Fiat Bravo HGT | 90’lar Hot Hatch Serisi

0
2360

Hot Hatch kelimesinin anlamı sportif hatchback’den gelmektedir. Genelde 3 kapılı olan bu modeller, üretildiği sınıf otomobillere göre çok daha güçlülerdir. Hafif olmaları da hesaba katıldığında sürüş keyiflerinin de inanılmaz olduğu söylenebilir. 90’lı yılların Hot Hatch modellerinin çok büyük çoğunluğu atmosferik motora sahiptir. Atmosferik motorlu araçlar, aşırı beslemeli motorlara göre her ne kadar daha düşük verime sahip olsa da sürüş dinamikleri birçok kişiye göre daha keyiflidir. Sizler için 90’lar Hot Hatch serisinden devam edeceğiz. Serimizin bu yazısında Fiat markasının 2.0 litre 20 valf 5 silindirli motora sahip aracı Fiat Bravo HGT yer alacak.

fiat bravo hgt

Fiat Bravo

Bravo, Fiat markasının C sınıfında bulunan hatchback kasa tipine sahip otomobilidir. 1995 yılı Şubat ayı içinde sedan versiyonu Marea ve 4 kapılı versiyon Brava ile beraber satışa sunulmuştur. İlk nesil Bravo’da 2 çeşit motor bulunmaktaydı. Bunlar 1.6 litre 16 valf 103 beygirlik üstten çift eksantrikli motordur. Diğeri ise 2.0 litre 20 valfli 5 silindirli 154 beygir güç üreten HGT motordur. HGT motor sadece 3 kapılı versiyonda bulunuyordu. 2001 yılının Ağustos ayında başlayan Stilo’nun üretime başlamasıyla Bravo üretimi durduruldu. 2007 Ocak ayına kadar üretilen Stilo’dan sonra tekrar üretime başlayan Bravo sevenlerine büyük sürpriz olmuştu. Yeni Fiat Bravo, ön tasarımındaki sportif çizgileri, arka bölümde ise Alfa Romeo’dan taşıdığı izlerle birlikte, zamanının ötesinde bir araç ortaya çıkmıştı. Ayrıca araç donanım olarak da aynı sınıfta bulunan araçlardan oldukça üstündü. Euroncap testinden 5 yıldız alan Fiat Bravo, güvenlik alanında da kendini kanıtlamıştı. Yeni Bravo 1.4 litre atmosferik, 1.4 litre 120 ve 150 hp güçlerinde Turbo benzinli; 1.6 litrelik 105 ve 120 hp güçlerinde dizel motor ile kullanıcıya sunulmuştu. 2013 yılına kadar üretimi devam etti. Sonrasında ise yeni model veya konsept araç duyurusu gelmedi.

Benzinli Modeller

Dizel Modeller

Fiat Bravo HGT

1998-2001 yılları arasında üretilen Fiat Bravo 2.0 HGT, 5 silindirli atmosferik 20 valfli HGT motora sahiptir.  Fiat Bravo 2.0 litrelik bu motor ile 154 hp güç 186 Nm tork üretmektedir. 3 kapılı kasa tipine sahip bu model, 1165 kg ağırlığa sahiptir. Her ne kadar küçük boyutlu da olsa kayda değer bir ağırlığı var. Ancak Fiat bu ağırlığı motor gücü ile rahatça kapatabilmiştir. Aracın Kg/bg oranı 7.6’dır. Aracın 0’dan 100 km/h hıza ulaşması sadece 8 saniyedir. Son hızı ise 213 km/h olarak kaydedilmiştir. fiat bravo hgt

Fiat Bravo 2.0 HGT Yakıt Tüketimi

Fiat Bravo, yakıt tüketimi şehir içerisinde 13.1 lt/100 km iken şehir dışında bu değer 7.2 lt/100km olarak seyrediyor. Aracın ortalama yakıt tüketimi ise 9.4 litre/100km’dir. Bu araçların büyük bir çoğunluğu lpg’li olup Lpg ile oldukça ekonomik bir yakıt tüketimine sahiptir. Ancak lpg sistemi montajının iyi bir işçilikle yapılması gerekmektedir. Aksi halde lpg’yi söküp atmalısınız.

Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu tarz hızlı araçları almadan önce dikkatli bir şekilde incelemeniz veya inceletmeniz gerekir. Bu araçların ön taraftan kaza yaptığında motor tesisatı vs zarar görmektedir. İyi bir şekilde onarımı yapılmadığında ise düzen tutmamaktadır. Ayrıca bu küçük motor odası ve büyük motor olduğu için elektrik tesisatları çok fazla ısıya maruz kalmaktadır. Sertleşen kablolar çatlayıp araçta bir takım arızalar oluşturabilir. Bu sebeple bu tarz bir araç almadan önce elektrik tesisatını kontrol etmelisiniz.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here