Tasarım

Avrupa’da emisyon normlarına gelen standartlarla birlikte orta sınıfta yer alan sedanlar bile hacim küçültme rüzgârıyla oldukça düşük hacimli motorlara kavuştu. Eskiden bu sınıfta 2.0 lt’nin altında modellere rastlamak neredeyse imkânsızken, önceleri 1.6 sonra A4 1.4 derken bazı markalar artık 1.0 lt’lik turbo motorlara bile yer vermeye başladı. Dünyada emisyonun etrafından dönen bu değişim, tabii ki ülkemizin yüksek vergilendirme sisteminde de işe yarıyor. Kısaca artık orta sınıf bir otomobil satın almak daha kolay. Özellikle premium segmentte tüm markaların düşük hacimli motorlara yer vermesi kullanıcıların iştahını da fazlasıyla kabarttı. Mercedes C-Serisi, Volvo S60 derken BMW 3 Serisi’de 1.6 lt’lik benzinli turbo motorları ürün gamına kattı. Hatta BMW ve Volvo artık yepyeni 1.5 lt’lik üniteler sunuyor. Audi, motor konusunda hiçbir zaman rakiplerinin gerisinde kalmadı.

Audi A4 1.4 LT Turbo Motorlu

İşte 1.4 lt turbo motoruyla Audi A4 bizlerle… 2008 yılında yenilenen ve markanın en önemli modellerinden biri olan A4, tüm rakiplerinin yenilenmesine rağmen bir türlü değişmiyordu. 2012 yılında küçük bir makyaj operasyonu geçirmiş olsa da yenilenen, kalite ve teknoloji anlamında güçlenen rakipler arasında varlığını hep eski yüzüyle devam ettirmeye çalıştı. Ona aslında eski yüzlü demek biraz haksızlık olabilir. Çünkü Audi, üretildiği her dönemde gelenekçi çizgisinden hiçbir şey kaybetmeden kendine özgü tasarımıyla uzun yıllar beğenilmeyi başaran modeller üretiyor. Alman marka, karşınızda duran bu otomobil içinse tam sekiz yıl bekledi. Fakat dıştan bakıldığında “Eskisine çok benzemiyor mu?” sorusunu yine bizlere sordurmayı başardı. Evet çok benziyor doğru…

Yeni A4 1.4 TFSİ Çok Farklı

Aslında Audi bunu her zaman yapıyor ve belki de başarıyı bu şekilde yakalıyor. Fakat yeni A4’ün biraz derinlerine inmeye başladığımızda değişimin aslında ne kadar köklü ve otomobilin her noktasında yaşandığını görüyoruz. yeni A4’ün altyapısı başta olmak üzere A’dan Z’ye yenilendi. Yeni altyapıya sahip B9 kodlu A4, Volkswagen Group’un MLB platform’unun ikinci halini (MLB Evo) kullanıyor. Bu sayede 120 kg hafifleyen otomobil eski modele oranla yüksekliği aynı kalırken 25 mm büyümüş ve 16 mm daha genişlemiş boyutlarla karşımıza çıkıyor. Tasarımındaki sportif görünüm ve sert hatlar artık çok daha belirgin. Muhafazakârlıktan ödün verilmeden tasarlanan karoser artık 0.23 Cd ile daha aerodinamik bir değere sahip. Dış görünümde dikkati çeken LED DRLs far teknolojisi sayesinde otomobilin bakışları çok daha ilgi ve dikkat çekici bir görünüm sunuyor.

İç Mekan

Yeni Audi A4 artık her zamankinden daha teknolojik ve konfor odaklı olarak karşımıza çıkıyor. Yukarıda bahsettiğimiz uzun bekleyişin nedeni aslında Audi’nin bu otomobille ilgili büyük gelişmeler kaydetmesi… Bunun için müşteriler dinlenmiş ve görüşlerine bir hayli önem verilerek daha yumuşak ve daha rahat bir A4 yaratılmış. Aslında otomobilin tasarım anlamında büyük değişimi kabinde yaşanıyor. Şu anda kendi sınıfındaki en iyi iç mekâna sahip olduğunu söyleyebiliriz. Son derece kaliteli bir his sunan kokpit, çok iyi hazırlanmış ve tıka basa teknolojiyle dolu. Malzeme yumuşacık ve yeni şık direksiyon elinizin içinde sanki sizden bir parça gibi. 12.3 inç’lik dijital gösterge paneli sanal bir uçak kokpiti havasını yansıtıyor. Vites kolunun yeni tasarımı da bunu doğruluyor. Merkeze konumlandırılmış 8.3 inç’lik yüksek çözünürlüklü ekrana sahip bilgi ve eğlence sistemi Audi MMI, son derece sezgisel ve kullanımı da oldukça basit. Kabinden devam edersek, özellikle geliştirilen omuz ve baş mesafesi sayesinde yeni A4 rakiplerine oranla çok geniş hissettiriyor. Ayrıca aks aralığına eklenen 23 mm sayesinde arka koltuklarda oturan uzun boylu yolcular artık daha rahat bir yolculuk yapacak.

