Yollardaki tozlar ve çöpler, çevredeki hayvanlar, arabada yenen atıştırmalıklar… Aracınızın temiz kalmasını engelleyen pek çok faktör var. Bu konuda çaba gösterseniz de arabanıza bakmak için yeterli vakti her zaman bulamayabilirsiniz. Ancak aracınızı temiz tutacak yöntemlerden faydalanarak genel süreci biraz daha yönetilebilir kılmanız mümkün. Bu nedenle aracınızı temiz tutmak için uygulayabileceğiniz bazı ipuçlarımız var.

Erteleme Huyundan Vazgeçebilmek

Aracınızın temiz kalabilmesi için en önemli nokta erteleme huyundan vazgeçebilmek. Evet ertelemeyin demek son derece kolay ancak hepimiz sıklıkla bu hataya düşüyoruz. Burada fark yaratan unsur, zamanında çözüm üretilen durumların çok daha az efor gerektirmesi. Yani, koltuk döşemesindeki lekeyi hemen sildiğinizde daha kolay çıkabiliyor. Fakat üzerinden zaman geçtiğinde -ısının da etkisiyle- kalıcı bir lekeye dönüşebiliyor. Erteleme ile birlikte paspas üzerindeki çamur kalıntılarını ya da camda kuruyan kuş pisliği lekelerini temizlemek uzun uğraşlar gerektirebiliyor. Bu nedenle, olaylara elinizden geldiğince zamanında müdahale etmeye çalışarak aslında işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

arabaya binmeden önce ayakkabıları temizlemek

Ayakkabılarla Araca Taşınan Kir ve Tozlar

Günlük şehir hayatında ayakkabılar görece daha temiz kalıyor. Ancak bozuk yollarda, topraklı arazilerde ve kışın karın yoğun olduğu bölgelerde ayakkabılarınız kolayca kirlenebilir. İşte bu kir, toz ve ayakkabıya yapışan malzemeler doğrudan arabaya taşınıyor. Kuru olan toz gibi unsurlar; döşemelere, kıyafetlerinize ve iç kabin yüzeylerine bulaşırken çamur ve kar gibi ıslak maddeler de paspasları kolayca kirletebiliyor. Üstelik bu ıslak maddelere yapışarak aracınıza taşınan yaprak, ambalaj ve taş gibi pek çok kirlilik unsuru da olabiliyor. Bu gibi durumlarda aracınızı temiz tutmak için önce ayaklarınız dışarıda kalacak şekilde koltuğa oturup sonrasında ayakkabılarınızı birbirine çarparak dışarıya silkeleyebilirsiniz. Bu sayede arabaya taşınacak toz ve kirden büyük ölçüde kurtulabilirsiniz.

Araç İçi Temizlik ve Düzen

Araç içi temizlik önerilerini uygularken farklı malzemelerden yararlanabilirsiniz. Hatta farklı aletler kullanmak pratiklik kazandırması yönünden size fayda sağlayacaktır. Araç içini temizlemek ve düzenlemek için aşağıdaki alternatif ürünlerden ilham alabilirsiniz.

araç içi toz alma
  • Mikrofiber Bez ve Yüzey Temizleyici

Arabaların iç tarafında en çok tozlanan bölüm ön göğüs ve konsol oluyor. Ayrıca kapı iç panelleri ve kolçak bölümü de tozların sıkça rastlandığı alanlardan. Sürekli açılıp kapanan kapılar ve temiz havayla birlikte içeri dolan tozlar sebebiyle bu sorunu önleyebilmek pek de mümkün değil. Ancak toz alma işlemini, doğru ürünler kullanarak kolay ve etkili biçimde gerçekleştirebilmeniz mümkün. Araca yerleştireceğiniz bir bez ve arabanın iç yüzeylerinde kullanmaya uygun bir yüzey temizleyiciyle toz alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Seçeceğiniz bezin tüy bırakmayan mikrofiber kumaştan olması, ortaya çıkacak sonucun daha iyi olmasını sağlayacaktır.

