İkinci El Arabaya Bakmaya Gittik Ama ?

3
3053

İkinci el bir araba beğendik, aradık bilgilerini aldık, buraya kadar her şey yolunda değil mi ? Peki aracı görmek istediğimizde kontrol etmemiz gereken yerleri biliyor muyuz ?

Pek çoğumuz arabalar konusunda teknik anlamda bilgi sahibi değiliz ve bu oldukça doğal bir durum.

İkinci el

Bugünki yazımızda hiç otomobilden anlamayan biri olduğumuzu düşünerek, ikinci el bir araç bakmaya gittiğimizde, özellikle dikkat etmemiz gereken noktalar hakkında bir derleme yaptık.

1İkinci El Bir Arabanın Kaportasına Bakarak Ne Anlayabiliriz ?

Özellikle değişen ve boyalı parçalara çok önem verdiğimiz kaporta unsurları içerisinde kendimizin anlayabileceği aslında pekte kesin bir detay yoktur.

Arabaya bakmaya gittiğinizde, özellikle boyalı olan yüzeylerde dikkatli olarak baktığınızda dalgalanmalar görebilirsiniz. Daha çok güneş varken ve yatay bir açı ile baktığınızda kaporta üzerinde dalgalanmalar görüyorsanız, boya olma ihtimali yüksektir.

Ayrıca motor kaputunu açarak, birleşim yerlerinde kaynak işlemi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Arabanın kapı fitillerini biraz aralayarak aracın kaynak, punto yerlerini kontrol ederek, işlemlerin eşit aralıklarla yapılmış olduğuna dikkat ediniz.

ve arabanın motor kaputunun altında bagaj kapısının içlerinde fabrikasyon macun izleri olmalıdır. Orijinal bir araç olduğu söylenen bir arabada, bu macun izlerinin olması gerekir. Bir ipucu olarak aklınızda bulunsun.

2Lastik Üretim Tarihini Kontrol Edin !

En basit kontrol edebileceğimiz noktalardan birisi ise lastik üretim tarihidir.

Lastiklerin üzerinde bir kod şeklinde hangi yıl ve o yılın hangi haftasında üretildiği ile ilgili bir etiket vardır.

Lastik araçlar için en önemli parçalardan birisidir. Ve 4-5 senelik bir lastik ise olur da aracı alır iseniz değiştirmenizde büyük fayda olacaktır. Bütçenizi ayarlarken lastik maliyetlerini  de ekleyebilmek için mutlaka üretim tarihini kontrol ediniz.

Lastik üretim tarihinin nerede yazdığını detaylı görmek için içeriğimizi okuyabilirsiniz.

3İkinci El Aracın Trim Parçaları ve Kliması

Trim parçaları demek; araç içindeki plastik aksamlar ve malzemeler olarak açıklanabilir.

Klima ızgaraları, gösterge bölümü, kapı kolları, cam açma ve kapatma butonları gibi aracın iç aksamındaki parçaları kontrol etmeniz önemlidir.

İç aksamlardaki soyulmalar, kırılmalar ilerde tamir ettirmeniz ve ya değiştirmeniz gereken parçalar olarak karşınıza çıkabilir.

ikinci el

İç aksamda özellikle koltuklardaki sigara yanıklarını ve lekeleri de mutlaka kontrol edin ve eğer gözünüze hoş gelmeyen bir nokta görürseniz orayı yaptırmak üzere pazarlık konusu edin ve aracın fiyatını düşürmeye çalışın.

“Aracın kliması buz gibi yapıyor” diye açıklamalar yazılsa da siz işiniz garantiye alın ve görmeye gittiğiniz aracın klimasını mutlaka 5 dakika kadar çalıştırın.

Hem motorun sesini dinlemiş olursunuz hem klima için fan devreye giriyor mu onu test etmiş olursunuz hem de klimanın gerçekten buz gibi soğutup soğutmadığını kontrol etmiş olursunuz.

ikinci el

Araç klimaları her sene %4 gaz kapasitesini düşürüyor ve klima için belirli aralıklarla gaz dolumu yapılması gerekiyor. Ayrıca kış aylarında, belirli periyotlarla klimayı çalıştırmak faydalı bir işlem olarak öneriliyor.

Gaz basma işlemi ortalama 150-200 Tl arasında bir maliyet konusu olacaktır. O yüzden kendinizin yapabileceği bu kolay kontrolü mutlaka yapınız.

4Motor Kaputunu Bir Açın!

