Emniyet Kemeri Takmamak…

13
7429
Emniyet Kemeri Takmamak

İnsan, neden kendi güvenliği için geliştirilmiş bir parçayı kullanmaz? Onu kullanmamak için emniyet kemeri uyarı sensörünü devre dışı bırakacak fikirler geliştirir? Tek açıklaması; cahillik (emniyet kemerinin kaza anındaki önemini bilmemek) olabilir…

Emniyet Kemeri Takmamak…

Emniyet kemeri takmamak gibi bir alışkanlığımız var. Bu, biraz genelleme yapmak gibi oldu ama inanın toplumumuzda emniyet kemerini “süs” olarak görme eğilimi çok fazla. Üstelik emniyet kemerini arkadan bağlama gibi tuhaf davranışları gösterenler sadece eğitimsiz vatandaşlar değil, aralarında yüksek lisans yapmış olanı bile var. Çevrenize biraz bakınca görürsünüz zaten. Peki, neden?

Emniyet Kemeri Takmamak

Emniyet Kemeri Neden Önemli?

Emniyet kemerinin insan gövdesinin olası çarpışma anlarında ileri doğru atılmasını önlediği binlerce kere kanıtlandı. Euro NCAP gibi araç güvenlik testleri üzerine uzmanlaşmış kurumlar da bunu defalarca kez onaladı. Peki, çarpışma anında vücudunuz öne doğru fırlarsa ne olur?

Emniyet Kemeri Takmazsak Ne Olur?

Emniyet Kemeri TakmamakBir teneke kutunun içindeki leblebi tanesi gibi sağa sola, öne arkaya, yukarı aşağı çarparsınız. Aracın hızı ve çarpışmanın şiddetine bağlı olarak darbe alırsınız.  Ayrıca ön camdan dışarı fırlama ihtimali de var.

Fizik kanunları diyor ki araç, hareket halindeyken vücudumuzun hızı, aracın hızıyla eşit oluyor. Araç durduğunda /frene basıldığında/ çarparak durduğunda o anki hız kaç km/s ise o hızla harekete devam ediyor. Bu nedenle emniyet kemeri yoksa aşağıdaki tablolar oluşuyor:

  • Sürücü, direksiyona çarpıyor (genellikle göğüs kafesi şiddetli yara alıyor)
  • Ön yolcu, kokpite çarpıyor ve başından yara alıyor.
  • Arkadaki yolcular da öne doğru hızla savruluyor.

Yapılan araştırmalara göre saatte 30km hızla bile ani çarpışma yaşandığında emniyet kemeri olmayanlar araç içinde savruluyor. Yani küçük sıyrıklarla atlatılabilecek bir kaza, şiddetli yaralanma hatta can kaybıyla atlatılıyor.

Emniyet kemerinin tarihçesi

Gustave Liebau adlı bir Avrupalı hekim 1930’larda iki noktalı emniyet kemerini geliştiren kişidir. Otomobil markalarıyla görüşerek araçlarında bu kemeri kullanmaları için ısrarcı olması sayesinde bugün, binlerce yaşam kurtulmuş olabilir. Emniyet kemeri zorunluluğu ise ilk kez Kalifornia’da 1955’te ortaya çıkmıştır. Araçlarında emniyet kemerini kullanan ilk otomobil markası ise Volvo’dur.

13 YORUMLAR

  1. emniyet kemeri kullanmaydım geçenlerde geçirdiğim kazada allah korusun arabanın camından bile fırlayabilirdim o yüzden çok önemli arkadaşllar kullanın

  2. geçenlerde bizim mahallede bir kaza olmuştu kaza sırasında komşumuz bakkala ekmek almak için çıkıyor işte emniyet kemerini takmamış işte o gün bir kamyon buna çok sert çarpıyor arkadan bu hızını alamayıp araçtan fırlıyor adamın kırılmadık kemiği kalmamıştı yani anlayacağınız üzere buna dikkat etmek gerek

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here