Çocuğunuz ile Arabada Güvenli Yolculuğun 4 Basit Yolu

1
12270
oto koltuğunda mutlu bebek

Küçük bir çocuksanız, dünya keşfetmeniz gereken milyonlarca değişik şeyle doludur. Keşfederken yaşayacağınız maceralar da cabası! Bu minik maceracıların ebeveyni iseniz, keşfetme arzuları sizler için çoğu zaman kabusa dönüşebilir. Özellikle araba içerisinde dikkatlerini çekecek bu kadar çok uyarıcı varken. Bu yazımızda, çocuğunuzla arabada güvenli yolculuk yapmanın 4 basit yolundan bahsedeceğiz.

Çocuğunuz ve Sizin İçin En Güvenli Aracı Bulmak

Bu konuda karar vermeden önce, aklınızdaki aracın Euro NCAP test sonuçlarını inceleyebilirsiniz. Euro NCAP,  araçların güvenlik testlerini yaparken standart olarak Çocuk Yolcu Koruma değerlendirmesi de yapar. Bu test üç başlığı kapsıyor:

  1. Önden veya yandan çarpma durumunda, çocuk koltuğu sistemleri tarafından sağlanan koruma;
  2. Aracın, çocuk koltuklarının farklı boyutlar ve tasarımlarını içerip içermediği;
  3. Çocukların arabada güvenli taşınmaları için tedariklerin kullanılabilirliği.

Bu kapsamda yapılan testlerde tüm zamanlar için en güvenilir aile arabası seçilen araçlar içerisinde ilk 3 Mercedes-Benz CLA, Subaru Forester, Mercedes-Benz B-Class tarafından paylaşılıyor. Bu markaları Renault Clio, VW Golf, Skoda Octavia, Audi  Q8 takip ediyor.

Bu adımı geçtikten sonra sırada aracınızın içini çocuğunuz için mümkün olduğu kadar güvenli  bir alana çevirmek var. Eğer tecrübeli bir anne – babaysanız, bu kadar küçük bir alanda ne kadar çok tehlikeli durum ile karşılaşabileceğinizi tahmin edebilirsiniz.

Çocuk Kilidi: Artık En Yakın Dostunuz!

Çocuk Kilidi - çocuğunuzla arabada güvenli yolculuk

En basit gözüken ama özellikle yeni bebeği olan ve günü neredeyse uykusuz geçiren ebeveynlerin kesinlikle atlamaması gereken bir kural, aracınızın çocuk kilidinin aktif olduğunu kontrol etmek.

Bebeğiniz yavaş yavaş çevresine ilgi göstermeye başladığında, etrafındaki düğmeleri ve kapı kollarını da merak edecek ve nasıl çalıştıklarını anlamak için hamleler yapacaktır. Yolda giderken istemediğiniz bir durumla karşılaşmamak için, aracınızı çalıştırmadan önce tüm kapı ve pencerelerin kapalı olduğundan ve çocuk kilitlerinin de çalışır durumda olduğundan emin olun. Çocuğunuz sadece bir tarafta oturuyor olsa bile, diğer kapılarınızın da kilitli olması çok fazla tedbir gibi gelebilir, ama sonucunda üzülmektense fazla tedbir her zaman daha iyidir.

Çocuk Oto Koltuğu Kullanım Sanatı 

3 yaş oto koltuğunda mutlu kız - çocuğunuzla arabada güvenli yolculuk

Çocuk koltuğu, yolculuk sırasında başınıza gelebilecek ani fren veya kazalarda, çocuğunuzun güvende olmasını sağlayacak en önemli araç. Bir çok farklı tür ve yaşa göre değişen boyutlarda bulabileceğiniz çocuk oto koltuklarını kurmak ve doğru şekilde kullanmak da anne babaların zamanla uzmanlaştıkları bir yetkinlik haline geliyor.

