Dacia Duster modeli ülkemizde en popüler modellerden birisi oldu. Sizler için bir derleme yaptık.

1Dacia Duster Tasarım

2018 Model Dacia Duster’ın tasarıma bakıldığında, eskisine göre, bir değişim yokmuş gibi görünüyor. Ama bu algının tam tersine güçlü bir değişim var.

Dacia Duster 2018 modelinde A’dan Z’ye kadar tüm tasarım detayları değişmiş durumda. Yerini aldığı modele göre yani 2. el Duster modellerine göre yeni Dacia Duster daha dinamik hatlara sahip.

Bunun yanında kalite detayını artıran yeniliklere de ev sahipliği yapıyor. Ona önden baktığımız zaman kendisinden daha pahalıya satışa sunulan 2018 SUV modellerine rahatlıkla kafa tutabileceğini görüyoruz.

Havalandırma panjurlarının başarılı tasarımı kalite algısını artıran en önemli detaylardan. Tamponun eskisine göre daha şişkin bir yapıya sahip olması da onu güçlü gösteren detaylar arasında yer alıyor.

Kapı kollarının tasarımının değişmesini bekleyenler yine aradığını bulamayacak. Sanıyoruz Duster tasarımcıları bunları seviyor.

Profil görünümünde şişkin tasarım formlarının olması bu bölümde de güçlü bir görüntü ortaya koyuyor.

Arka tasarım konusunda stop lambaları en çok eleştiri alan konuların başında yer alıyor. Farklı bir markaya olan benzerlik gerçekten de çok dikkat çekici.

2İç Mekan

Dacia yöneticileri iç mekanda direksiyon simidi dışında değişmeyen bir detayın kalmadığını söylüyor. Gerçekten de haklı görünüyorlar.

Dacia Duster

Yeni Duster iç mekanda çok değişmiş.

Direksiyon simidinin değişmemesinin nedeni de çok kısa bir süre önce yenilenmiş olması. Daire formlu havalandırma ızgaralarının kullanımı kolay ve görünüme de olumlu bir etki yapıyorlar.

Dokunmatik özellikleri geliştirilmiş ekran son derece kullanışlı. Kullanılan malzeme kalitesi açısından da önemli iyileştirmeler yapılmış.

Ancak 70 bin TL’ye kompakt SUV satabilmek için bekleneceği gibi bazı yerlerde daha sert malzemelere yer verilmiş. Kumanda elemanlarının kullanımı açısından bir sıkıntı yaşatmadı. Genişlik ve ferahlık konularında başarılı.

Dacia Duster

Yeni Duster konusunda en sevdiğimiz yanı sessizliği oldu. Yerini aldığı modelin çok ötesine geçerek sessizlik konusunda göz dolduran bir kıvama gelmiş. Pahalı rakiplerinin bazılarını geçebilecek kadar iddialı bir sessizlik sunuyor. Eşya gözlerinin sayısı yeterli ve buna koltukların altına yerleştirilen saklama gözleri de eklenmiş. İç mekanda açılır tavan arayanların beklentileri de yine boşa çıkacak detaylardan. Sunroof yenilenme çalışmasının ardından da yok.

3Motor

En önemli kozu kesinlikle burada yatıyor. Yeni Dacia Duster’ın motor kaputunun altında herkes için bir motor seçeneği yer alıyor. Ürün yelpazesinin bu kadar geniş olması onun rakipleri karşısında belirgin üstünlüklerinden birisi olmayı sürdürecek. Üstelik yenilenmesinin ardından artık motor kaputunun altında 1.2 lt 125 HP güç üreten turbo benzinli bir motor seçeneği de yer alıyor.

Benzinli motor seçeneklerinden bir diğeriyse 115 HP güç üreten 1.6 lt’lik ünite. Satışlarında benzinli oranını artırmak isteyen Dacia Türkiye yönetimi benzinli Duster’dan daha fazla satmak istiyor. Ancak 1.5 lt dizel ünite bu kadar iddialıyken işlerinin çok zor olduğunu söylememize bile gerek yok.

