Motor performansı bir arabada beygir gücü ile bağlantılı bir faktördür Beygirli bir arabanızın olması sizi yolda daha atik ve hızlı yapacağı için sürücüler genellikle bu tür araçları tercih etme eğiliminde bulunuyorlar.

Yeni nesil araçların beygirli motorları aracın lüks bir sınıfta olduğu için pahalı bir fiyata satılması beklenen durumdur. Ayrıca yeni nesil motorlarda aracın yakıt tüketimi konusunda da minimum değerler yansıttığını hemen söyleyelim. Dolayısıyla bu tip araçlar standart bir insanın alamayacağı kadar pahalı olmaktadır.

Eski kasa ve beygiri yüksek araçlar ise yakıt konusunda cebinizi yakabileceği için tercih etme durumunuz askıda kalabilir.

Peki ne yapmalıyız? Hız yapmayı aracın atik olmasını seviyoruz ancak bu konuda istediğimiz nokta da değiliz. Aracımızda öyle. Aslında arabanızın yolda seri bir şekilde gitmesi için motor performansı artıran etkenlerin olduğunu bilmenizi istiyoruz. Birkaç yöntemle düşük veya orta seviye bir aracınızın daha hızlı gitmesini sağlayabilirsiniz.

Araba Ağırlığını Azaltın

Motor Performansı

Aracınızın hızını artırmak için ilk başta uygulayabileceğiniz bir yöntem olan ağırlık azaltma yöntemi basit ama etkisini göreceğiniz bir yöntemdir. Aracınızda ağırlık yapan ve sonradan eklenmiş aksesuarları kaldırabilirsiniz. Örneğin arabanızda büyük bir ses sistemi bulunuyorsa ağır olan bu sistemini kaldırmanız küçükte olsa aracınızın performansına etki edecektir.

Egzoz Sistemini Yükseltin

Motor Performansı

Egzoz sisteminizi performans egzozlarla yükseltirseniz aracınızın performansında artış yaşamanız muhtemeldir. Bu artış beygir gücü normal olan araçlarda 3-5 beygir arasıyken motor yapısında geliştirmeler yapılan yükse beygirli araçlarda ise 5-15 beygire kadar çıkabilir.

Ateşleme Sistemi

Aracın fabrika çıkışlı ateşleme bobinleri standart bir voltaj ve kıvılcım verir. Bu aracın standart bir üretimde olduğu durumlarda kabul edilebilir bir durumdur. Ancak siz motor performansını artırmak adına değişiklik yapmak istiyorsanız daha büyük voltaj veren bir ateşleme bobini alarak bujinin ateşleme aralığını açıp kıvılcımın boyu ve süresini uzatabilirsiniz. Bu sayede aracın motor performansı artmış olur.

Daha iyi bir ateşleme sistemine sahip olmak istiyorsanız Silicon Lead adında elektron akımına direnç göstermeyen ve motor performansına doğrudan etki eden kalın ve fosforlu buji kabloları satın alabilirsiniz.

Bir başka ateşleme sistemi tavsiyesi ise çift tırnaklı buji satın almanızdır. Bu tip bujiler de kıvılcım derecesini yükselterek motor performansına etki eder ve ayrıca yakıt ekonomisi ve emisyon değerlerini düşürür.

Katalitik Konvertörü İptal Etmek

Motor Performansı

Katalitik konvertör motorun çalışması ile birlikte ortaya çıkan gazın süzülmesinde ve doğaya salınım konusunda zararsız bir gazın ortaya çıkmasını sağlayan filtredir.

Egzoz sistemi girişinde bulunan bu filtre aracın beyni ile eş zamanlı olarak çalışır. Dolayısıyla aracın motor kontrol ünitesiyle doğru orantılı olarak çalışan katalitik konvertörü kaldırmanız araca direkt olarak güç vermez. Güç vermesi için aracın katalitik konvertörsüz olduğunu beyne tanımlamanız gerekir.

Standart araçlarda katalitik konvartörü kaldırarak güç artırmak her zaman işe yaramayabilir. İşe yaradığı nokta aracın beygir gücü artmasa bile performans olarak iyi bir seviyede olacağıdır. Yani tıkalı katalitik konvertörü söküp yenisiyle değiştirirseniz temiz bir filtre ile etkili bir performans elde edebilirsiniz.

Emme Manifoldu

kanallar vasıtasıyla motorun içine hava girmesini sağlayan bir eleman olan emme manifoldu aracın performansını artırma konusunda etkili bir parçadır.

Araca iyi bir spor emme manifoldu monte etmeniz motor kontrol ünitesiyle bağlantısız bir şekilde aracın gücünü 3-5 beygir artıracaktır. Ancak emme manifoldunu motor kontrol ünitesi yani aracın beynine tanımlarsanız güç artışı iki hanelere çıkacaktır.

Her araç için spor emme manifoldu bulunmadığını da belirtelim.

Hava Filtresi

Motorun içine giren havanın temizlenerek içeriye girmesini sağlayan hava filtresi performansa etki eden parçalardan biridir.

Bir otomobilde sürüş esnasında içeriye alınan havanının sıklığı ile beraber hava filtreleri kirlenir ve değişmesi gerekir. Kirlenen bir hava filtresi hava girişini azalttığı için aracın performansını düşürür. Yenisi ile değiştikten sonra eski halini alan araba düşük olan performansını orijinal hale getirdiği için eskiye nazaran daha iyi bir performans verecektir.