Motor

Artık yeni Audi A4 ile yola çıkma vakti… Test otomobilimizde Audi’nin 1.4 lt’lik TFSI motorunun geliştirilmiş 150 HP’lik bir versiyonu yer alıyor. Dört silindirli ve turbo ile aşırı beslenen 16 subaplı bu modern motor, 250 Nm tork üretebiliyor. Üstelik bu torku 1500 d/d gibi alt devirlerden itibaren sunuyor. Peki, bu motorun asıl büyüsü nerede? Maksimum torkun 100 Nm ve daha düşüğü talep edildiği durumlarda ve 1250 ila 4000 d/d arasında, 130 km/s hızın altında ilerlendiği sırada iki ve üç numaralı silindirler devre dışı kalabiliyor. Yanlış anlamadınız. Bu Audi, iki silindirle yol alabilme özelliğine sahip. Güce ihtiyaç olduğu anda ise ki bu 11 milisaniye içinde oluyor, sarsıntısız bir şekilde dört silindir çalışmaya devam ediyor. ACT adı verilen bu sistem sayesinde yüzde 16’ya varan oranda daha düşük yakıt tüketimi elde etmek mümkün.

Ekonomik yakıt tüketimi

1.4 lt’lik bu ünite, yeni A4’ü son derece başarılı bir şekilde taşıyor. Yedi ileri çift kavramalı S tronic otomatik şanzıman sportif sürüşü her zamanki gibi destekliyor. 150 HP’lik motor, özellikle alt devirlerde etkili olmayı başarıyor ve hafif gövdeyi yüksek hızlara zorlanmadan çıkarabiliyor. Ayrıca yüksek yakıt verimliliğiyle bizlerden tam not alıyor. Yeni A4’ü kullandığımız süre içinde yol bilgisayarımız bizlere 100 km’de şehir içinde 6.7 ila 7.2 lt aralığında bir değer sunmayı başardı. Fabrika verisinin ortalama 5.2 lt/100 km olması otomobilin ekonomikliğini bir kere daha ispatlıyor. Kısaca dizele gerek yok bile diyebiliriz.

Güvenlik

2015 yılında yollara çıkan bir Audi modelinin güvenliğinden bahsetmek aslında çok yersiz. EuroNCAP tarafından testi yapılan B9 kodlu son nesil A4 1.4 , doğal olarak beş yıldızla testten ayrılmış durumda. Yetişkin korumada yüzde 90 ve çocuk yolcu koruma bölümünde yüzde 87 oranında başarı elde eden yeni nesil Audi A4, yaya koruma ve güvenlik yardımcıları bölümlerinde yüzde 75’lik başarı sağladı. Bu sonuçlarla zorlanmadan beş yıldıza ulaşan yeni A4, önden çarpma ve yandan çarpma testlerinde yolcularının göğüs bölgelerinde elde ettiği çok başarılı puan ile dikkat çekti.

A4 1.4 TFSİ Konfor & Yol Tutuş

Test için aldığımız Audi A4’te S Line donanım mevcuttu. Bu da daha sert bir süspansiyon ve daha fazla yol tutuş demek. Yine de süspansiyon sistemi yoldaki bozuklukları başarıyla sönümlüyor. A4 kendi sınıfında en keskin sürüşe sahip bir model olmasa da, yola son derece bağlı olduğunu yüksek hızlarda girip çıktığınız virajlardaki güveniyle hissettiriyor. Çok stabil ve bunu yaparken yeni elektromekanik direksiyon sürücüsüyle sürekli iletişim halinde. Unutmadan söylemeliyiz ki, yeni sistem bugüne kadar kullandığımız en hisli A4 direksiyonu. Önden çekişli otomobili virajlı yollarda kullanmak gerçekten keyif veriyor Zorlandığında bile ne önden ne de arkadan kayma eğilimine girmiyor. Audi Drive Select ile yumuşak bir sürüşe olanak tanıyan A4, Dynamic mod ile konforu minimuma taşıyor ve sert bir sürüş ortaya koyuyor. Eğer Comfort modundaysanız ve yol yüzeyinde de bozukluklar varsa, süspansiyonun bu durumu çok iyi bir şekilde filtre ettiğini hissediyorsunuz. Kısaca, Audi mühendisleri konforla yol tutuş dengesini optimum sağlayan bir model geliştirmeyi başarmış. A4, hangi moddaysanız size uyum sağlamayı iyi beceriyor.

Teknik Özellik

Motor : 16V lt
Motor Hacmi : 1395 cc
Silindir Adedi : 4
Maksimum Güç : 150 HP 5000 d/d
Maksimum Tork : 250 Nm 1500 d/d
Performans
0-100 km/s Hızlanma : 8.5 sn
Maksimum Hız : 210 km/s
Frenler
Ön : Hava kanallı disk
Arka : Disk
Yakıt Türü : Benzin
Yakıt Tüketimi
Şehir İçi : 6.7 lt
Şehir Dışı : 4.3 lt
Karma : 5.2 lt
Test : 6.9 lt
CO2 Emisyonu : 119 gr
Boyutlar
Uzunluk : 4726 mm
Genişlik : 1842 mm
Yükseklik : 1427 mm
Dingil Mesafesi : 2820 mm
Bagaj Hacmi : 480 lt
Yakıt Depo Kapasitesi : 54 lt
Boş Ağırlık : 1450 kg
Lastik Boyutu : 245/40 R18

 

İKİNCİ EL OTOMOBİL İLANLARI

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here