Kış Lastiğinin Özelliği Nedir ?

0
2039

Kış mevsiminin gelmesi ile beraber yollardaki tutunma azalmaya başladı. Özellikle kar ve yağmur yağışlarında sürücüler zor anlar yaşayabiliyorlar. Peki bu durumlara karşı geliştirilmiş kış lastiğinin özelliği nedir ? Ne fayda sağlar ?

Kış Lastiğinin Özelliği Nedir ?

Kışın araba kullanacaksanız zorlu şartlara hazır olmalısınız. Bu sebeple de doğru lastiğe sahip olmak önemlidir. Kışın yollar, yoğun kar yağışından gizli buzlanmaya kadar çeşitli faktörler sebebiyle tehlikeli olurlar. Bu şartlar, lastikleri, çekiş gücü konusunda diğer mevsimlerde olmadığı kadar zorlar. Soğuk hava, kar ve buz bir araya geldiğinde, en iyi seçenek, özellikle kış şartlarında performans göstermek üzere tasarlanmış olan kış lastiklerini kullanmaktır. Bu lastikler hem aracınınız yol tutuşunu artıracaktır. Hem de sizin can ve mal güvenliğinizi de önemli ölçüde artıracaktır. Kış lastiğinin özelliği bir değildir. Birden fazla özel kılan sebepler vardır. Bunları: Sırt kauçuğu, diş derinliği, sırt desenleri ve keskin uçlar olarak listelenebilir. Önemli lastik üreticilerinden aldığımız bilgilere göre bu özelliklerin işlevleri şöyledir:

Sırt Kauçuğu

Çok ince fakat çok dirençli çelik tellerden oluşur ve çapraz şekilde birbiri üzerine yapışır. Tellerinin birbirleri ile kesişmesi, deforme olmayan üçgenler oluşturmaktadır. Üçgenleme olarak adlandırılan bu kısım, sert sırt kauçuklarını oluşturur. Aşırı soğuk havalarda, dört mevsim lastiklerinin ya da yaz lastiklerinin kauçuk sırtı sertleşir ve yeterince çekiş sağlayamaz. Bununla başa çıkmak için, kış lastiklerinin sırtında kullanılan kauçuk bileşimleri esnekliklerini koruyacak şekilde dizayn edilmiştir ve böylece lastiğin yolu daha iyi tutmasına imkan verirler.

Diş Derinliği ve Sırt Desenleri

Sırt kauçuğunun üzerinde bulunurlar. Lastiğin desenini bulunduran bu kısım yol ile temasta olacaktır. Sırt bandı zeminle temas yüzeyinde, çok önemli kuvvetlere karşı direnç göstermelidir. Sırt desenini oluşturan karışım, her türlü yolda zemine tutunabilmeli, eskimeye ve aşınmaya karşı dirençli olmalı ve düşük seviyede ısınmalıdır.

Kış lastiğinin özelliği, dişlerinin daha derin olması ve kendilerine özgü desenlere sahip olmalarıdır. Dişlerin daha derin olması, karın lastikte birikmesini engeller ve karda daha iyi çekiş sağlar. Kış lastiklerinin sırt desenleri, kar, sulu kar ve suyu dışarı atacak şekilde tasarlanmıştır.

Keskin Uçlar

Kış lastikleri, daha fazla keskin uç ve girinti yoğunluğuna sahiptir, başka bir deyişle üstlerinde buzda çekiş sağlayan binlerce küçük yarık bulunmaktadır.

İkinci El Araba İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here