hibrit motor
Günümüzde hibrit motorların payı her geçen artıyor. Ancak, her yeni teknolojiye olduğu gibi hibrit teknolojisine temkinli yaklaşan birçok sürücü de var. Bu yaklaşıma sebep olan nedenlerden en büyüğü ise hibrit motor hakkında dolaşan ve doğruluk payı olmayan bazı bilgiler. Peki, hibrit motor ne işe yarıyor? Hibrit motor hakkında bilmeniz gerekenleri arabam.com ekibi olarak sizler için derledik.

Seyir Halinde Pil Biter Mi?

Hibrit otomobil, benzin ve elektrik motorunun birleşiminden oluşan güçle hareket eder. Hibrit araç çalışması, özünde içten yanmalı motorun elektrik gücüyle çalışan başka bir motorla tamamlanması prensibine dayanır. Buna göre elektrik motoru içten yanmalı motora paralel veya seri olarak bağlıdır. Hibrit motorlar genellikle araçların ilk çalışma anında devreye girer. Belirli bir hızın üzerine çıkıldığında görevini benzinli motora devreder. Bu noktada birçok kişi hibrit motorların şarj edilmesi gerektiğini düşünür.

Hibrit Motor Düşük Performans mı Sunar?

Hibrit motor hakkında doğru bilinen bir diğer yanlış da performansla ilgilidir. Hibrit araçların yakıt ekonomisine odaklandığı için performanslarının düşük olduğu sanılabilir. Ancak, durum aslında bunun tam tersidir. Günümüzde hibrit teknolojisine sahip birçok süper spor otomobil vardır. Bununla birlikte hibrit, benzinli motoru destekleyici bir kuvvet olduğu için aracın performansına doğrudan katkı sunar. Örneğin; F1 araçları turbo hibrit motorlar çalışır. Bu araçlar, pist üzerinde üstün performanslar sergilerken aynı zamanda normal benzinli araçlardan çok daha az miktarda yakıta ihtiyaç duyar. Hibrit araba performans bakımından tam da bunu hedefler.

Hibrit Motor Uzun Mesafede Çok Yakar mı?

Hibrit araçların uzun mesafelerde veya belli bir hızın üzerinde normalden çok daha fazla yakıt tükettiği de hibrit hakkında doğru bilinen yanlış arasında yer alır. Ancak sanılanın aksine hibrit araçlar benzinli hatta dizel bir araçtan bile daha az yakıt tüketir. Şehir içinde neredeyse hiç yakıt tüketmeyen hibrit araçların uzun yol performansları ise sürücünün kullanımına bağlıdır. Benzinli araçların uzun yolda daha az yaktığı artık bilinen bir gerçektir. Buradan hareketle uzun yolda stabil bir kullanımda hibrit motorlu araçlar daha az yakıt tüketimi yapar.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here