şarjlı süpürgeyle araç koltuğu temizliği

  • Koltuk ve Yerler İçin Şarjlı Süpürge

Arabanın içi çok toz oluyor diyorsanız bu sorunu bir nebze azaltabilmek için koltuk ve zemini temiz tutabilirsiniz. Bu alanlar için kullanımı en kolay olan yardımcı, şarjlı süpürge. Bataryası güçlü ve kullanım süresi uzun giden bir süpürge ile dilediğiniz zaman zemini ve koltukları temizleyebilirsiniz. Cihazın çok yer kaplamayacak boyutlarda olmasına dikkat ederek her zaman aracınızda saklayabilirsiniz.

araç havalandırma çıkışı

  • Havalandırma Çıkışları İçin Sünger Fırça

Arabanın ön göğüs bölümünde ve bazı modellerde kolçak arkasında da yer alan havalandırma çıkışları sıkça tozlanan bölgelerden. Havalandırma aralıklarının dar olması sebebiyle temizliği de epey uğraştırıcı. İşlerinizi kolaylaştırmak için sünger fırçalardan yardım alarak bu havalandırma çıkışlarını temizleyebilirsiniz. Genellikle ahşap boyama için kullanılan bu fırçalar, tam da ihtiyaç duyulan boyut ve özelliklere sahip. Bu sebeple sünger fırçayı araç içi temizlik kitinize dahil ederek hızlı ve kolay temizliğin keyfini çıkarabilirsiniz.

tozlu bardak tutucu

  • Bardak Tutucuları Temiz Tutmanın Yolları

Derin olması bakımından tozların kolayca biriktiği bardak tutucuları temiz tutmak son derece zor. Araçtaki bu bölümleri mikrofiber bez ve yüzey temizleyici ile sildikten sonra tekrar toz olmasını geçici çözümlerle önleyebilirsiniz. Bardak tutucunun içerisine uygun boyutlarda bir silikon muffin kek kalıbı koyarak temizliğini pratik hale getirebilmeniz mümkün. Bu bölüm tozlandığında tek yapmanız gereken silikon kabı yerinden çıkarıp kolayca temizlemek. Bazı kullanıcılar bu alanlara kahve demlemek için üretilen filtre kağıtlarından koymayı da tercih edebiliyor. Böylece temizlik için kağıtta biriken tozları dışarı silkelemek ya da tamamen kirlenen kağıdı yenisiyle değiştirmek yeterli oluyor.

dağınık araba görseli

  • Araç İçi Düzenleyici Kullanımı

İhtiyaç duyduğunuz temizlik ürünlerini ve sürekli kullandığınız eşyaları araç içerisinde düzenli tutabilmeniz oldukça önemli. Bu sayede hem yerden tasarruf edebilir hem dağınıklığı önleyebilir hem de aracınızın daha temiz görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu noktada size en çok yardımcı olacak ürünler düzenleyici çeşitleri. Eşyalarınızı gruplandırmak ve yerden tasarruf ederek araçta muhafaza etmek için ön koltukların arkasına asabileceğiniz bölmeli düzenleyiciler kullanabilirsiniz. Genellikle ayakkabıları asarak muhafaza etmeye yarayan bu ürünlerin pek çok farklı çeşidi mevcut.

Deterjan, bez, sünger fırça ve araç için kullandığınız diğer ürünleri ise bagajda muhafaza edebilirsiniz. Bu noktada tüm eşyaları toplamak için bir kutu ya da sepet tercih etmenizde fayda var. Böylece eşyalar etrafa dağılmadan her aradığınızda elinizin altında olabilir.

Bozuk paralar da araç içerisinde sorun yaratan bir başka konu. Torpidodan, bardaklıktan ya da kapı içerisindeki gözden çıkan bozuk paralar dağınıklığı artıran unsurlardan. Bu durumu çözmek için bozuk paralarını koyabileceğiniz küçük bir kutu, karton bardak ya da uygun bir ürünü aracın içerisinde konumlandırabilirsiniz. Bozuk para için seçilen yerler genellikle bardak tutucular olduğu için bu alana uyacak büyüklükte bir kap seçmeniz faydalı olacaktır.

arabadaki çöpler

  • Araçtaki Çöpler İçin Kutu Kullanımı

Arabanızdaki çöpleri koymak için minik bir çöp kutusu ya da poşet bulundurabilirsiniz. Bu çöp kutusu için sabit bir konum belirlerseniz araç içinin düzenli ve temiz kalmasını sağlayabilirsiniz. Böylece her kullanım sonrası çöplerinizi arabadan çıkarmayı hatırlamasanız bile çöpleri tek bir yerde toplayıp uygun zamanda atabilirsiniz.

arabada yemek yemek

Araçta Yemek Yeme Alışkanlığı

Uzun yolculukları çekilir kılmak, kısıtlı vakitleri değerlendirmek ve istediğiniz lezzeti istediğiniz an yiyebilmek için arabada yemeyi tercih ediyor olabilirsiniz. Ancak hem arabaya sinen koku hem de etrafa dağılan kırıntılar sebebiyle bu alışkanlık sorun yaratabiliyor. Siz de her zaman ferah hissettiren temiz bir arabayla yolculuk etmek istiyorsanız zorunlu haller dışında arabada yemek yememeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca seçtiğiniz yemek tercihlerinin etrafa dökülüp dağılacak türden olmaması da bu noktada avantaj sağlayacaktır.

