Elektrostatik Toz Boya Nedir?

0
4938

Günümüzde otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Otomobillerin birbirinden farklı renklerde olmalarını sağlayan madde, boyalarıdır. Otomobil boyaları zamanla gelişmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Özellikle son zamanlarda dikkatleri üzerine toplayan bir boyama yöntemi olan elektrostatik boyama işlemi, boyanacak yüzey ve toz boya malzemesinin manyetik bir alanda farklı kutuplarla elektriklenmesi işlemine dayanmaktadır. Bu yazımızda sizlere “Elektrostatik Toz Boya Nedir?” Sorusunu cevaplayacağız.

Elektrostatik Toz Boya Nedir?

Dünyanın çevre bilinci ile eş zamanlı olarak gelişen bir boyama yöntemidir. Metal ve toz boyaların manyetik bir ortamda farklı elektrifikasyon özelliklerine dayanır. Böylece toz malzeme metal yüzeyi manyetik olarak kaplayabilir. Toz boya kaplı metal yüzey, boyayı sertleştirmek için 180-200 derecelik yüksek bir sıcaklığa çıkarılır. Böylece metalin bir parçası haline gelen boya yüzeyi elde edilir. Elektrostatik toz boya günümüzde çevre dostu tek üründür, boyanın çevreye yayılmadan %98’inin metale tutunması bunu kanıtlamaktadır  Püskürtme işlemi sırasında çok düşük 07 mA doğru akım şarj ederek boya partiküllerini topraklanmış parçalara aktarır. Diğer elektrikli aletlerde (delme motorları vb.) olduğu gibi, sistemde elektrik çarpması meydana gelmesi olası değildir. Boya tabancadan çıktığında – yük ile yüklenir. Elektriklenen boya, yüzeye kuvvet yolları ile ulaşır.

Elektrostatik Toz Boya

Boya parçacıkları; zıt kutuplar birbirini çeker ve prensibine göre parçaya çekilirler. Ancak aynı kutupta oldukları için homojen dağılım sağlamak için birbirlerini iterler, böylece akış ve damlama ihtimalini neredeyse yok denecek kadar azaltırlar. Elektrostatik püskürtülen parçalar üzerinde polimer tozunun eritilmesiyle oluşan kaplamaya toz kaplama denir. Elektrostatik toz boya solventsiz bir yüzey kaplama yöntemidir. Boya, boyanın son katını oluşturan çok ince toz boya parçacıklarıdır. Toz boya, özel bir püskürtme tabancasıyla püskürtme kabininde püskürtülür. Elektrostatik yüklü toz boya partikülleri, boya tabancasından geçerken kabin içerisinde kaplanacak malzemeye yapışarak kaplama işlemini gerçekleştirecektir. Toz boyanın malzeme yüzeyine tam olarak yapışması için malzemenin de iyi topraklanmış olması gerekir.

Elektrostatik Toz Boya

Kabin içerisinde bulunan boya geri kazanım sistemi sayesinde fazla boya toplanarak tekrar kullanılmaktadır. Boya geri kazanım sistemi, elektrostatik toz püskürtme teknolojisinin en büyük ekonomik avantajlarından biridir. Malzeme toz boya ile kaplandıktan sonra fırına girer. 200ºC fırın sıcaklığı toz boyanın erimesine ve malzemeye yapışmasına neden olur. Sonuç çok dayanıklı, ekonomik, çevre dostu, geniş bir renk yelpazesi ve pürüzsüz bir yüzeydir. -Solvent içermez, yüzey kalitesi, dayanıklılık, boya geri kazanım sistemi, ekonomi ve çevreye duyarlılık, elektrostatik toz püskürtmeyi geleneksel püskürtme işlemlerine göre daha çekici bir alternatif haline getirir. -Son yıllarda alüminyum ve çelik bileşenlere uygulanan toz boya teknolojisinin sürekli gelişimi, endüstriyel yüzey kaplama alanında önemli atılımlar yapmıştır.

Toz boya teknolojisi birçok ihtiyaca kolaylıkla çözüm sunabilmektedir. Geleneksel kaplamalara göre kaplama, görünüm, kalite, dayanıklılık, ekonomi ve çevre koruma gibi birçok avantaja sahiptir.

Toz Boyanın Avantajları

  • Mükemmel kaplama-Toz kaplamanın polimerizasyonu, fırınlama işlemi sırasında kaplamanın malzemeye yapışmasını sağlar. Elde edilen kaplama, mükemmel aşınma direnci, korozyon direnci, kimyasal direnç ve darbe direnci sergiler. -Toz boya üreticilerinin sürekli araştırmaları sonucunda renk, parlaklık, doku, dayanıklılık ve uygulama kolaylığı gibi önemli avantajlar elde edilmiştir.
  • Bakımı kolay-Toz kaplama sisteminin bakımı çok kolaydır: renk değiştirme işlemi sırasında püskürtme kabini ve püskürtme tabancası temizlenecek ve basınçlı hava ile silinecektir. -Çevre koruma-Çevre dostu bir işlem olan toz kaplamada uçucu petrol kaynağı (çözücü) yoktur. Bu sadece çevreyi korumakla kalmaz, aynı zamanda çalışanların sağlığını da korur. Boyacının sadece toz maskesi takması yeterlidir.

Ekonomik

Toz kaplama sistemlerinin ekonomik çalışmasının nedenleri:
  • Fazla boyanın yeniden kullanılması.
  • Genellikle ön kaplama gerekmez.
  • Toz boya üreticisinden alındığı gibi kullanın.
  • Kullanım için önceden karıştırılmasına veya hazırlanmasına gerek yoktur.
  • Hava karıştırmaya gerek yoktur, ortam havasının tamamı filtreden geçerek ortama geri döner.

Elektrostatik Toz Boya

Başarılı Bir Yatırım

Bütün bu parametreler değerlendirildiğinde toz boyaların geleneksel kaplama sistemlerine göre avantajları vardır. İlk yatırım maliyetini kısa sürede geri kazanmasının nedenleri:

  • Büyük fabrikaların verimliliğini artırma
  • Otomasyona uyum sağlama
  • Daha az boya malzemesi kullanma
  • Düşük bakım maliyetleri
  • Solvent kullanımından kaynaklanan maliyetleri ortadan kaldırma
  • Havaya ihtiyaç duymama karıştırma cihazları
  • Mükemmel Kaplama kalitesi-yanlış ve kusurlu uygulamalar girmeye gerek kalmadan kolayca temizlenebilir ve yeniden boyanabilir. Bu faktörlere bağlı olarak, elektrostatik toz püskürtme sistemi kısa sürede ilk yatırım maliyetini karşılayabilir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here