Aracınızın beygir gücünün artması için hava filtresini spor olarak değiştirmeniz ve bunun yanında çeşitli motor modifikasyonları yapmanız hava filtresinin de spor olarak değişmesiyle size beygir gücü olarak yansıyacaktır.

Eksantrik Mili Derecesi

Motor performansı artırmak isteyen sürücülerin kullandığı yöntemlerden biri de eksantrik mili açısını değiştirmek.

Motorunuza yüksek dereceli eksantrik mili takmanız, egzoz subaplarını kontrol eden milin sağladığı performans ile aracınıza %35 oranında bir güç kazandırır.

Bir eksantrik milinin yüksek dereceli olması açılıp kapanan subapların kapanma süresini uzatarak yanma alanına daha fazla hava ve yakıt girmesine izin vererek daha fazla yanma gerçekleşmesini sağlayacaktır.

Sivri kam mili supapları erken açarak tork, geniş kam mili ise beygir gücü üretir.

Tüm bu değişimleri yaparken motorda değişen eksantrik mili açısının rölanti devrini değiştireceğini ve bununla beraber diğer motor parçaları ile beraber uyumsuz çalışmasına neden olabilir. Bunun olmaması için diğer motor parçaları ile olan uyumuna ve gerekirse onlarında geliştirilmesine izin vermek gerekir. Geliştirme için eksantrik mili kasnaklarını, subap yaylarını, Ecu ve ateşleme sistemini kontrol etmelisiniz.

Hafif Volan Montajı

Motor parçalarının durur vaziyetten bir anda hareketlenmesi ve ani ivme kazanması, parçaların ağırlığı ile alakalı bir durumdur. Bu hafifliği hızlı devirlenme ve motorun ilk çalıştırıldığı esnada hareketi aktarıp ivme sağlayan bir parça olan hafif bir volan ile sağlayabiliriz. Motorun üzerine montajladığımız bu parça ile aracın performansını artırabiliriz.

Hafif bir volan aracın diğer aktarma organlarıyla uyumsuzluk yaşayabilir. Uyumsuzluk parçalar arası devir farkını ortaya çıkarabilir. Artan ivmenin tekerleklere düzgün iletilebilmesi için debriyaj sisteminin de sağlam olması gerekir. Ayrıca bu aşamada şaft tembelliği azaltmak içinse karbonfiber veya dövme alüminyum ile değiştirebilirsiniz.

Jant Kullanımı

Aracın performansını etkilemekte küçümsenmeyecek kadar etkili bir müdahalesi olan jantlar %1’lik bir hafifleme ile %10’a kadar hız artışı sağlarlar. Tekerleklerde kullandığınız hafif bir jant, çelik bir janta göre aracın performansının artması konusunda daha etkindir.

Performans Lastikleri

Performans lastikleri farklı desen ve yanak yapısı ile birlikte sürtünme kat sayısını azaltarak aracın maksimum performans sağlamasında etkili rol oynarlar. Bu sayede güçlü performans sunan lastikler yol tutuş olarak da çok iyi oldukları için fren ile ayağınız arasına mesafe koyarlar. Ayrıca bu sayede aracın yakıt tüketimi de minimuma inecektir.

Fren Performansı

Motor performansına etki eden fren performansının aracın hızlı gitmesi dışında durmasının da bir performans etkisi olduğunu unutmamak gerekir.

Yüksek fren performansı için standart fren hortumlarını paslanmaz çelik ile değiştirebilirsiniz. Bu tip hortumlar şişmeye karşı dirençlidir. Frene basılınca şişen bir hortum araç seyir halindeyken sertleşeceği için uygulanan gücün büyük bir bölümü motor performansını hortumun esnemesi nedeniyle kaybetmesine neden olur. Çelik hortumlar şişmediği için gücü büyük ölçüde disklere taşır.

Fren performansını etkileyen faktörlerden spor amortisör ve spor yaylar kullanmaktır. Fren balatası ve hidrolik yağ kalitesi de fren performansı için önemli etkenlerden birkaçıdır.

Aracınızın Bakımlarını Yaptırın

Aracınızın yavaş gittiğini hissetmeniz bakımlarınızın doğru zamanda yapılmadığının işareti olabilir. Üretim bandından çıkan sıfır bir arabanın ilk performansı ile 1 yıllık performansı aynı olmayabilir. Bunun ana nedenlerinden bir tanesi aracınızın bakımsızlığıdır.

Örneğin yakıt deposu, yağ deposu, hava filtresi gibi araç parçalarının kirlenmesi ve çeşitli partiküller ile araca gerekli verimi verememesi performans düşüklüğüne neden olabilir. Veya motor ve hidrolik yağı gibi araçta sıkça kullandığımız yağların eksilmesi de araçta performans düşüklüğü yaratır. Tüm bu kontrolleri zamanında yapmanız ve gerekli önlemi almanız performans düşüklüğünün önüne geçecektir.

Yağ kullanımlarında kaliteden ödün vermeyin. Kalitesiz bir yağ da aracın maksimum motor performansı vermesini önler.

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here