Dinamik Direksiyon Sistemi (DSR)’nde direksiyon dişlisine bağlı bir elektrik motoru yer almaktadır. Elektrik Kontrol Ünitesi ESP sensörlerinden aldığı bilgiler ile aracın  hangi yöne gittiğini tespit eder ve aynı zamanda sürücünün hareketlerini de algılar. Motor, sürücünün kontrolü dışındaki direksiyon hareketlerini düzeltmek için  ihtiyaç halinde ekstra tork sağlamak üzere saniyede 2000 kez kontrol edilir. Tüm bu yardımlar araç ne kadar yüklü olursa olsun daha güvenilir hareket sağlayabilmek içindir.

Yukarıda da değindiğimiz gibi bu sistem, aracı dengelemek için direksiyonu hangi yöne kırması gerektiği konusunda öneride bulunur. Tabi ki araç bu fonksiyonla direksiyonu kendi kendine çevirmez, ancak direksiyonun doğru yönde kırılmasını yanlış yönde kırılmasından daha kolay şekilde yapılmasını sürücüye iletmektedir. Ters yönde hareket yapılmak istenirse direksiyon o yönde sertleşme yapar.

DSR Örnekleri Neler?

Hemen hemen bu teknolojiye gelişmiş tüm araçlarda rastlamanız mümkündür. Buna en iyi örneği Volvo olarak belirtebilirim.

Bozuk yollarda aracınızı sürerken direksiyonda oluşan titreşim ve darbeler dinamik direksiyon sistemi ile daha olay olur. Direksiyon direnci, düşük hızlarda %70’e kadar azalır. Ayrıca, direksiyon üzerindeki kavrayışınız hafiflediği anda size uyarılar verir.

Bu araçlarda, konsolda bulunan tuşlar sayesinde de hafızaya atarak uygun yol koşullarında aktif edebilirsiniz.

Şerit Takiple Beraber Çalışır

Aracınız da şerit takip sistemi mevcut ise DSR onunla senkronize çalışır. Aracınız ile şerit dışına çıkmadan direksiyonun size tepki vereceğini görürsünüz.

Yüksek hızlarda ise, dengeyi ve seyir yönünü  korur. Ayrıca, yavaş ve dikkatli manevra hareketleri sırasında araç ne kadar yüklü olursa olsun direksiyonu hafifletir.

Yani DSR , sürücüyü yolunda tutan ve arabayı kötü yollarda doğabilecek kazalardan korumuş olur. Güvenliğinin yanında sürüş konforunu arttırması çoğu sürücü için vazgeçilmez haline gelecektir. Çünkü bu sistemler, araçlar kullanılırken aracı bir bütün olarak sürücüye daha az refleks yükü yüklemesine yardımcı olur.

                               2. El Tüm İlanları Görmek İçin Tıklayınız                                        

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here