OTOMOBİL KAZASI ARDINDAN YAPILMASI GEREKENLER

Trafikte kurallara uymak gerekli. Sakin ve dikkatli otomobil kullanmalı ve unutmamalı ki; Kaza riski her zaman var! Hemen hemen her gün, gazetelerin 3. Sayfa haberlerinde bir kaza haberine rastlıyoruz.  Peki otomobil kazası yapanlar, ne yapmalı?

1Gerçek Bir Kaza Hikayesi/ Haberi

İHA’nın 20 Kasım Cumartesi Günü, öğlen saatlerinde basına servis ettiği habere göre; Hatay’ın Samandağ İlçesinde, 2 otomobil çarpışıyor ve 4 kişi yaralanıyor. Kaza, Samandağ- Antakya Karayolu üzerinde bulunan Kuşalanı Mahallesinde cereyan ediyor ve ihbar üzerine ‘Sağlık Ekipleri, Polis ve Jandarma’ kısa sürede olay yerinde oluyor.

Sağlık Ekipleri olay yerinde hemen ilk müdahaleyi yaparken, polis ve jandarma olayın analizini yapıyor ve tutanak tutuyor. Trafiğin aksamadan devam etmesi için gerekli önlemleri alıyor. Kaza nedeniyle tıkanan ve yoğunlaşan trafik yeniden normale dönüyor.

Samandağ Devlet Hastanesi’ne götürülen yaralıların tedavisine hızlıca başlanıyor ve can kaybının olmaması büyük teselli oluyor. Sonuç ortada. Gerçek rahatsız edici.  Peki, kazanın nedeni ne olabilir?

2Kazaların yaygın Nedenleri Neler Olabilir?

Trafik kazasının tanımını yapmakla başlayalım: Bir karayolu taşıtının diğer bir taşıta, yayaya, hayvana, ağaca veya herhangi başka bir nesneye çarpmasıdır. Kaza araçtan, yol şartlarından, sürücüden ya da yolcudan kaynaklanıyor olabilir:

Trafiğe çıkmadan pratik yapmak, yol ve hava durumuna karşı önlem almak, dikkatli araba kullanmak, trafikte hızı ayarlamak, alkollü araç kullanmamak, trafik kuralarına uymak, yayalara geçiş hakkı tanımak araç sürücülerin dikkat etmesi gereken unsurlardır.

Yayalar ise; kırmızı ışıkta geçmemeli, duran taşıtın önünden ya da arkasından çıkmamalı; yaya geçidini kullanmalı, transit yollarda yolcu köprülerini tercih etmeli ve yolda el araçlarını dikkatli kullanmalıdır.

Aracın bozulması da trafik kazasına neden olabilir. Alkollü araç kullanmak ve uykusuz trafiğe çıkmakta kazalara davetiye çıkarmaktadır.

3Otomobil Kazası Ardından Yapılması Gerekenler Nelerdir?

1) Yaralı Var mı?

Trafik Kazalarının ardından ilk olarak yaralıların tespiti yapılır. Çünkü bu hayati önem taşır. Ve en yakın hastaneden ambulans çağırılır. Bu esnada ilk yardım konusunda bilgi sahibi olmayanlar kesinlikle olay yerine müdahale etmemelidir.

2) Olay yeri fotoğraflanır.

Araların ve olay yerinin fotoğrafları çekilerek ara trafiğin normal seyrinde aması için en uygun yere çekilir.

  • Kaza Tespit Tutanağı Doldurulur.

Sigorta İşlemleri içinde kullanılacak olan Tespit Tutanağı, maddi hasarlı bir kazaya karışan sürücüler arasında polisin gelmesine gerek kalmadan uzlaşma sağlanması için hazırlanır. Kazaya karışan tarafların görüşlerinin yazılı beyanını içerir.

  • Uyuşmazlık Durumunda Trafik Polisi Çağırılır.

Tarafların anlaşmaması durumunda trafik polisi çağırılır. Ayrıca alkollü bir taraf var ise, kazaya karışanlardan biri ehliyetsiz ise, taraflardan biri reşit değil ise, araç resmi plakalı ise, kazada ölüm ya da yaralanma olmuş ise, kamu malları zarar görmüş ise polis olay yerine çağırılır.

4Otomobil Kazası Riski Her Zaman Vardır!

Trafikte olduğumuz süre boyunca kaza riski her zaman vardır. Bunu bilerek hareket bizi kazalara karşı daha dikkatli olmaya yönlendirecektir.

Kaza anında en önemli noktalardan birisi soğukkanlı olmaktır. Otomobil kullanırken kaza durumu herkesin başına gelebilir.

Önemli olan kaza yapmadan önce dikkatli davranmak ve önlem alarak trafik kurallarına azami ölçüde uymaktan geçmektedir.

Özellikle yaya, bisiklet ve motosiklet dinamiklerine maksimum özen ile öncelik veriniz. Unutmayınız ki kaza anında en büyük hasarı alacak olan yayalar, bisiklet ve motosiklet kullanıcıları olacaktır.

Ölümlü kazaların büyük oranını yayalar ile karışılmış kazalar sonucunda yaşandığını unutmayınız.

Otomobil Kazası

Yayalarda trafik ortamının bir unsurudur.

Bisiklet trafik  ortamının bir unsurudur.

Motosiklet trafik ortamının bir unsurudur.

Bu konuda bilinç sahibi olmak hepimiz için önemli bir sorumluluktur.

Kazadan kaçınmanın en önemli detayı kurallara uymaktan geçer.

Diğer önemli bir nokta ise yüksek hız yapmamaktır.

Bu iki dinamik kazaların ve özellikle ölümlü kazaların önüne geçmek için yapabileceğiniz en önemli iki noktadır.

Tekerinize taş değmesin.

İkinci El Otomobil İlanları

Trink Sat!

Arabam Kaç Para?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here