Sıfır araç fiyatlarının yükselmesi, 2. el araç piyasasının hacmini arttırıyor. 2. el araç alım-satım sürecinde başvurulan oto ekspertiz merkezleri, kullanıcıların talepleri doğrultusunda araca dair detaylı raporlar sunuyor. Bu kapsamda aracını oto ekspertize getiren kullanıcılar, “sök-tak” kavramı ile karşılaşıyor. Peki, oto ekspertizde sök-tak nedir ve sök-tak bulunan araç alınır mı? Sizler için bu soruların cevaplarını derledik.

Sök-Tak Ne Anlama Gelir?

Oto ekspertiz sürecinde pek çok farklı kavramla karşılaşabilirsiniz. Yeni karşılaşanlara farklı gelebilecek kavramlar arasında; değişen, çıkma değişen, sök-tak gibi örnekler yer alıyor. Oto ekspertizdeki sök-tak kavramı ise aracın ilgili parçasının yerinden çıkarıldığını ve yeniden monte edildiğini ifade ediyor. Bir parçanın sök-tak yapılabilmesi için bağlantı elemanları ile sabitlenmesi gerekiyor. Bu durumun en temel sebebi ise aracın bazı parçalarının kasaya sabit olması ve yerinden sökülememesidir. Fakat bazı parçaları ise civatalı olduğundan dolayı rahatça sökülüp takılabiliyor. İşte, bu noktada sök-tak işlemi yapılabiliyor. Peki, oto ekspertizde sök-tak önemli midir? Bu sorunun cevabı, kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Ancak sök-tak, araçta önceden oluşan bir soruna işaret ettiği için sizi rahatsız edebilir. Bu yüzden oto ekspertiz sürecinde tespit edilen sök-tak işlemlerine dair bütün detayları öğrenmenizde fayda var.

Sök-Tak Neden Yapılır?

Araçta sök-tak işlemi birden fazla sebepten dolayı yapılabilir. Örneğin söz konusu parça, zamanla yıpranmış ya da kazaya karışmış olabilir. Bu ve benzeri konularda araç için farklı işlem alternatifleri uygulanır. Birkaç örnek vererek sök-tak kavramını netleştirelim. Örneğin aracın bir parçasının boyanması gerekiyorsa boyanacak parça yerinden sökülüp boyanır ve tekrar yerine takılır. Genellikle parçayı sökerek boyamak daha kolay olduğu için bu yöntem tercih edilir. Fakat arka çamurluklar sökülemez, kesme ve punta çürütme işlemi ile araçtan ayrılır.

ekspertiz

Sıkça karşılaşılabilen bu kavram, sökülen parça orijinal olsa bile aracın o parçasının bir sebepten ötürü söküldüğünü ifade eder. Mesela bu parçaya göçük düzeltme işlemi yapılmış olabileceği gibi, aracın hasar almış parçası sökülüp yerine aynı renk çıkma bir parça da takılabilir. Bu sayede eski orijinal görüntüsü ve işlevi yeniden sağlanabilir. Oto ekspertiz sürecinde bu parçanın kendisi dikkatlice incelenirken çevresindeki parçalarda her ihtimale karşı denetlenir. Kapının oturduğu iç direkler ve marşpiyel basamak bölümlerinde işlem olup olmadığı kontrol edilir.

Bu noktada oto ekspertiz çalışanları, aracın bir parçasının sökülüp takıldığını anlamak adına parçanın bütün bağlantı yerlerini dikkatli bir şekilde inceler. Kontrol edilen alanda civata ve menteşe renginde herhangi bir farklılık söz konusuysa parçanın sök-tak yapıldığı anlaşılır. Ayrıca sök-tak yapılan parça ön bölümde ise hava yastıklarını ya da aracın şasisini kontrol ettirmenizde fayda var. Özellikle kaza anlarında hava yastıkları önemli bir görevi üstlendiği için oldukça önemlidir. Oto ekspertiz çalışanı, gördüğü bu tarz işlemleri ekspertiz raporuna detaylı bir şekilde yazacaktır.

Sök-Tak Çıkan Araç Alınır mı?

Oto ekspertiz sürecinde sök-tak ile karşılaşıldığında parçanın çevresine de mutlaka göz atılması gerektiğinden bahsetmiştik. Çünkü bazen araçlarda çok fazla sök-tak işlemi olabilir. Bu nedenle işinin ehli eksperlere aracınızı emanet etmenizde fayda var. Böylece aracın parça durumlarına daha net bir şekilde hakim olabilir ve ileriye dönük tahminlerde bulunabilirsiniz. Doğru oto ekspertiz merkezini seçmekte zorlanıyorsanız aşağıdaki linke tıklayarak arabam.com oto ekspertiz paketlerine kolayca göz atabilirsiniz.

arabam.com Oto Ekspertiz

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here