Bu yazıda otomobilin tarihçesi; ilk arabanın ortaya çıkışı ve dönemin etkenleri hakkında konuşacağız. Araçlarla ilgilenmeyen birini nadiren bulabilirsiniz, iki tekerlekli, üç tekerlekli veya dört tekerlekli. Aile üyelerinize veya arkadaşlarınıza sorabilirsiniz ve büyük olasılıkla otomobillerin tarihini öğrenmek için meraklı olduğunu söyleyeceklerdir. Öyleyse geçici olarak fren yapalım veya geri vitese geçmek için duralım: Otomobilin tarihçesi. Unutmayın, bir otomobil her zaman, bir içten yanmalı motorla tahrik edilen dört tekerlekli bir motorlu taşıtı ifade eder.

Bildiğiniz gibi, çoğu insan dört tekerlekli araçlara veya yeni ve farklı otomobil modellerine büyük ilgi gösteriyor. Bu noktada ilk ve önemli soru, ilk dört tekerleği kimin yarattığını bulmak. Sonraki sorgu, ilk arabanın nerede yapıldığı veya üretildiği ile ilgili olacaktır. Ve en önemlisi, ilk dört tekerlekli aracın hangi ülkede geliştirildiğini bilmek? Bu üç sorunun cevabı, geri vitese geçmeyi kolaylaştıracaktır.

Eh, bu üç temel sorunun yanıtları, araştırıldığı kadar kolay değil. Bunun nedeni basitçe, bir aracı tasarlama veya planlama ve ardından o dönemde mevcut araç veya ekipmanlarla yapma sürecinin çok uzun bir zaman ve para gerektirmesidir. Daha önce hiç kimse dört tekerlekli bir araç görmediğinden, yıllarca, hatta yüzyıllardır daha çok bir deneydi.

Otomobilin Tarihçesi; Leonardo da Vinci ve Isaac Newton’un Rolü

Leonardo da Vinci'nin çizimleri
Leonardo da Vinci’nin çizimleri

Şimdi adım adım veya yavaş ve istikrarlı bir şekilde ilerleyelim. Bugün araba dediğimiz bir aracı kavramsallaştıran ‘öncüler’ olduklarına inanılan iki isim öne çıkıyor. Leonardo da Vinci bir mimar, mühendis, müzisyen, ressam, heykeltıraş, yazar ve çok daha fazlasıydı. Isaac Newton bir astronom, matematikçi, filozof ve çok daha fazlasıydı. Her ikisi de on beşinci ve on yedinci yüzyıllarda kendi alanlarında mükemmeldi.

Otomobilin geçmişi çok zengindir ve Leonardo da Vinci’nin nakliye araçları için tasarımlar ve modeller oluşturduğu 15. yüzyıla kadar uzanır. Araçların konseptleri ve çizimleri veya planları hakkında yetersiz bilgi mevcuttur. Bir yolcu için koltukları olmadığı için modern anlamda tam anlamıyla bir araba olmasa da kesinlikle çok iyi tasarlanmış bir makinedir.

Bilinmeyenden Dönemden Sonra Kayıtlardaki İlkler

Araştırmalar, daha sonra yola elverişli araçlar yapmak için birçok girişimde bulunulduğunu gösteriyor. 1769’da, Fransız Nicolas-Joseph Cugnot, ilk buharlı kategorideki kendinden tahrikli karayolu aracını inşa etti. Aslında, yalnızca üç tekerleği olan Fransız ordusu için askeri bir traktördü. 1801’de, buharla çalışan ilk karayolu vagonu Richard Trevithick tarafından yapıldı. Sonuç olarak, 1820’den 1840’a kadar İngiltere’de birçok buharla çalışan arabanın görüldüğü biliniyor.

Benzer şekilde, Fransa’da, Charles Deitz’in buharlı yol traktörleri 1850 civarında Paris ve Bordeaux’da sürüldü.

ABD’de 1860’dan 1880’e kadar Harrison Dyer, Joseph Dixon, Rufus Porter, William T. James ve diğerleri tarafından birçok buhar arabası yapıldı. 1871’de Wisconsin Eyalet Üniversitesi’nde fizik profesörü olan Dr. J. W. Carhart, bildirildiğine göre 322 km’lik bir yarışı kazanan bir buharlı araba yaptı.

Motorwagen – İçten yanmalı motorla çalışan dünyanın ilk üretim otomobili

1885-86’da Almanya’dan Karl Friedrich Benz, içten yanmalı motorla çalışan ilk benzinli otomobili yaptı. Ayrıca sadece üç tekerleği ve şasisi vardı. 29 Ocak 1886’da Carl Benz, gaz motorlu üç tekerlekli bir aracın patentini Berlin’deki İmparatorluk Patent Ofisine sundu. Bu dünyanın ilk ‘Üretim’ otomobili olup, 1886 ile 1893 yılları arasında motorlu arabanın 25 adet üretim versiyonu satılmıştır. Benz için kullanılabilir direksiyon sistemleri memnun değildi ve Dünyanın ilk arabasının sadece üç tekerleği vardı.

Motorwagen - İçten yanmalı motorla çalışan dünyanın ilk üretim otomobili
Motorwagen – İçten yanmalı motorla çalışan dünyanın ilk üretim otomobili

Yine 1886’da Almanya’dan Gottlieb Wilhelm Daimler ve Wilhelm Maybach, “Cannstatt-Daimler” adı verilen ilk dört tekerlekli, dört zamanlı motorlu aracı yaptılar.

Amerikalı George Baldwin Selden uzun bir süre (1876-1895) bir araba ile benzinli kombine içten yanmalı motorlu bir araç yapmaya çalıştı. Ancak, bildirildiğine göre hiçbir zaman yola çıkmadı. Başka bir Amerikalı, Charles Edgar Duryea ve kardeşi Frank, 1893’te iki zamanlı motorlu 4hp’lik ilk gazla çalışan arabayı başarılı bir şekilde yapmaya çalıştılar. Daha sonra Duryea ikilisi, ilk Amerikan otomobil üretim şirketini kurdu.

Henry Ford’un “Quadracycle” ı

Yine 1893’te Henry Ford, üç yıl sonra yollarda görülebildiği söylenen bir araba yapmaya çalıştı. Bildirildiğine göre, “Quadracycle” adlı ilk arabasını 200 dolara sattı. Daha sonra Ford, Detroit Belediye Başkanı William Maybury ve diğer zengin Detroitlilerden daha fazla para için teminat aldı ve 1899’da Detroit Otomobil Şirketi’ni kurdu.

Otomobilin Tarihçesi; Henry Ford’un "Quadracycle" ı
Otomobilin Tarihçesi; Henry Ford’un “Quadracycle” ı

Ford otomobillerinin satışı kuruluşundan dört yıl sonra başladı. Ford, otomobil endüstrisi için önemli bir kilometre taşı olduğunu kanıtladı ve modern pazarın öncüsü olduğuna inanılıyor.

1894’te Amerikalı bir girişimci ve metalurji uzmanı olan Elwood Haynes, “Pioneer” adlı ilk benzinli arabasını yaptı.

Otomobilin Tarihçesi; İlk Rolls Royce
Otomobilin Tarihçesi; İlk Rolls Royce

Rolls Royce, 1906’da altı silindirli bir güç ve o dönemde mevcut olan en iyi teknolojiyle piyasaya çıktı. 1915’te ABD’deki otomobil senaryosu önemli ölçüde değişti. At yarışı tutkusu ve geleneği, zengin ve ünlü insanlar için araba yarışına dönüştü.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here