Güvenli bir aile yolcuğu için ebeveynlerin sorması gereken ilk soru; “Isofix nedir?” olmalıdır. Isofix, dünya genelinde standart bir oto koltuğu montaj sistemidir. Isofix aparatı veya demiri, çocuk oto koltuklarını araç koltuğuna en iyi şekilde entegre edilmesi için kullanılan dünyada kabul görmüş bir sistemidir.

Eski tip çocuk oto koltukları kemer ile bağlanırdı. Fakat kemerli çocuk koltukları o kadarda güvenli olmadığı görülmüş. Olabilecek bir kazada çocuk üzerinde baskıya neden olacağı için Isofix çocuk oto koltukları yapılmış. Ayrıca yapılan testlerde kemerli çocuk koltuklarının çoğunun yanlış takıldığı fark edilmiş.

Isofix Montaj Sistemi Nedir?

isofix sistemi

Ebeveynler, çocuklarının güvenli bir şekilde yolculuk edebilmesi adına araçlarında birtakım değişiklikler yapmakta. Bunların başında bebek ve çocuk oto koltukları geliyor. İyi ve kaliteli bir koltuk seçmek büyük önem arz ediyor. Çünkü kaza anında oto koltuğunda olmayan çocuklar büyük hasar görebiliyor.

Montajdaki ilk adım oto koltuğunu aracın koltuğuna oturtmak. Ardından oto koltukta bulunan Isofix aparatı ya da kemeri, aracın koltuğunun eklem yerindeki kancalara takılır. Son adım olarak da yan tarafta bulunan mandallar çekilir ve oto koltuğu geriye yaslanır.

Isofix Uyumlu Araçlar

2006’dan sonra üretilen araçların çoğu Isofix özellikli çocuk oto koltukları için uyumludur. Arabanızın kullanma kılavuzundan veya arka koltuklarını kontrol ederek Isofix uyumlu olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Sistemin Avantajları

ISOFIX Nedir?

Bu sistemin birtakım avantajları mevcut. İlk olarak, araç gövdesi ve koltuk arasında kuvvetli bir bağ oluşturmaya yardımcı olur. Ayrıca diğer bağlama yöntemlerinden daha güvenlidir. Kaynakların yaptığı araştırmalara göre emniyet kemeri ile oluşturulan sisteme oranla Isofix’i yanlış takma ihtimali daha azdır. Bunlarla birlikte ekstra destek ayağına ek olarak üst bağlama kayışı dengeyi arttırır. Böylece çocuğunuz daha güvenli bir yolculuk yapar.

ADAC Nedir?

Allgemeiner Deutscher Automobil Club yani ADAC, Alman Otomobil Kurumunun kısaltılmış halidir. Avrupa’nın en büyük otomobil derneği olan ADAC, 1903 senesinde kurulmuştur. Genel olarak yol güvenliği, trafik ve turizm gibi kollarda aktiftir.

ADAC Testi Nedir?

ADAC, oto koltuklarının kaza esnasında ne kadar dayanıklı olduğu anlamaktadır. Bunun içinde testler yapıp, koltuklara puan vermektedir. Ardından ne kadar güvenli olduğuna yönelik çarpışma testi belgesi oluşturur.

Test Nasıl Yapılır?

ADAC Nedir?
Görsel Temsilidir.

Öncelikle ADAC, teste tabi tutacağı koltukları kendi seçiyor. Testler çeşitli simülasyonlar üzerinden yapılıyor. Böylece önden, yandan ve arkadan çarpma esnasındaki durumuna bakılıyor. Örneğin, yandan 50 km hızla çarpışma testi yaparak çeşitli denemeler yapılıyor. Bu testler esnasında Q serisi çocuk mankenler kullanılıyor. Ayrıca çocuk mankenlerin üstüne çeşitli sensörler ve basınç ölçerler konularak maksimum verim hedefleniyor.

Değerlendirme Kriterleri

Her kurumun test ve değerlendirmesinde çeşitli kriterler mevcuttur. ADAC, bu noktada koltuğun ergonomik fonksiyonlarına, kaza esnasındaki güvenliği ve gösterdiği performansına bakar. Ayrıca malzeme kalitesine ve bebek-çocuk sağlığına uygunluğunu dikkate alır. Son olarak temizleme kolaylığı gibi hususlara da dikkat çeker.

ADAC Puan Skalası

ADAC test ettiği koltuğa bir puanlama yapar. Yapılan testlerde belirli bir puan skalası mevcut. Bu skalada puan ne kadar düşükse o kadar güvenli olduğunu ifade eder. Buna bağlı olarak puan değerlendirmesi ve taşıdığı anlam aşağıda yer alıyor.

Puan Değerlendirmesi Puanın Taşıdığı Anlam
6 – 1.5 arası Çok başarılı
6 – 2.5 arası Başarılı
6 – 3.5 arası Orta
6 – 4.5 arası Yetersiz
4.5 dan yüksek Çok Yetersiz

Çocukların Kucakta Seyahat Etmesi Çok Tehlikeli

ISOFIX Nedir?

Öncelikle 4-5 yaşından küçük çocukların oto koltuğu ile araçta sabitlenmesi seyahat güvenliği açısından önem taşıyor. Çünkü çocuk aracın içinde hareket etmek isteyebilir. Ayrıca çocuk kilidi olmayan araç kapısını ya da camını açmaya çalışabilir. Bu tip durumlarda sürücünün dikkati de kolayca dağılacaktır. Bir diğer yandan çarpma ya da ani fren halinde, sadece 50 km hızla ilerleyen bir araçta bile kucakta taşınan bir çocuk kucaktan fırlayarak araç içindeki kısımlara çarpabilir. Bunun sonucunda çok ağır yaralanabilir.

Yapılan çarpışma testlerinin hepsi gösteriyor ki hafif çarpmalarda bile çocuklar ön ya da arka cama fırlıyor ve süratle çarpıyor. Bu da henüz çok hassas olan boynun kırılmasına ya da ciddi kafa travmalarına neden olabiliyor. Bebek koltukları ise çocuğu bir yere sabitleyerek zarar görmesine engel oluyor. Böylece çocuk, emniyet kemeri takan bir yetişkinden de daha güvenli bir biçimde seyahat etmiş oluyor.

Bunun gibi içerikler okumaktan keyif alıyorsanız “Çocuğunuz ile Arabada Güvenli Yolculuğun 4 Basit Yolu” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Kaynak 1

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here