İstanbul’da otomatik vites araba kullanmak gerçekten avantajlı mı?

Etkileyici tarihi mimarisi, kozmopolit dokusunun neden olduğu renkli sosyolojik yapısı, dünya mutfağından menüler bulabileceğiniz gibi kendi has lezzetlerin sunulduğu restoranları, hemen her markaya ulaşabileceğiniz mağazalar ve yerel dükkanlarla geniş alışveriş ağı ve oldukça zengin iş olanaklarıyla gerçek bir cazibe merkezi olan İstanbul, sıkışık trafiğiyle de meşhurdur. Bu kalabalık, eğlenceli, renkli şehirde bir semtten diğerine gitmek bazen saatler alır. Zorlu trafik, hem sürücüler hem yolcular hem de motorlu taşıtların motor, balata, şanzıman yapıları için son derece yorucu olabilir. Eğer her gün İstanbul trafiğine çıkıp, saatlerce kısa mesafeleri almak üzere araba kullanıyorsanız otomatik vitesli otomobiller size de daha cazip geliyordur. Peki, İstanbul’da otomatik vites araba kullanmak gerçekten avantajlı mı? Başka bir deyişle otomatik vitesli arabaların avantajları neler?

Avantajlar Neler?

Daha Konforlu Sürüş: Otomatik vites, debriyaj kullanımı ve vites değişimi gerektirmediği için sürücüye özellikle dur-kalkın çok olduğu trafikte büyük bir konfor sunar. Bu konfor, yaklaşık 2 saat boyunca trafikte sıkışıp kaldığınızı düşünürseniz bacak ağrısı, bel ağrısı çekmeden ve daha az yorularak ilerlemenizi sağlayacağı için hiç de yabana atılır gibi değildir.

Hızlı ve Kolay Kalkış:  Otomatik vites şanzımanına sahip araçlar, vites değişimi gerektirmediği için ayağınızı frenden çeker çekmez kalkar. Dolayısıyla ışıklarda daha hızlı kalkmanızı ya da daha seri durmanızı sağlayabilirler. Bu da yine İstanbul gibi sıkışık trafik ve bol ışıklı yani kontrollü yollarda daha seri hareket özgürlüğü sunarak büyük avantaj sağlayabilir.

Otomatik Şanzıman Motorun Ömrünü Uzatabilir: Otomatik şanzıman eğer doğru kullanılırsa motorun en verimli olduğu yerde otomatik olarak vitesi değiştirdiği için daha uzun ömürlü motor kullanımı sunar.

Otomatik Vites Çeşitleri Nelerdir?

Özellikle arabalar konusunda çok fazla deneyimi olmayanlar için bu konu bazen çok kafa karıştırıcı olabilir. Aslında otomatik şanzıman günümüzde iki farklı tipte üretilmektedir. Bunlar; tam otomatik vites ve yarı otomatik vitestir.

Tam Otomatik Vites ile Yarı Otomatik Vites Arasında Ne Fark Var?

Tam otomatik viteste vites geçiş aralıkları sürücünün fark etmeyeceği kadar konforludur. Tam otomatik şanzımanda güç ayırıcı yağ basıncı ile çalışır. Yarı otomatik şanzımanda ise vites geçişlerinin net olarak hissedildiği bir yapı vardır. Ayrıca yarı otomatik şanzımanda güç ayırıcı elektrikle çalışır.

Kimler Otomatik Vitesli Araba Almalı?

Otomatik şanzımanı elbette her sürücü kişisel konforu için keyifle tercih edebilir. Ancak en çok sıkışık şehir trafiğinde araç kullananlar için ilk tercih olabilir. Bununla beraber araba kullanmak konusunda acemiyseniz ve geç bir yaşta araba kullanmayı öğrendiyseniz kendinize güveniniz ilk başlarda bir parça az olabilir. Bu süreçte en azından vites değiştirmeye odaklanmak zorunda kalmadan sadece trafiğe konsantre olmak sizi rahatlatarak daha özgüvenli kılabilir.

istanbulda Otomatik Vites

Aradığınız Otomatik Vitesli Otomobili arabam.com’da Bulabilirsiniz!

İstanbul’da otomatik vites şanzımana sahip bir araba size önemli bir konfor sunar. Aradığınız sıfır kilometre ya da ikinci el otomobile cazip fiyatlarla en hızlı sürede ulaşmanızı sağlamak üzere geliştirilen arabam.com’da hayalinizdeki otomatik vitesli 2. el otoya keyifle ulaşabilirsiniz.

Otomatik Vitesli Arabaların Olumsuz Özellikleri Yok mu?

Pek çok avantajına rağmen, otomatik şanzımanın bakım ve onarımının düz vitese göre pahalı olması, otomatik vitesli otomobillerin de yine düz vitesli muadillerine göre bir parça daha pahalı olmaları, performans- hız konusunda genellikle düz vitesli modellerden bir parça geride kalmaları ve pek çok model için geçerli olan daha fazla yakıt tüketimi gibi olumsuz özellikleri olabildiğini de eklemekte fayda var. Burada önemli olan sizin neye ihtiyacınızın olduğu. Zira konfor ve kolay kullanım öncelikli ihtiyacınız olabileceği gibi ekonomik bir optimizasyon sizin için her şeyden önemli olabilir. Kararınızı kendi ihtiyacınıza göre vermeniz sizi mutlu edecek sonuca ulaşmanızı sağlayacaktır.

24/09/2016

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here