Türkiye’de Satılmayan Arabalar: Jetta GLI

1
5499

Türkiye’de Satılmayan Arabalar: Jetta GLI… Volkswagen’in çok sevilen ve bir zamanlar ülkemizde de popüler olan modellerden biri de Jetta’dır. Volkswagen Jetta, rakiplerinin ötesine geçse de abisi Passat’a yenilmiştir. Bu yüzden Volkswagen Jetta, bir süre sonra Türkiye’de satıştan kaldırıldı. Bugünkü konuğumuz olan Jetta GLI, bir kez daha başarısı ile kendisini gösteriyor. Ayrıca Volkswagen Jetta GLI, ikonik model GTI’nin sedan kardeşi olarak bilinmektedir. GTI’nin doğrudan köklerine kadar benzer özelliklere sahiptir. Bu yüzden formül oldukça basittir. Alman üretici, GTI’ın motorunu sedan kaputunun altına yerleştirmiştir. Jetta GLI’nin üretilmesindeki amaç beş kişilik oturma yeri ve büyük bir bagaja hacmini kullanıcılara sunmaktır. Aynı zamanda hatchback’e benzer şekilde sportif bir his vermesi amaçlanmıştır. Volkswagen Jetta GLI‘nin en son sürümü oldukça çarpıcı tasarıma sahiptir. Yedi ileri çift kavramalı otomatik şanzımana sahip olan Jetta GLI, keskin tasarımı kadar akıcı bir yol tutuşuna sahiptir.

Dört Kapılı Bir GTI’den Daha FazlasıTürkiyede Satılmayan Arabalar: Jetta GLI

Volkswagen Jetta GLI’nin ilk versiyonlarına baktığımız zaman GTI’daki muadillerine oldukça benzer göründüklerini fark ediyoruz. Örnek olarak MK5 Jetta GLI, MK5 GTI’dan ayırt edilemez gibi görünmektedir. Fakat GLI’nin yeni versiyonu (2021 model) oldukça iddialı ve farklı durmaktadır. Örnek olarak mevcut Jetta ve Golf’ü birbirine bağlayan hiçbir görsel benzerlik yok. Bildiğimiz üzere standart Jetta, şimdiye kadar üretilmiş en heyecan verici sedan olmaktan uzaktır. Bununla birlikte GLI, standart modelden ayırt edilmesine yardımcı olmak için agresif bir ön tampon, yan keskin hatlar ve hatta bir arka difüzör ekleme konusunda harika bir iş çıkarmaktadır. Ayrıca Volkswagen Jetta GLI, şüphesiz sportif bir sedan olsa da hiçbir şekilde agresif görünmemektedir. Sonuç olarak bu otomobilde aşırıya kaçmaya çalışılmamıştır. Ultra parlak kırmızı boyayla güzel bir kontrast oluşturan mükemmel bir parlak siyah jant setine sahiptir.

GLI’nin En Büyük Gücü Motorundan GeliyorTürkiyede Satılmayan Arabalar: Jetta GLI

Kaputunun altında, 228 beygir güç üreten turbo şarjlı 2.0 litrelik dört silindirli bir motor bulunuyor. Özellikle çok akıcı ve dinamik bir motora sahip olan Jetta GLI, sağlamlığıyla da rakiplerine göz dağı vermektedir. Ayrıca güç, yedi vitesli çift debriyajlı otomatik şanzıman aracılığıyla ön tekerleklere gelmektedir. 2.0 litrelik motor, devir aralığında çok düşük olduğu için muazzam miktarda torka sahiptir. Devir düşüklüğü nedeniyle bir miktar turbo gecikmesi yaşatmaktadır. Fakat bu denklemin süper yıldızı çift kavramalı şanzımandır. Bu yüzden günlük sürüşlerinizde yüksek performansı yakalayabilirsiniz.

Çift kavramalı otomatik şanzımanını yeterince övdük. Fakat Volkswagen Jetta GLI’nin manuel versiyonu da bulunmaktadır. Arabanın manuel şanzımanı oldukça verimsiz ve etkisiz kalmaktadır. Uzun vites aralıkları, geciken turbo ile aracı son derece yavaşlatmaktır. Sonuç olarak Alman otomobil modeli olan Volkswagen Jetta GLI’nin çift kavramalı otomatik şanzımanı, manuel vites seçeneğine göre çok daha başarılıdır. Akıcı ve hızlı vites geçişleri sağlayan Jetta GLI, manuel versiyonuna göre daha etkili sürüşler sağlıyor.

Harika teknoloji fakat yüksek plastik kullanımıTürkiyede Satılmayan Arabalar: Jetta GLI

Tahmin edebileceğiniz gibi Jetta GLI  performans odaklı bir modeldir. Çoğunlukla, GLI’nin içi oldukça etkili bir tasarıma sahip gibi gözükmektedir. GLI, ön konsolda dijital bir gösterge paneli ve sekiz inçlik bir bilgi-eğlence ekranına sahiptir. Bu tasarım özellikleri kabinin estetiğini gerçekten de yükseltmektedir. Fakat aracın içindeki yoğun plastik kullanımı, tasarıma zarar vermektedir. Günlük olarak dokunduğunuz temas noktalarının çoğunun plastik olması, aracın kalitesine zarar veriyor. Fakat iç mekandaki en iyi unsurların hepsinin isteğe bağlı ekstralar olarak karşımıza çıktığını görüyoruz. Bu yüzden Türkiye’de satılsaydı, plastik aksamından kurtulmamız kolaylıkla mümkün olacaktı. Standart Jetta GLI’ya baktığımız zaman yeterince yoğun ve dolu olduğunu görebiliriz. Ayrıca aracın dış tasarımı, şanzımanı ve iç tasarımı bir bütün olmayı başarmaktadır. Bu bütünlük araçlardaki en önemli konulardan biridir. Bunun sebebi, bazı araç markaları tek bir noktaya önem verdiği zaman arabanın eksik yönleri, iyi yönlerine de zarar vermektedir. “Türkiye’de Satılmayan Arabalar: Jetta GLI” adlı içeriğimizdeki Volkswagen modeli, kırmızı ve siyah renkleri ile son derece canlı ve dinamik durmaktadır. Ayrıca hızlı olan çift kavramalı şanzımana sahip olan GLI, rakiplerine göre çok daha başarılıdır. sonuç olarak Volkswagen Jetta GLI, farklı bir tonda olan sedan modellerinden biridir.

Güncel İkinci El Volkswagen Jetta İlanları

1 YORUM

  1. Arabayla ilgili soyut ifadeler kullanmak yerine 0-100 km, 80-120 km hızlanma ve teknik verilerini: Beygir gücü/devir aralığı, maksimum tork/devir aralığı gibi daha uygun olurdu.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here