  • Çocuğunuzla arabada güvenli yolculuk yapabilmeniz için yaşına ve kilosuna en uygun araba koltuğunu kullanmaya dikkat edin. Bebeğiniz büyüdüğünde, kullandığınız koltuğun maksimum kilo – boy oranına ulaştığında, onun için uygun olan bir üst yaş grubu oto koltuğuna geçmeniz gerekiyor.
  • Oto koltuğunu ilk aldığınızda eğer aracınıza doğru şekilde taktığınıza dair bir şüpheniz olursa, aracınızın yetkili servisinde bir teknisyene kontrol ettirerek içinizi rahatlatabilirsiniz.
  • Çocuğunuzu güvende tutabilmek için, oto koltuğu emniyet kemerini rahat ama olması gerektiği kadar sıkı bağladığınıza emin olun.
  • Çocuğunuzu montu ile birlikte oto koltuğuna oturtmayın. Üzerindeki montu mutlaka çıkartın ve emniyet kemerini o şekilde bağlayın.
  • Kullandığınız oto koltuğunun tüm kullanım kılavuzunu detaylı şekilde okuyun, teknik özelliklerini ve kılavuz içerisindeki kullanım koşullarını öğrenin.

Bebek Koltuğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Çocuğunuzla arabada güvenli yolculuk için: Emniyet Kemerleri Lütfen!

Emniyet kemerleri, arabada sıkılmış çocukların sürekli şikayet ettiği, açılması için yalvardığı ve bazen hiç durmadan ağladığı bir konu olabiliyor.

Ne olursa olsun, çocuğunuzun ve sizin hayatlarınızın bu kemere bağlı olduğunu unutmayın! Kurallarınızı ve emniyet kemerinizi esnetmeyin. Uygun olmayan bir şekilde emniyet kemerinin kullanılmasına veya daha kötüsü hiç kullanılmamasına izin vermeyin!

Bunu yapabilmeniz için, çocuklarınıza emniyet kemerinin önemini sade cümlelerle anlatmanız, her araca bindiğinizde sizin de emniyet kemerinizi bağladığınızı görmelerini sağlamanız ve bunu bir alışkanlık haline getirtmeniz gerekecek.

Gözünüz Üzerlerinde Olsun!

Arka koltuk aynası - çocuğunuzla arabada güvenli yolculuk

Yolculuk sırasında gözünüzü yoldan ayırmamanız gerekiyor tabii ki! Ancak uygun olduğunuz anlarda, çocuklarınızın arka koltukta ne durumda olduğunu takip etmeyi de unutmayın. Hele ki bir süredir sesleri çıkmıyorsa, arka koltukta bir yaramazlık peşinde olma ihtimallerini göz önünde bulundurmak gerekir:)

Henüz bir arka koltuk aynanız yoksa, özellikle 2 yaşına kadar bebek koltuklarının arka koltuğa bakacak şekilde kullanılması gereksinimini de düşünerek, bir tane edinmenizde fayda var. Bu aynalar sayesinde, uygun olduğunuz anlarda bebeğinizin ne ile uğraştığını takip etmeniz, olası problemlerde hızlı müdahale etmeniz ve tabii çocuğunuzla arabada güvenli yolculuk kolaylaşacaktır.

Uzun Yolculuklarda Onları Oyalayın

Uzun yolculuklarda çocuklarınızın sıkılması çok normal. Bu yolculuğu hem siz hem de onlar için keyifli hale getirmek için öncesinden hazırlanmakta fayda var:

  • Beraber söyleyebileceğiniz şarkılar
  • Geçen arabaların renkleri, yolda gördüğü işaretlerin sayısı, gördüğü hayvanların isimleri gibi beraber oynayabileceğiniz ufak oyunlar
  • Yanınızda bulunduracağınız oyun hamurları ve hikaye kitapları…

Sizin vakit geçirmelerini sağlamak için çocuklarınızla arabada oynadığınız oyunlar var mı? Bizimle yorumlar üzerinden paylaşabilirsiniz!

 

1 YORUM

  1. arabada can güvenliği faktörü çok önemli. özellikle çocukların güvenliğine yönelik geliştirilen araba
    özellikleri bu konuda önem kazanıyor

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here