Yolculuk sırasında genellikle soğuk havalarda ön cam buharı meydana gelir. Bu buhar dışardaki soğuk hava ve içerdeki sıcak havanın etkileşimi sonucu oluşur.

Ön cam buharı sürüş esnasında görüş kalitemizi düşüren olumsuz bir araç kusurudur. Önümüzü görmemek büyük bir sorun olarak kabul edildiği için araba sürerken buhar olan ön camımızı eski haline getirmenin yollarını aramalıyız. Adım adım ön cam buharı yok etmeyi anlattığımız yazımızı okumaya devam edin.

Dışardaki Hava Sıcaksa Klimayı Kapatın

Eğer dışarısı sıcaksa aracın klimasını çalıştırmayın. Çünkü aracın içinde soğuk hava akımı yaratmanız bu aşamada gereksiz olacaktır. Sıcak havalarda pencereyi biraz indirip dışardaki havanın içeriye girmesini sağlayabilirsiniz. Çünkü dışarıdaki hava sıcakken içerideki soğuk hava da ön cam buharı yapar

Silecekleri Çalıştırın

ön cam buharı

Ön cam buharı genellikle aracın iç tarafında oluşur ancak dış kısımda da oluşabilir. Bunu için görüş menzilinizi artırıcı bir etkiye sahip olan silecekleri çalıştırabilirsiniz. Sileceklerin hızlı çalışması da görüş açınızı engelleyebilir. Buharı yok olmasından hemen sonra oluşmaya başlayan bir etkiye sahip olmadığı için silecekleri 5-10 saniye aralıklarla çalıştırabilirsiniz.

Arabanın Camlarını Açın

ön cam buharı

Soğuk bir hava da seyahat ettiğiniz esnada aracınızın camında buhar oluştuysa hızlı bir şekilde yok olmasını sağlayan camları açma yöntemiyle bu sorunu çözebilirsiniz. Soğuk bir hava da camları indirmek sağlığınız açısından kötü bir durum olduğu için indirme işlemini 3-5 cm aralığında olacak şekilde ayarlamanızda fayda var.

Klimanızı Devreye Sokun

ön cam buharı

Çoğu yeni nesil araçlarda kullanılan klima modellerinde dışardaki havayı aracın iç kısmında ileten bir özellik mevcuttur.  Buhar oluşması durumunda bu özelliği devreye sokarak dışardaki havanın iç kabinde dolaşımını sağlayarak buharı yok edebiliriz.

Dışarıdan gelen havanın soğuk olacağını düşünüyorsanız bu özellik sayesinde aracın dışından içine doğru gelen hava akımının çeşitli kanallardan geçerek yumuşatıldığını ve soğuk etkisini büyük oranda kaybettiğini söyleyebiliriz.

Klima Sıcaklığını Düşürün

İçerideki hava dışarıdaki havadan sıcaksa ve bunun üzerine birde klima çalışıyorsa buhar oluşumu kaçınılmazdır. Buhar oluşmaması için başlıca amaç dışarıdaki havayla içerideki havanın dengelenmesini sağlamak olmalıdır. Bunun için arabanızın sıcak üfüren klimasını içeride üşümeyeceğiniz şekilde düşürerek buharın büyük ölçüde yok olmasını sağlayabilirsiniz.

Ön Cam Buharı Çözücüleri Aktif Edin

Ön cam çözücüleri aracın göğüs kısmında bulunan ve yatay bir şekilde konumlanmış, hava akımını doğrudan klimaya veren bir işleve sahiptir. Böylece dışarıdaki hava ile içerideki havanın doğrudan hızlı bir şekilde dengelenmesi sağlanır.

Silika İle Araçtaki Nemi Yok Edin

Kedi kumu olarak da bildiğimiz silika ile eve bulduğunuz çorapların içini doldurarak aracınızın içine yerleştirin. Bu işlem yolculuk öncesi aracınızda bulunan bütün nemi emecektir ve sis oluşumunun önüne geçecektir. Ön cam buharı oluşan veya oluşması muhtemel durumlarda aracınızda silika bulundurmayı unutmayın.

Cama Traş Köpüğü Sıkın

Tıraş köpükleri içinde barındırdığı kimyasallar ile cam’a uygulandığı zaman sis oluşumunu engelleyici tabaka oluştururlar. Traş köpüğünü mikrofiber bir beze sıkarak ön camınızı detaylı bir şekilde silebilirsiniz.

İkinci El Otomobil İlanları

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here