Oto ekspertiz sayesinde özellikle 2. el araçlar, alanında uzman kişiler tarafından teknik cihaz ve ekipmanlar ile ayrıntılı şekilde kontrol edilir ve raporlanır. Peki, 2. el araç alırken oto ekspertiz raporu almak zorunlu mu? Gelin bu konuyu ve daha fazlasını birlikte inceleyelim.

Oto Ekspertiz Zorunluluğu

İkinci el araç satış sürecinde, alıcı ve satıcı tarafların mağduriyetini önlemek için birtakım düzenlemeler yapıldı. Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi. Bu sayede araç sahipleri, araca dair rapor sunmadan araçların satış işlemini gerçekleştiremez. Ayrıca oto ekspertiz ücretini araç sahibinin ödemesi gerekir.

Oto Ekspertizde Nelere Dikkat Edilmeli?

ekspertiz

Bu süreç içerisinde pek çok dikkat edilmesi gereken nokta vardır. Öncelikle motor ve mekanik kontrolleri yapılmalıdır. Ardından aracın boyalı bir bölgesi olup olmadığına dikkat edilmelidir. Çünkü daha sonrasında aracı satmak istediğinizde size zorluk çıkarabilir. Ayrıca 2. el araçlarda dizel ve LPG dönüşümü yapılmışsa mutlaka motor kontrol edilmelidir. Dizel motora sahip araçlarda pahalı sayılabilecek mazot pompası, enjektörler, ısıtma ve soğutma sistemleri özenle incelenmelidir. Örneğin klima kompresörleri hemen hemen tüm araçlar için pahalı kabul edilen bir parçadır. Bu sebeple 2. el araç alırken mutlaka klima sistemine bakılmalıdır. Tüm bunlarla beraber dikkat edilmesi gerek diğer hususlardan bazıları ise aşağıdaki gibidir:

  • Aracın yaşı
  • Lastik durumu
  • Genel kondisyonu
  • Araç içinde sigara içilip içilmediği
  • İç mekan trim parçalarının durumu
  • Koltukların ve araç içinin genel temizliği
  • Periyodik bakımların yapılıp yapılmadığı
  • Torpido parçalarının kaç kere söküldüğü

Oto Ekspertiz Yaptırmanın Önemi

Taraflar arasında daha şeffaf ve sağlıklı bir satışın gerçeklemesi için aracın oto ekspertizinin yapılması gerekir. Bunun sebebi ise özellikle son yıllarda alıcıların birtakım mağduriyet yaşamadır. Örneğin bazı araçların satış öncesi kilometresi düşürülür. Bu yüzden tarafsız bir ekspertiz firmasına başvurmak doğru olacaktır. Araçta özellikle airbag, fren, yanal kayma, süspansiyon, arıza tespit, boya-kaporta ve kilometre doğrulama testleri yapılmalıdır. Eğer mümkünse daha geniş kapsamlı bir ekspertiz yaptırmakta da fayda var. Bu sayede araca dair bütün detayları öğrenebilirsiniz.

Size en uygun ekspertiz paketlerimize göz atmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

arabam.com Oto Ekspertiz

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here