araba üzerindeki kuş pisliği

Kuşların Arabalara Verdiği Büyük Zarar

Kuşlar çoğunlukla zararsız hayvanlar. Ancak konu arabalar olunca en büyük sorunlardan biri haline gelebiliyor. Nasıl mı? Kuşların sık sık arabaların üzerine pislediğini biliyoruz. İşte bu dışkılar zamanında temizlenmediğinde araç boyasına büyük zarar verebiliyor. Çünkü kuş pisliklerinin içerisinde mide asidi ve küçük çakıl parçacıkları mevcut. pH değeri 3-5 aralığında olan bu dışkılar, yüksek miktarda ürik asit içeriyor. Aşındırıcı etkiye sahip bu atıklarda, sindirimi kolaylaştırması amacıyla kuşların yediği küçük taşlar da bulunuyor. Kuş pisliklerini boyaya zarar vermeden çıkarmak için deneyebileceğiniz birkaç yöntem mevcut.

  • Tamamen kurumamış kuş pisliklerini temizlemek için üzerine biraz maden suyu dökebilirsiniz. Böylece bir bezle hafifçe ovalayarak lekeyi kolayca yüzeyden çıkabilirsiniz.
  • Kurumuş kuş pisliklerinde ise boyanın daha fazla zarar görmesini engellemek için süt kullanılması öneriliyor. Sonrasında araç yüzeylerini temizlemeye uygun bir spreyi ıslak bir mikrofiber beze sıkıp kuş pisliğinin üzerine gelecek şekilde yerleştirebilirsiniz. Bezi burada biraz beklettikten sonra araç yüzeyini nazikçe temizleyebilirsiniz.

tozlu araba yüzeyi

Araç Yüzeyinin Toz Tutması

Koyu renk arabaların en büyük dertlerinden biri çabuk tozlanması ve bu tozu kolayca göstermesi. Siyah arabanın toz tutmaması için sürücüler türlü türlü yollara başvuruyor. Aracınızı kapalı alanlara park etmek, oto branda kullanmak ve sık sık yıkatmak bu yollar arasında yer alabilir. Ancak daha uzun ömürlü çözümler için genellikle cila ve boya koruma yöntemleri tercih ediliyor. Tozun yüzeyde tutunmasını engelleyen bu uygulamalar sayesinde rüzgar kuvvetiyle bile araç yüzeyindeki tozlar dağılabiliyor. “Aracın toz tutmaması için ne yapmalı?” sorusuna yanıt olarak sunabileceğiniz bu iki yöntem, bazı yönlerden birbirinden ayrılıyor.

Cila işlemi, genellikle pasta uygulamasıyla birlikte uygulandığı için dilimize bile pasta-cila olarak birlikte yerleşmiş. Ancak pasta uygulaması, yüzeydeki çizik ve kusurları aşındırarak boyayı temizlemeyi sağlıyor. Cila ise daha pürüzsüz ve parlak bir görünüm oluşturmaya yardımcı oluyor. Yani pasta adımını atlayarak direkt cila yaptırıp arabanızın daha canlı renklere sahip olmasını ve oluşturulan bu katman sayesinde tozların yüzeye daha az tutunmasını sağlayabilirsiniz. Boya koruma işlemi de araç yüzeyinin üzerine uygulanıyor. Oluşturulan yeni tabakayla aracın yüzeyini korumayı amaçlıyor. Genellikle cila işlemi daha kısa aralıklarla tekrarlanırken boya koruma uzun süreli kalıcılık sunuyor. 

Güvenilir merkezlerden kaliteli hizmet almak ve oto kuaför işlemlerinizi kolayca halletmek için siz de arabam garaj kullanabilirsiniz. İç dış yıkamadan seramik kaplamaya, koltuk temizlemeden boya korumaya kadar aracınızın ihtiyaç duyabileceği tüm hizmetler bu platformda. arabam garaj’a ulaşmak için arabam.com mobil uygulamasından Garaj bölümüne girmeniz yeterli. Oto kuaför, servis-bakım ve lastik gibi aracınızla ilgili tüm ihtiyaçları tek bir merkezden karşılayabilmek için vakit kaybetmeden arabam garaj dünyasına katılın!

arabam garaj Avantajlarını Daha Yakından İncelemek İçin Tıklayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here