Evet motor ustası değilsiniz , ve aracı ustanıza göstereceksiniz ve ya exspertiz merkezinde rapor alacaksınız. Ama kendi işinizi kendiniz yapmanızda her zaman fayda vardır 🙂

Çok bir şey anlamasanız bile, orada biliyormuş gibi yapmaktan çekinmeyin ! önemli bir bütçe ayırarak canınızı emanet edeceğiniz bir otomobil mutlaka içinize sinmelidir.

piyasada kötü niyetli kişilerin olduğunu unutmayın ve kimseye güvenmeyin.

Turbo olan bir araç ise yağlanma ve ya terletme var mı bakabilirsiniz. Genel olarak içi çok yağlı duran bir araçta sorun olabilir, ama unutmayın ki motoru pırıl pırıl duran bir araçta daha çok sorun olabilir 🙂

Belki senelerce kredi ödeyerek sahip olacağınız otomobilinizin sağlam olması çok önemli, daha sonra başınıza açacağı dertler sizi arabanızdan soğutabilir.

Motor kaputunu açtığınızda büyük ihtimal bir çok hortum ve demir parçalardan başka bişe anlamayacaksınız 🙂

Motor suyu haznesini açıp , aracın motor suyuna bakabilirsiniz. Burada suyun açık renkte olması, temiz ve yenilenmiş olduğunu size gösterebilir.

ikinci el

Ayrıca motor suyu kapağında paslanmalar olması aracın daha önce hararet yapmış olabileceği konusunda size ipucu verecektir.

Aynı zamanda Motor suyu haznesini açtığınızda suya elinizi değdirdiğinizde, su içinde yağ varmış gibi bir hisse kapılır iseniz hemen oradan uzaklaşın 🙂 Bu motorda ciddi bir sorun olduğunun işareti olabilir.

Aracın eğer motoru sıcak ise ; motor yağ kapağını dikkatli bir şekilde açın, eğer sıcak bir hava hissediyor iseniz motor üflemesi olabilir ve bu motor açısında maliyetli bir arızanın işareti olacaktır.

Motor soğumuş ise , yağ çubuğundan yağ seviyesini kontrol edebilirsiniz. Yağa parmağınızla dokunduğunuzda kalitesi ile ilgili bir fikir edinebilir, ne çok katı ne çok sıvı olmaması gerektiğini bilerek göz atabilirsiniz.

Eğer daha detaylı bakmak isterseniz , radyatör kapağını açıp radyatörde su veya antifriz var mı bakabilir, hava filtresini kabinini açıp , hava filtresinin ne kadar kirli ve ya yeni mi olduğunu kontrol edebilirsiniz.

5Test Sürüşünde Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir ?

İkinci el bir araç ile test sürüşü yapacak olursanız, öncelikle bu pandemi döneminde kesinlikle maskenizi takın, aracın camlarını açın, ve mutlaka araç sahibinin arkada oturmasını sağlayın. Bunlar tamam ise dikkat etmeniz gerekenleri sıralıyoruz 🙂

Aracın yolda düz gidişini kontrol edebilirsiniz eğer sağa sola çekme varsa ön düzen ayarlarında sorun var demektir.

Eğer uygun bir yol bulabilirseniz 100-120 km/h hızlara çıkıp direksiyonda titreme olup olmadığına bakabilirsiniz. Bu size lastiklerde balans olup olmadığı konusunda bir ipucu verecektir.

Frenlerini kontrol etmenizde fayda var. Uygun bir yolda iseniz frenlere sonuna kadar basın tabi ki arkanızda kimse olmadığını kontrol ederek 🙂

Abs var ise devreye giriyor mu ? dikkatli bir şekilde direksiyonu tutmadan fren yaparak arabada sağa veya sola çekme gibi bir sorun var mı ? eğer böyle bir durum var ise fren sisteminde bir dengesizlik var demektir. Ve fren sistemi aracın en önemli detayı diyebiliriz.

Arabanın üzerinde icra, haciz ve benzeri satışa engel bir durum var mı kontrol edin, ayrıca muayene, km sorgulama ve hasar kaydı ile ilgili bilgileri mutlaka öğreniniz.

Tekerinize Taş Değmesin.

3 YORUMLAR

  1. Klima meselesi çok önemli, çalışmadığında gazı bitmiştir hallederiz deyip geçmeyin kompresör arızası da olabilir ve bu çok daha maliyetli

  2. sıfır araç fiyatlarını gördükçe ikinci el fiyatlarına bakıyoruz onlara bakıncada araba almaktan vazgeçiyoruz ama en azından bakmaya gidersek nerelere bakarız diye bir fikrimiz oldu…

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here