Yıllık Ortalama Otomobil Masrafları (2023)

9
25718
Otomobil Masrafları

Otomobiller hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Özellikle salgın süreci ile birlikte toplu taşıma kullanımına olan çekinceler ile insanlar bir otomobil sahibi olmaya teşvik oldular.  Peki arabanın bize masrafı ne oluyor? Yıllık ortalama otomobil masrafları nelerdir? Hep beraber bir bakalım…

Elbette otomobil sahibinin durumuna göre, şehirden şehre ve otomobilin türüne göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. Elimizden geldiğince ortalama veriler kullanmaya çalıştık. Bu yazıyla beraber en azından sizi bekleyen masraflarla ilgili fikriniz olmasını umuyoruz.

*Verilerimizi 2010 model 1.6 LT motorlu bir arabaya göre hesapladık.

1-) MTV (MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ)

Ocak ve Temmuz ayının son günlerine kadar olmak üzere senede 2 kere ödenir. MTV ücretleri her yıl olduğu gibi bu yıl da iki taksit şeklinde ödenecek. 2023 yılı için MTV ödeme tarihleri de belli oldu. MTV ödemelerinde ilk taksit Ocak ayında, ikinci taksit ise Temmuz ayında yapılacak. Ocak ayında yapılan ödemeler 1-31 Ocak tarihleri arasında gerçekleşecek. Temmuz ayında yapılacak olan ödemeler de 1-31 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. 2023 yılında ödenecek en düşük MTV 219 lira oldu. Ayrıca en yüksek MTV tutarı da 101 bin 152 lira oldu.

Yıllık Ödeme Tutarı (2023) 1828 TL

2-) TRAFİK SİGORTASI

Trafik sigortası her sene yenilenir ve yapılması zorunlu. Fakat ruhsat sahibi kişinin daha önce karışmış olduğu kazalar ve kaç senedir ehliyet sahibi olduğuna göre değişir. Ek olarak arabanın model yılı ve değeri de değişkendir. Bu nedenle birçok kişiye özel veri kullanıldığı için bu bölümde hesaplamayı size bırakıyoruz. Biz ise hasarsızlık indirimine göre hesaplama yapıyoruz.

sigortam.net Trafik Sigortası Teklif Al.

Yıllık Ödeme Tutarı (2023) 2764 TL

3-) LASTİK MALİYETİ

otomobil masrafları lastik

Lastik bir otomobilin en önemli bileşenlerinden biridir. Yakıt ekonomisi, güvenlik, yol tutuş ve konforu direkt etkiler. Bu nedenle ihmal edilmemesi gereken bir otomobil parçasıdır. Doğru lastik hava basıncı ve yazlık kışlık lastik değişimi yapmak gerekir. Ayrıca lastik maksimum Kilometresini ya da yıl olarak ömrünü tamamlamış lastiklerinizi yenilemek gerekir.

Lastikler ortalama 4-5 sene de bir değiştirilmeli ve 16” lastik ortalama alınarak;

Yıllık Ödeme Tutarı (2023) 1420 TL (adet)

 

4-) MUAYENE

Otomobil masrafları Muayene

Otomobil masrafları içerisinde binek bir otomobil için 2 yılda bir zorunlu muayene yer alır.  Ancak bu ticari araçlarda her sene yapılmaktadır. Üstelik muayeneden geçemeyen araçların eksiklerini tamamlayarak bir ay içinde ücretsiz olarak tekrar muayeneye girmesi mümkündür. Ayrıca ön muayene hazırlık istasyonlarında araçlarıyla ilgili eksikleri belirlemek mümkün.

Yıllık Ödeme Tutarı (2023) 1.130,44 TL 

 

5-) PERİYODİK BAKIM

Periyodik-bakim

Her taşıt için belirli aralıklarla bakım gerekir. Böylece ileride ihtimal dahilinde olan arızaların önüne geçer. Bununla birlikte aracınızın uzun ömürlü olması açısından önemlidir. Ayrıca bakımları düzenli yapılan araçların çekiş ve yakıt ekonomisi özellikleri iyi anlamda değişiklik göstermektedir. Türkiye şartlarında 10.000 ile 15.000 kilometrelik ya da yılda bir olmak üzere periyodik bakımları yaptırılmalıdır. Genellikle bu bakımlarda;

Yağ, yağ filtresi, hava filtresi, polen filtresi, yakıt filtresi ve işçilik olarak hesaplanır.

Bu nedenle yılda bir bakım yapılacağı düşünülerek;

Yıllık Ödeme Tutarı (2023) 1000TL-12000 TL

 

6-) AKÜ

Akü

 Ortalama bir akünün ömrü kullanıma bağlı olarak 4-5 sene olarak düşünülür.

Yıllık Ödeme Tutarı (2023) 2800 TL

 

7-) KASKO

Kaskonun da trafik sigortası gibi kişisel olarak değişim göstermektedir. Ayrıca kasko senelik periyotlarla gerçekleşir. Ancak kasko yaptırmak zorunlu değildir. Ama olası kaza durumları için önden önlem almak iyi olur. Bu nedenle kendinize özel kasko seçenekleri yaratabilirsiniz.

sigortam.net Teklif Al.

Yıllık Ödeme Tutarı (2023) 3500 TL

 

Son olarak akaryakıt giderleri, yıkama ve kuaför giderleri, köprü ve otoyol geçiş ücretleri, olası arıza durumları…vb. birçok gider kalemi hariç olarak ortalama yıllık otomobiliniz için gideriniz ₺24.202,44  olarak hesaplanmaktadır. Güvenli sürüşler dileriz.

2. El Satılık Otomobil İlanları

9 YORUMLAR

  1. Akaryakıt hesaplanmamış. Bir o kadar da Akaryakıt ilave edin. Arıca Köprü ve Oto yol geçişler de hesaplanmamış. Kullan kullanma 1.000TL de o ilave edildiğinde 10.000TL masraf ortaya çıkar. Fazlası olabilir eksiği olmaz inanın. Yani bir aracınız varsa bu günkü şartlarda yıllık 10.000TL masrafı çıkar.

  2. Güzel bir yazı olmuş, kasko ve trafik sigortası, periyodik bakımı gibi şeyler haricinde her kalemi tek tek hesaplamamıştım, ayrıca eğer sürekli kendimiz yıkamayacaksak arada bir temizletmeye vermek kaçınılmaz, bu da yıllık bazda 600-1500 arası ekstra masrafa neden olur, yakıt ise kullanıma ve araç türüne bağlı olarak değişen en büyük masraflardan biri, araçlara insandan daha iyi bakılan bir devirde yaşıyoruz. Bu zamanda bunca masraf yetmiyormuş gibi ötv de araç almayı hepten zorlaştıran bir unsur, arada bir dilediğimiz aracı kiralamak satın almaktan daha mantıklı görünüyor.

  3. Araç masraflarınızı takip etmeye yönelik güzel bir uygulama buldum. Deneyebilirsiniz. Storeda arayabiirsiniz; Adı “KaçaGiderim”

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here