Bir motorun tüm hareketli parçaları arasında krank mili en büyük ve en ağır olanıdır. Hiç şüphe yok ki, krank mili, içten yanmalı motorun üzerine inşa edildiği temeldir. Motordaki İşlemlerin hiçbiri ( yakıt girişi, sıkıştırma, yanma veya egzozdan hava çıkışı) onu harekete geçirecek bir krank mili olmadan gerçekleşmez.

Krank Mili nedir?

Krank mili’nin tarihine bakarsak, otomobil motorlarının bir krank kolu ile çalıştırıldığı ve krank milinin bir el krankıyla döndürüldüğü 20. yüzyılın başlarına kadar gider. Bugün, elektrikli marş motorları bu işi yapıyor. Mil, motorun içinde döner, ancak ana yataklara sıkıca bağlıdır. Daha sonra silindirlerde yukarı aşağı hareket eden pistonlar bağlantı çubukları ile mile tutturulur. Mil, hareket halindeyken motorun kütlesini dengeleyen bir ritimde pistonları hareket ettirerek stratejik olarak kademelendirilmiştir. Krank milinin son derece güçlü olması gerektiğini unutmayın! Dakikada yüzlerce veya binlerce kez dönmektedir. Ama krank milinin işi bittiği yer burası değil. Milinin ön tarafındaki bir dişli, eksantrik mili ile senkronize bir şekilde zamanlanır. Bu parçalar, motorun sorunsuz çalışması için birlikte çalışır.

Krank Milinde Bir Sorun Olduğunu Nasıl Anlarım?

Krank milinin iyi durumda kalması için yağlama inanılmaz derecede önemlidir. Bu nedenle, motor yağı değişiklikleri rutin olarak yapılmazsa, mildeki aşınma ve yıpranmaya veya arızalanmasına neden olabilir:

  • Mil kol yataklarında aşırı aşınma nedeniyle motor vuruntusu
  • Düşük yağ basıncı
  • İşlem yapıldığı için sorunlu çalışan krank mili

Krank Mili Onarılabilir mi?

Sorunlu bir milde küçük bir hasar bile büyük sorunlara yol açabilir. Bazı durumlarda, yataklardaki oyuklar veya çizikler yeniden yüzeylenebilir ve milden çıkarılan malzemeyi telafi ederek daha büyük yataklar takılabilir. Hasar tamamen düzeltilemezse, yeni bir krank milinin takılması gerekir veya kısa süre sonra başka bir arıza riski alırsınız.

Krank Mili Değişiminin Maliyeti Ne Kadardır?

Bahsedildiği gibi, mil değişimi her zaman büyük bir onarımdır. Çoğu durumda motorun yeniden yapılandırıldığı bir parça ve parseldir. Çoğu araç için maliyet, mil tek bir bileşen olarak 2000 ila 10000 tl arasındadır. Bununla birlikte, deneyimli bir tamirci için krank milini değiştirmek tam bir günlük emekten fazladır, ayrıca gerekli olacak contalar, sıvılar ve diğer küçük parçalar vardır. Ortalama olarak, mil değişiminin çoğu model için 5000 ila 20000 tl arasında olmasını bekleyebilirsiniz. Mil değişimine ihtiyacınız varsa, doğru şekilde yapıldığından emin olmak için işi yapacak kalifiye bir tamirci bulmak iyi bir fikirdir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here