Dizel motor 90 ve 110 HP güç üreten seçenekleri ile Duster’ın motor kaputunun altında görev yapıyor. Altı ileri oranlı çift kavramalı EDC otomatik şanzımanı da bu motor seçeneği ile satın alınabiliyor. Bu motor seçeneği aynı zamanda 6 ileri oranlı manuel şanzımanla 4 tekerlekten çekiş sistemine sahip olarak da satın alınabiliyor.

Yakıt tüketimi konusunda gerçek bir cimri olan dizel ünite performans konusunda da beklentileri zorlanmadan karşılayan bir yapıya sahip.

4Dacia Duster Güvenlik

EuroNCAP çarpışma testlerinden 3 yıldız aldı. Son dönemlerde kriterlere eklenen teknolojik güvenlik özelliklerine sahip olmaması onu 3 yıldızda bıraktı.

Duster yetişkin yolcu güvenliğinden yüzde 71, çocuk yolcu güvenliğinden yüzde 66, yaya güvenliğinden yüzde 56, güvenlik yardımcılarındansa yüzde 37 almış.

5Konfor & Yol Tutuş

Kullanmaya başladığımızda yaşadığımız en önemli farklılık sessizlik oldu. Bunun yanına artırılmış konfor özelliklerini de ekledi.

Otomatik klima, otomatik yanan farlar, 360 derece kamera, Eller Serbest Dacia Kart Sistemi, perde hava yastıkları, elektrik takviyeli direksiyon, Kör Nokta Uyarı Sistemi, 4×4 Bilgilendirme Ekranı, bel destek ayarlı yeni koltuklar ve Yokuş İniş Destek Sistemi Duster’ın yenilikleri arasında yer alıyor.

Çok önemli artıları fiyatını çok fazla yukarıya tırmandırmadan yapmışlar. Bu özellikle şansının çok fazla olduğunu herkes gibi biz de düşünüyoruz.

Kullanım sırasında hemen fark edilen bir diğer yanıysa hidrolik direksiyonun yerini alan elektrik takviyeli direksiyon sistemi.

Eskisine göre yönlendirme kabiliyeti açısından büyük farklar var. Daha keskin ve daha kolay kullanılan bir yönlendirme sistemini hak ediyordu ve sonunda aldı. Hızlı viraj geçişleri ile çok kolay başa çıkan araç, yüksek yapısına rağmen yan rüzgarlardan da oldukça az etkileniyor.

Ön, arka ve yanlarda olmak üzere dört kameradan oluşan 360° görüş kamera sistemi ile görüş konusunda da çok önemli bir yenilik sunuyor. Bu kamera her türlü kullanım sırasında çok işe yarıyor.

6Dacia Duster Teknik Özellik

Yeni Duster Motor Özellikleri: 1.5 lt

Motor Hacmi : 1461 cc

Silindir Adedi : 4

Maksimum Güç : 110 HP 4000 d/d

Maksimum Tork : 260 Nm 1750 d/d

Yeni Duster Performans Özellikleri

Dacia Duster

0-100 km/s Hızlanma : 11.9 sn

Maksimum Hız : 171 km/s

Frenler

Ön : Hava kanallı disk

Arka : Kampana

Yakıt Türü : Dizel

Yakıt Tüketimi  

Şehir İçi : 4.5 lt/100 km

Şehir Dışı :  4.4 lt/100 km

Karma : 4.5 lt/100 km

Test : 6.5 lt/ 100 km

CO2 Emisyonu : 116 gr/km

Yeni Duster Boyutlar  

Dacia Duster

Uzunluk : 4341 mm

Genişlik : 1804 mm

Yükseklik : 1693 mm

Dingil Mesafesi : 2674 mm

Bagaj Hacmi : 445 lt

Yakıt Depo Kapasitesi : 50 lt

Boş Ağırlık : 1366 kg

Lastik Boyutu : 225/60 R18

İkinci El İlanları

Tekerinize taş değmesin.

Yazar: Murat TOSUN/2018

8 YORUMLAR

  1. Yine açık ara lider olacak piyasada, guzel makine olmus, 70-110 bin bandinda fiyati olacakmis, diger araclara bakinca yine yok satacak

  2. Malesef türkiyede satılanlarda çalınabilecekleri çalmışlar,bazı özellikleri ise opsiyon fiyatıyla satıyorlar,o jantları çalariken hiç utanmadılarmı acaba,türkiyede üretilmesinin ne avantajı var ?

