Araç kullanmak bir noktadan sonra hayatımızın en önemli psikomotor aktiviteleri arasına girer. Nasıl bisiklet kullanırken veya bir bilgisayar klavyesindeki tuşlara basarken vücudumuz otomatik olarak komutları sağlıyorsa araç kullanmak da bir noktadan sonra otomatik olarak yaptığımız bir eylem halini alır. Bu durumun sebep olduğu rahatlık hissi zaman içerisinde bazı dikkat bozukluklarını da beraberinde getirebilir. Bu noktada bunun eğitimi alınarak birçok riske karşı otomatik davranışlar hazırlanabilir ve olası riskleri bertaraf edilebilir. Peki, “Defansif sürüş nedir?”, “Defansif sürüş ne demek?” ve “Defansif sürüşün eğitimleri nelerdir?”. Gelin, bu soruların yanıtlarını hep birlikte bulalım.

Defansif Sürüş Nedir?

Defansif sürüşün ilk olarak otomobil kullanmayı bilen ya da otomobil kullanmayı yeni öğrenen kişilerin alabileceği teknik sürüş eğitimine verilen isimdir. Bu eğitimlerde öğrenilen basit bilgi ve teknikler sayesinde birçok kazanın veya riskin üstesinden gelinebilir. Özellikle otomobil kullanmaya yeni başlayacak olan sürücülerin alacağı defansif sürüşün eğitimleri, sürücülerin sürüş yeteneklerini oldukça geliştirmesinde ve önemli kazanımlar edinmesinde önemli rol oynar. Defansif sürüşün teknikleri öğrenilerek araç kullanmak, her zaman olası risklere karşı hazırlıklı olmak anlamına gelir. Diğer yandan trafikte bulunan diğer sürücülerin yapacağı hataları bertaraf ederek dolaylı kazaların önüne geçilmesine de büyük yardım eder.

İzle, Gör ve Uygula

Defansif sürüş teknikleri “İzle, gör ve uygula” yöntemiyle öğrenilen teknikler olduğu için uzman kişiler veya kurumlar tarafından öğretilir. Ancak, başlıca defansif sürüş tekniklerini sıralamak gerekirse bunlardan ilki tehlike barındıran durumlara karşı tahmin etme yöntemidir. Buna göre; sürücüler bulundukları yolun durumunu, şartlarını ve diğer sürücülerin davranışlarını önceden tahmin ederek kaza riskini azaltır. Bu teknikte sürekli dikkat ve riskli hareketlere karşı önceden manevra olasılıkları öğrenilir. Defansif sürüşün eğitimlerinde verilen bir diğer önemli teknik de kontradır. Kaygan, ıslak ve zorlu zemin şartlarında ya da aracın kontrolünün kaybedilmesi durumunda uygulanması gereken direksiyon teknikleri bu eğitimde gösterilir. Defansif sürüşün teknikleri eğitimlerinde öğretilen bir diğer unsur ise şüphe kavramından kaçınmaktır. Bu kapsamda araçla herhangi bir manevra yapılacağı anın öncesinde şüphe duyuluyorsa, sürücüye bu manevrayı ya da hareketi yapmaması tavsiye edilir

Sürekli Dikkat ve Temkin Önemli

defansif sürüş

Görüldüğü üzere defansif sürüşün, bir teknikler bütünü olarak sizleri olası kazalardan koruyabilir. Bunun için mutlaka alanında uzman kişilerden eğitim almak ve direksiyon başında sık sık pratik yapmak çok önemlidir. Defansif sürüşün temelinde sürekli dikkat ve hareket/manevra öncesi temkinli yaklaşım vardır. Defansif sürücüler asla kaderlerini bir başka sürücünün hareketlerine bırakmaz. Bu bakımdan siz de, eğitim almasanız dahi bu yöntemleri uygulayarak defansif bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here