Aracınız Ne Kadar Yakıyor? İşte Doğru Hesaplama Yöntemi

1
4597

Aracınız ne kadar yakıyor? Arabanızın dijital okuması size doğru kilometreyi veriyor mu? Aracınızın yakıt verimini doğru bir şekilde nasıl hesaplayabileceğinizi size anlatıyoruz.

“Ne kadar yakıyor” Çoğu zaman, yeni bir araba hakkında sorulan ilk soru budur. Türkiye’de yüksek akaryakıt fiyatları dolayısıyla birçoğumuz yakıt verimliliği konusunda oldukça takıntılı. Araç tanıtımlarda belirtilen ortalama yakıt ile ilgili bilgiler aracın yuvarlanan bir dinamoda (otomobiller için bir koşu bandı) sürülmesiyle elde edilir. Dolayısıyla rakamlar farklı otomobillerin verimlilik seviyelerini gösterirken, yolda sürüş gerçeğini yansıtmamaktadır. Ancak trafik seviyeleri ve yol koşulları gibi faktörler bu rakamı değiştirir. Ve çoğumuz verimlilik seviyelerini kontrol ederken çok azımız her doldurmada verimliliği titizlikle takip ediyor ve çok az kişi doğru tekniği kullanıyor.

Aracınızın verimliliğinin ve ne kadar harcadığınızın doğru bir resmini elde etmenizi sağlamak için aklınızda bulundurmanız gereken birkaç nokta aşağıda belirtilmiştir.

Ne kadar yakıyor

Depoyu ağzına kadar doldurmak, kullanılan yakıt miktarını tam olarak bilmenin tek yoludur. Ancak basitçe doldurma sırasında yakıtın otomatik kesilmesine güvenmek çok doğru olmayacaktır. Arabanızı doldurduğunuzda, yakıt depoya yüksek bir hızda fışkırır ve bazen mevcut tüm hava dışarı çıkmaz, deponuzu dolu sanırsınız, ancak içinde biraz hava hapsolmuş olur. Ancak modern yakıt enjeksiyonlu arabalarda, kullanılmayan yakıt için geri dönüş hatları da vardır ve bu, konuyu daha da karmaşık hale getirir. Bu yüzden yakıt otomatik kesildikten sonra bir süre bekleyin ve birkaç kez tekrar doldurtun. Ayrıca, yakıt pompası tamamen depoya daldırılırsa, seviye pompaya ulaşır ulaşmaz akış durur. Bu nedenle, görevliden pompanın ucunu deponun ucuna koymasını ve doldurmasını isteyin.

Yakıt istasyonuna sadık kalın.

Tutarlılık için, aynı yakıt istasyonunu ve dağıtıcıyı da denemeniz ve kullanmanız şiddetle tavsiye edilir. Çoğu yakıt pompası kalibre edilmiş ve doğrudur, ancak aralarında küçük farklılıklar olabilir. Ayrıca, her markada ufak bir fark olduğu için, yakıt markasını her seferinde değiştirmek yakıt ekonomisini etkileyebilir. Hazırlık, katkı maddeleri, vb. üreticiden üreticiye farklılık gösterir ve bu, verimliliği etkileyebilir. A.

Kilometre sayacı

Doğru yakıt ekonomisini elde etmek için kilometre sayacı üzerinde not tutmak çok önemlidir. Sayaçlardan biri arabanızın bugüne kadar yaptığı toplam kilometre sayısını kaydederken, diğeri ise seyahat ettiğiniz belirli bir mesafeyi kaydetmenize olanak tanır. Her doldurma için kilometre sayacınızı kullanın ve doldurulan litre ile birlikte okumayı not edin. Ardından sayacı sıfırlayın ve her seferinde aynı prosedürü izleyin.

Sürüş döngüsüne dikkat edin

Trafik ve hatta araç yükü gibi sürüş döngüsünde yapılacak herhangi bir değişiklik yakıt verimliliğini etkileyecektir. Arabanızın tipik verimini kontrol etmek isterseniz, aynı koşulları deneyin ve kullanın. Uzun sapmalardan ve alternatif rotalardan kaçının. Sürüş hızınızı ve tarzınızı ve standartlaştırın. Ayrıca, genel ekonomiye büyük ölçüde katkıda bulunan klimanın sabit olarak ayarlanması gerekir.

Aracı kontrol altında tutun

Lastik basıncı, yakıt verimliliğini büyük ölçüde etkileyebilir. Yetersiz şişirilmiş bir lastiğin döndürülmesi daha zor olacak ve daha düşük verimlilikle sonuçlanacaktır. Her alternatif yakıt dolumu sırasında basıncı kontrol etmek iyi bir alışkanlık olacaktır. Bunun dışında, aracın bakımını yapmanın yanı sıra tıkalı hava filtresi, kirli motor yağı gibi faktörler de yakıt verimliliğini etkileyebilir.

Teknolojiyi kullanın

Yakıt kayıtlarınızı, servis programlarınızı kontrol etmenize ve sizin için tüm hesaplamaları yapmanıza yardımcı olabilecek çok sayıda akıllı telefon uygulaması vardır. Dolumlarınızı kaydeden ve tüketimi GPS kilometre ölçümüne göre hesaplayan uygulamalar da vardır. GPS’e güvenmek doğru olabilir, ancak bazı bölgelerde uydu kaybı olabilir ve bu, genel hesaplamanızı etkileyebilir.

70.000 TL Bütçe İle Alınabilecek Yakıt Cimrisi Arabalar

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here