  3. Comfort paketini aldım ( baz) kullanıyorum. Al. alaşımlı çelik jant, metalik boya ve arka park sensörü için extra ödemedim. Mayıs ayında aldığım fiyat üzerine 4000 TL mertebesine zam geldi. Bayileri zor durumda bırakmak istemediğim için fiyat bilgisi vermiyorım. Pazarlıklarla tekliflerle son fiyatlar yüz yüze netleşiyor.
    80.000 altı olduğunu söyleyebilirim.1.2 TCI 125 BG düz vites versiyon. Dacia markası ile 2015 yılında sıfır stepway alarak tanışmıştım. Duster için 2018 değişim yılı olacağını bildiğim için duster a geçmek için bu versiyonu bekledim.

    Gelelim izlenimlerime : baz paket olmasına karşın araç donanımı bence gayet başarılı. Boş bir araç almıyorsunuz bu kesin. Hız sabitleyici, hız sınırı uyarı, yol bilgisayarı, 6 hava yastığı, elektrik destekli Power direksiyon, gece otomatik yanan farlar, ön camlar otomatik, gündüz farları ( Led sistem) , sis farları, mekanik koltuk yükseklik ayarları, arka sağ sol isofix, Merkezi kilit sistemi, lastik basınç sensörleri, ön koltuk kemer ikazları ile arka koltuk kemer takıldı bilgileri…ve tabiki full Bluetooth telefon entegre ses sistemi. Tüm görüşmelerimi aracın içinden sorunsuzca yapıyorum .araç gerçek suv. Tüm mekanik aksam buna göre tasarlanmış. Almadan önce en berbat yerlerde test ederek deneyimledim. Yerden yüksek olması ile tüy gibi direksiyon birleşince inanılmaz bir sürüş keyfi veriyor. Kabin içi ses izolasyonu gayet tatmin edici. Kokpit malzemeleri önceki modele göre çok daha iyileştirilmiş. Suv araç sınıfına uygun bir sadelik ile sert çizgilere sahip.

    Malzemeler sert plastikten olmasına karşın yer yer daha kaliteli plastiklerle bölgesel iyleştirmeler yapılmış. Göze hoş geliyor. Kabin içinde ıvır zıvır için bir çok bölge var. Her kapı içinde olduğu gibi. Dış tasarım değişikliği ile daha kaslı ve daha yüksek segment suv araçlarının çizgisi bence artık yakalanmış. Son Derece heybetli duruyor. Aracın yol tutuşu, viraj hakimiyeti büyüklüğünden beklenmeyecek düzeyde tatmin edici. Uzun yol yaptım ve yağ gibi gittim yorgunluk olmadı. Dacia duster için önemli iyleştirmeler yapacağını 2017 de açıklamıştı. Ve bunu yaptığına ikna oldum. Kasa aynı olmasına karşın mekanik kısımlarda yapılan bu iyleştirmeler kabin içi konforuna yansıyor.

    125 BG motor inanılmaz. Katalog değeri ortalama 6.5 LT / 100 km de. 40 kuruş civarlarında. Gayet kaliteli bir reno motoru bu. Sessiz çalışma ile birlikte ürettiği güç muazzam. Tüy gibi direksiyon ile park etmek çocuk oyumcağı. Hız sabitleyici gerçekten Harika birş eymiş. Yaşayınca sürücüye verdiği konforu daha iyi anladım. Tek eleştirim kokpit üzerinde tüm düğmeler gece ışıklı olmasına karşın direksiyon üzerinde yer alan tuşlar da arka aydınlatma olmaması. Bunu neden ihmal ettiklerini anlayamadım doğrusu. Gece hız sabitleyici fonksiyonlarını kontrol ederken zorluk yaşanıyor. Bunu en kısa süre içinde iyileştirmelerinde fayda var. Bagaj hacmi çok tatmin edici. İç hacim ve tavan yüksekliği gayet yeterli.

    Uzun lafın kısası : fiyat / ürün performansı arayanlar için yeni duster Harika bir seçenek. Full to full almak isteyenler için bile. Şimdi esas sınav 10-15 bin km den sonra veya ilk 20.000 km de nelerde sorun çıkaracak ? Veya çıkaracak mı ? Bilemiyorum. Onu da yaşayarak göreceğiz.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here