Muayeneden geçmek konusu,  tüm taşıtlar için bir zorunluluk.

Ticari araçlar için her sene, binek araçlar için 2 sene de bir yenilenmesi gereken bir işlemdir.

Bugün, özellikle pandemi sürecinde muayene istasyonuna tekrar gitmemeniz ve temas kurmamanız için muayeneden geçmek için kendi alabileceğiniz önlemler ve kontroller ile ilgili bir içerik hazırladık.

Önemli bir noktaya dikkat çekmek isteriz ki, muayene olayını sadece muayeneden geçmek olarak değerlendirmeyip, hem kendi sağlığınız ve güveniniz, hem de trafikteki herkes için yapılması ve de dikkat edilmesi gereken bir durum olduğunu unutmayınız.

1Muayeneden Kolaylıkla Geçmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

1-) Aydınlatma kontrolü; Aracınızın bütün lambalarının yandığından emin olun.

Kendi başınıza yapabileceğiniz bu kontrol muayene için önemli bir detaydır.

Farlarınız, arka stop grubunuz, sinyal aydınlatmalarınız gibi aracın bütün lambalarını kontrol edip, yanmayan var ise ampüllerini değiştirebilirsiniz.

2-) Silecek Ve Aynalar; Aracınızın sileceklerinin çalıştığından emin olun, varsa arka cam üzerindeki sileceği de kontrol ediniz.

Su yok ise su eklemeyi özellikle kış aylarında ihmal etmeyiniz.

Aynı zamanda aynalarınızın camlarında kırık veya çatlak olmamasına dikkat ediniz.

Ön sürüş camı için de kırık ve çatlak olması durumunda, “sürüşe engel” olarak tespit edilen bir durum olursa aracınız muayene tekrarına kalır.

Ön sürüş camı içinde çatlak ve kırıklara dikkat ediniz.

3-) Emniyet kemerleri; Aracınızda ki emniyet kemerlerinin tamamının (Ön-Arka) hatta var ise 3.sıra koltukların emniyet kemerleri tek tek kontrol edilip, kaza anında kitleniyor mu diye kontrol edilmesi gerekir.

4-) Trafik Seti Ve Yangın Tüpü; Oldukça hayati bir önemi olan bu malzemelerin sadece muayene için değil, olası kaza durumları için mutlaka aracınızda olduğundan emin olunuz.

muayeneden

5-)Ruhsat Ve Şasi Etiketi; Muayene istasyonuna giderken ruhsatınızı kesinlikle unutmayın. Ve aracınızın şasi numarası ile araç üzerinde bulunan şasi etiketindeki numaraların aynı olduğundan emin olun. Bazı araçların şasi etiketi farklı noktalarda olabilir. Yerini bilmeniz muayene istasyonundaki geçirdiğiniz zamanı kısaltacaktır.

Görevli personel bulamaz ise, yardım edebilirsiniz.

6-) Lastik Durumu; Lastiklerinizin diş kalınlığının minimum 1.6 mm kalınlığında olması gerekiyor.

muayeneden

Bundan daha az diş derinliği var ise aracınız muayeneden geçemez ve bu sürüş güvenliği açısından çok düşük bir seviyededir.

Aynı zamanda lastiklerinizde yırtık…vb bir kusur olmaması gerekiyor.

Lastik konusunun önemli bir detay olduğunu unutmayın.

7-) Ruhsata İşlenmesi Gerekenler; Eğer aracınızda LPG sistemi var ise mutlaka ruhsata işletilmesi gerekir. Aynı zamanda araç giydirme işlemleri ve 4×4 araçlar ya da binek araçlar için çeki demiri eklentisinin ruhsata işletilmesi bir zorunluluktur.

muayeneden

Ayrıca; aracınızın fren sistemini kontrol ettirmenizde fayda olacaktır. Muayene istasyonlarında fren testi önemli bir konudur.

Ayrıca el freni ayarınızı yaptırınız.

Aracınızda cam filmi var ise bu hafif kusur olarak geçer.

muayeneden

Genel anlamda muayene zorunluluklarının sürüş güvenliği adına olduğunu unutmayınız.

İkinci El İlanları 

Tekerinize taş değmesin.

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here