Türkiye’de Satılmayan Arabalar: Fiat Amigo

0
2006

Türkiye’de Satılmayan Arabalar: Fiat Amigo, İki kapılı bir spor otomobil olan 850 Spider ile aynı platformu ve aktarma organlarını paylaşıyor! Son yıllarda, “karavan hayatı” hareketi, dünyanın dört bir yanında ortaya çıkan klasik kampçıların yanı sıra her türlü garip ve harika dönüşümle dünyayı yeni bir trende soktu. Fakat gerçekten nostaljik olmak istiyorsanız, hiçbir şey küçük Amigo’dan daha tuhaf veya harika olamaz. 1960’lardan kalma küçük bir teslimat/aile minibüsüne dayanan Fiat Amigo, alışılmadık bir dönüşümle eğlenceli bir karavana dönüşmüştür. Döneminde Türkiye’de satılmayan araç modellerinden biri o Fiat Amigo, oldukça eğlenceli ve sevimli bir karavan modelidir. Ayrıca bu küçük karavanı daha da ilginç yapan şey, iki kapılı bir spor otomobil olan 850 Spider ile aynı platformu ve aktarma organlarını paylaşıyor olmasıdır!

Belirsiz Bir Klasik

Genel olarak Fiat Amigo, rakibi ve eş değer karavanlara göre oldukça küçük ve sevimli durmaktadır. Tabii ki de günümüz araçlarla karşılaştıramayacağımız bir klasik olan Fiat Amigo, dönemin Alman üreticilerinin karavanlarına göre de oldukça küçük kalmaktadır. Küçük boyutu gerçekten de sınırlayıcı bir faktör olduğundan, iki yetişkinin bir hafta boyunca tüm valizleriyle birlikte kalmasına ancak yetecek kadar alana sahip olduğundan, bir karavandan başka bir şey değildir. Fakat bu karavan  dar, kalabalık sokaklarda veya dar orman yollarında sakin bir tempoda dolaşmak için oldukça bilinçli bir şekilde tasarlanmıştır. Sadece 33 beygir gücüyle üretim hattından çıktığında ulaşabileceği maksimum hızın 100 km/s olduğu söylenmiştir.  Yani bagaj veya yolcularında olduğunu varsayarsak Fiat Amigo oldukça yavaş bir araçtır.

Ayrıca Fiat Amigo, küresel çapta istenen satış hacmine hiçbir zaman ulaşamamıştır. Bunun başlıca ve en önemli sebebi, rakip karavan modellerinin daha kullanışlı ve güçlü olmasıdır. Fakat bu cümle Fiat Amigo’nun başarısız bir araç olduğunu doğrulamamaktadır. İtalyan otomotiv üreticisi Fiat, Amigo modelini sadece belirli ülkelerde, belirli aralıklar ile satışa sunmuştur. Böylece Fiat Amigo, 21. yüzyıla girmeye yetecek kadar hayatta kaldı. Böylece “Nadirdirler ama çok rağbet görmüyorlar” diyebiliriz.

Türkiyede Satılmayan Arabalar: Fiat Amigo

Tanıdık bir görünüme sahip olduğunu düşünüyorsanız, bunun en önemli nedeni, 60’lı ve 70’li yıllarda karavan dünyasını eline alan şüpheli bir şekilde benzer görünen VW modelleri olabilir. Ayrıca çoğumuz için tüm minibüslerin birbirine benzemesi de olabilir. Küçük Amigo, estetikteki eksikliğini karakter olarak telafi etmektedir. Bildiğimiz üzere İtalyan otomotiv üreticisi Fiat’ın yapı kalitesi hiçbir zaman mükemmel değildi. Fakat üretilen araçlar genellikle oldukça sağlam ve ucuz işletim maliyetlerine sahipti. Günümüzde de Fiat’ın marka görünümü bu yöndendir. Ucuz, sorunsuz yani baş ağrıtmayacak bir arabaya sahip olmak isteyen kişilerin en doğru tercihleri Fiat modelleri olmaktadır. Özellikle ulaşım sektöründeki insanlarında Fiat’ın sevilen ve popüler modellerini kullanması, bu savı doğrulamaktadır.

Fiat Amigo karavan modeline dönecek olursak 903cc motoruyla hiçbir zaman otoyol hızlarına da ulaşamayacak bir modeldir. Fakat küçük kasabalardan, köylerden ve en dar geçitleri kolaylıkla aşabilmektedir. Böylece sahibini ve yolcularını sonraki rotaya doğru götürmektedir. Sahiplerine köy yollarında seyahat etmek için çok daha uygun fiyatlı bir yol sunan gerçek bir küçük kaşiftir. Ayrıca Fiat Amigo, satışa sunulacağı zaman Avrupa bölgesindeki kullanıcılar hedef alınmıştır. Bildiğimiz üzere Avrupa’nın yollarının daha gelişmiş ve insanlarının daha kuralcı olması, Fiat Amigo’nun yollarda sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamıştır.

Büyük Bir İtalyan Ailesinin ParçasıTürkiyede Satılmayan Arabalar: Fiat Amigo

Fiat, 1964’te ilk kez tasarlanan eski 850 platformunu son kuruşuna kadar kullanmaktan kesinlikle çekinmedi. 850 platformu, hayata küçük bir aile arabası olarak başladı. Ayrıca önce güzel bir coupe olarak, sonra küçük iki kişilik Spider ve son olarak Amigo’nun yapıldığı temeli sağlayan aile minibüsü olarak birkaç kez hızla yeniden tasarlandı. Aynı platform üzerine inşa edilmiş araçların hepsi, farklı karakterle donatılmıştır. Bu da Fiat’ın başarısını bizlere sunmaktadır. Türkiye’de Satılmayan Arabalar: Fiat Amigo, kendine has tasarımı ile tarihe geçmeyi başarmış bir araba modelidir. Ayrıca günümüzde İtalyan otomotiv üreticisi Fiat’ın birçok farklı karavan modelini satışa sunması ve bu araçların oldukça etkili ve verimli olmasının en önemli sebeplerinden biri de 1960’lı yıllarda Fiat Amigo’yu üretmelerinden kaynaklanmaktadır. Böylece güzel ve başarılı bir altyapıya sahip olan Fiat, günümüzdeki karavan üretim yarışlarına da ayak uydurabilmektedir.

İkinci El Minivan & Panelvan İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here