Yüzyılı Etkileyen Adam; Henry Ford

0
2714
Ford Motor Company

Henry Ford, günümüz en büyük otomobil devlerinden biri olan Ford Motor Company’nin kurucusu ve ilk çalışanı. Ransom Eli Olds’un kendine ait Oldsmobile isimli otomobil firmasında 1902’de basit tarzda geliştirdiği yürüyen bant tekniğini, zaman içerisinde Ford tutarlılıkla mükemmelleştirdi. Ford’un otomobil üretim taslağı sadece sanayi üretimini değil, kültürü de etkileyerek son derece önemli başarılarda bulundu. Yaptığı çalışmalar neticesinde ismini kısa sürede çok büyük bir kitleye duyurarak, global kitlelerin ilgisini çekmeyi başardı. Yaptığı tasarımların ve çalışmaların ise dünya genelinde ki otomotiv sektörüne yön verebileceğini o anki yaşamında düşünebilirmiydi ki? Kendi önüne çıkan modelleri yine kendi yorumu ile harmanlayarak değiştiren bu genç girişimci, post modern dünya tarihine damgasını vurmuş isimlerden biri olarak karşımızda yer alıyor.

Henry Ford

Makine Meraklısı Bir Genç: Henry Ford

Henry Ford isminin altında derin makine zekasının ardında, cesaret ve girişimcilik adına da bir cevher yatardı. Bunun nedeni bazı durumlarda bile hiç tereddüt etmeden bir eğitim alması gerekiyorsa, bu amaç uğruna evini bile terk etmeye hazırdı. Bunun bir örneği; 1879 yılında evinden ayrılarak makinistliği öğrenmek için yakınındaki Detroit’e yerleşen Ford, öğreniminden sonra Westinghouse Company’de iş bularak benzin motorları üzerine çalışmalar yaptı. Clara Bryant ile evliliğinden sonra maddi durumunu kendine ait bir kereste fabrikasıyla iyileştirdi. Thomas Alva Edison’in kurduğu Edison Illuminating Company’de 1881 yılında mühendisliğe başladı. Bu durum aslında Ford için çizilen o kaderin en büyük dönüm noktası idi.

Dünyaca ünlü buluşcu Edison ile Ford sonraki yıllarda arkadaş oldular. Baş mühendisliğe terfisinden sonra yakıt motorları üzerindeki şahsi araştırmalarına yeterince zaman ve para ayırabilen Ford, Quadricycle isimli aracının gelişimini 1896 yılında tamamladı. Söz konusu başarının ardından Edison Illuminating’den ayrılarak, başka yatırımcılarla birlikte 1899 yılında Detroit Automobile Company’i kurdu. Kendi modellerinin üstünlüğünü göstermek amacıyla araçlarını başarıyla diğer üreticilerin araçlarıyla yarıştırdı. Ancak 1901’de Detroit Automobile Company iflas etti.

Henry Ford

Ford Motor Company Kuruluşu İle Yeniden Doğdu!

1903’te Henry Ford 11 yatırımcıyla birlikte 28.000 Dolar sermayeyle Ford Motor Company’i kurdu. Şirket tarafından 1908’de piyasaya sürülen Model T 1913’e kadar üne kavuştu ve ABD yollarının her yerinde yaygındı. Aynı yıl Ford’un fabrikalarında yürüyen bantlı üretimi başlatması verimliliği yüksek derecede çoğalttı. 1918 yılında ABD’de kullanılan arabaların yarısı Model T idi. Aynı modelden 1927 yılına kadar 15 milyon araç satılarak 45 yıl süre tutulacak rekor kırıldı. Model T ile müthiş başarı yakalayarak dünyaya ismini altın harflerle duyurdu. Şu anda bile ismini vererek kurduğu şirketin yüzyıllar boyunca tek bir araç üretmese dahi kendi kendine işleyebilecek parasal sermayesi olduğu söyleniyor. 7 nisan 1947’de Abd’de gözlerini dünyaya kapatan Ford, ismini altın harflerle kazıyarak, yüzyılı değiştiren adamlardan biri olarak veda etti.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here