjeksiyonlu sistemlerde de emme manifoldundan hemen önce yerleştirilen Miksere yani karıştırıcıya girerek motora gönderilir. Bu tip sistemler karbüratörlü ve eski tip yakıt enjeksiyonuna sahip motorlarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve LPG püskürtme enjektörleri yoktur.

Çok noktadan enjeksiyonlu LPG sistemleri

Bu tip sistemlerde tek noktadan LPG sistemlerinin aksine Mikser bulunmaz ve bunun yerine yakıt enjektörleri mevcuttur. Bu enjektörler emme manifoldu delinerek tüm silindirler için ayrı ayrı, emme supablarının hemen önüne monte edilir. Sürekli olarak da silindirlere gaz halinde LPG yakıtı püskürtürler. Motorun çalışmasına göre ihtiyaç duyulan hava-yakıt karışımının ayarlanması ise elektronik olarak ölçüm yapan bir cihaz tarafından gerçekleştirir. Ayrıca LPG beynine sahip olan tipleri de mevcuttur Burada dikkat çekici olan yakıtın Sürekli olarak püskürtülmesidir. ve çok noktadan enjeksiyonlu sıralı lpg sistemlerinden en büyük farkı da budur.
Dacia sandero lpg
Dacia sandero lpg

Çok Noktadan Sıralı LPG Sistemleri

Sıralı sistemlerde normal veya direkt enjeksiyonlu farketmeden her bir silindir için ayrı ayrı LPG yakıtı enjektörleri vardır. Motorun çalışma prensibi doğrultusunda silindirlerle sıralı bir şekilde gaz halinde LPG püskürtülür. Yani çok noktadan enjeksiyonlu sistemlerin aksine sıralı sistemlerde yakıt sürekli olarak püskürtülmez ve aynen benzin enjektörlerinde olduğu gibi her bir silindire kesikli olarak zamanı geldiği zaman püskürtülür. Yakıtın püskürtülme sırasını ve miktarını ise LPG beyni motor beyninden bağımsız bir şekilde ayarlar.

Sıvı LPG Yakıt sistemi

En son tanıtılan ve daha teknolojik özellikleri ile öne çıkan direkt enjeksiyonlu sıvı lpg sistemlerinde ise sıralı çok noktadan enjeksiyon sistemlerin aksine ekstradan LPG enjektörleri bulunmaz. Sistem motorun kendi bünyesinde bulunan ve normalde benzin püskürten enjektörleri kullanır. Ayrıca bu enjektörler sıvı haldeki benzin yakıtını püskürtmeye göre tasarlandığı için de LPG  gaz değil sıvı olarak silindirler içerisine püskürtülür. Bu sayede de emme manifoldunun delinmesine ihtiyaç kalmayacağı gibi motor işlem görmeden lpg ‘ ye sahip olur.

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here