Arabalarda Çocuk Güvenliği Nasıl Sağlanır?

0
1392
Araçta-çocuk-güvenliği
Araçta-çocuk-güvenliği

Arabalar ve çocuklar hem gururumuz hem de neşemizdir. Bu yazımızda aracınızı çocuk dostu yapan şeyleri sizlerle buluşturuyoruz. Bu olmazsa olmaz güvenlik gereksinimleri bebeğinizi arabanın içinde ve çevresinde güvende tutar. Euro NCAP bile test faktörlerinde arabalarda çocuk güvenliği derecelendirmesine özel bir önem vermektedir. Ailenizde çocuğunuz olsun ya da olmasın, bunlar arabanızda olması gereken birkaç özelliktir.

Arabalarda Çocuk Güvenliği Sistemleri

Kapı kilitleri:

Küçük çocuklarla seyahat ederken, arabada otomatik bir kapı kilidinin olması tavsiye edilir. Bu, dikkatsiz çocuklar tarafından yanlışlıkla kapıların açılması ve hareket eden araçtan düşme riskini önleyecektir. Kapı kilitleri ayrıca trafikte durdurulduğunda araca istenmeyen zorla girişi engeller. Bunun dışında günümüzde otomobillerde yaygın olan çocuk güvenlik kapı kilitleri de bulunmaktadır. Bu çocuk güvenlik kilitleri devreye girdiğinde, arka kapılar çocuklar tarafından içeriden açılamaz.

Elektrikli Cam Düğmeleri:

Arabalarda Çocuk Güvenliği

Günümüzde neredeyse tüm araçlar elektrikli camlarla donatılmıştır. Ayrıca bir sıkışma önleme ve bir otomatik ters çevirme sistemine (ARS) sahiptirler. Elektrikli camların, sürücü tarafında, çocuğun düğmelerle oynaması durumunda pencereleri kilitleyebilen bir ana kontrol anahtarı olmalıdır. ARS ise cam kapanırken herhangi bir engel hissedilirse camları durdurur ve geri indirir. Bu durumda engel, çocukların eli veya pencereden sarkan kafası olabilir.

Hava yastıkları:

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, hava yastıkları artık çarpışmanın ciddiyetini, yolcunun boyutunu, emniyet kemeri kullanımını ve / veya koltuk konumunu algılayan sensörlerle birlikte geliyor. Bu verileri kullanarak sistem, bir çocuğun varlığında yolcu hava yastığını bastırabilir veya çocuk yolcunun zarar görmesini azaltacak şekilde açılabilir. Bunların dışında artık çocuk güvenliği için de gerekli olan ve NCAP tarafından şiddetle tavsiye edilen Yan Darbeli Hava Yastıkları var.

Kameralar:

Üreticiler artık arabalara 360 derecelik surround kameralar sağlamaya başladı. Bu, sürücünün manevra yaparken aracın etrafındaki herhangi bir çocuğun farkına varmasına yardımcı olur.

Vites kolu Kilitleri

Vites kolu kilitleri, kabin içinde oynarken çocukların yanlışlıkla vites değiştirmesini önler. Araç kasıtlı olarak veya vites koluna çarpılarak boşa alınırsa ve araç herhangi bir eğimde ise, bu durum istenmeyen durumların oluşmasına yol açabilir.

ISOFIX veya LATCH

Arabalarda Çocuk Güvenliği

ISOFIX günümüzde bir otomobilde olması gereken önemli bir özelliktir. ISOFIX, binek otomobillerindeki çocuk güvenlik koltuklarının bağlantı noktaları için uluslararası standarttır. Sistem, Amerika Birleşik Devletleri’nde LATCH olarak da adlandırılır. ISOFIX, koltuğu emniyet kemerleri ile sabitlemeye bir alternatiftir.

Çocuk Güvenliği İçin Diğer Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

Çocukları güvende tutabilecek yeni özelliklerle rağmen, araçların içinde ve çevresinde çocuklar için hala tehlikeler mevcut. Çocuklarınızla araçların etrafında oynamanın tehlikeleri hakkında konuşun ve araçlar varken çocukları yakından izleyin. Yolların etrafındaki çocuklara özel ilgi gösterin. Çocuklara araçların yakınında oynamamalarını söyleyin.

Durduğunuz süre ne kadar kısa olursa olsun veya camlar indirilmiş olsa bile çocukları gözetimsiz bırakmayın.

Arabalarda Çocuk Güvenliği

Kontağı açık veya anahtarları kontakta olan bir araçta çocuğu asla gözetimsiz bırakmayın. Gözetimsiz çocuklar, özellikle motor çalışıyorsa, kazayla aracın kaymasına ve hatta uzaklaşmasına neden olabilir.

Çocukları kabin içinde emniyet kemeri, koltuk ve diğer temel malzemelerin kullanımı konusunda eğitin. Çocuklar araba gezileri sırasında sıkılabilir ve kabinin içinden kapabilecekleri her şeyle oynayabilirler. Bu nedenle, arabaların içinde ve çevresinde tehlikeli ve zararlı herhangi bir şey bırakmaktan kaçının.

2. El Volvo İlanları İçin Tıklayın>>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here