muayenesi olmayan araba

Muayene araçlar için kanunla gerekli hale getirilmiş bir işlemdir. Bu işlem ile araçların yolda gerektiği şekilde gidip gidemediği kontrol edilmektedir. Birçok noktadan araçlar incelenerek, hatalı olan yerlerin yaptırılması istenir. Ticari araçlarda bu durum yıllık olarak yapılırken, binek araçlarda iki yılda bir yapılmaktadır. Araç satış işlemlerimde aracın bazı noktalarının tam olması isteniyor. Bunlardan birisi de araç muayenesidir. Muayenesi olmayan araba satışı yapılamaz. Satış işleminin gerçekleşmesi için öncelikle aracın muayenesinin yapılması gerekir. Bu işlem için ülkemizde ki tek yetkili kurum TUVTÜRK’tür. Buradan telefonla veya internet üzerinden randevu alarak araç muayenesini yaptırmanız mümkün olmaktadır.

2021 Muayenesi Olmayan Araba Satışı Yapılır mı?

Her yıl kanunlar  bazı düzenlemeler yapılıyor. Bunları takip etmek işlemlerimizi daha hızlı yapmamız açısından önemlidir. Araç satışı içinde bu durum geçerlidir. Ancak 2021 yılında dahi muayenesi olmayan aracın satışı noter üzerinden yapılamamaktadır. Onun içinde gerekli ücreti ödeyerek aracınızın muayenesini yaptırmanız gerekir.

Tabi sadece araç satışı için muayeneye bakılmaz. Aracın MTV borcu olup olmadığına, Trafik cezası olup olmadığına, üzerinde rehin olmamasına ve aracın satışına engel farklı bir durum olmamasına da bakılır. Tüm bu durumlarda eksik ya da yanlış bir şey yoksa Noter üzerinden aracın alım ve satım işlemi hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.

Araba Satışına Engel Olan Durumlar Nelerdir?

Araç muayenesi dışında satış işlemlerine engel olan durumlar mevcuttur. Bu durumları çözmeden satış işlemine gidildiğinde maalesef işleminiz yapılmayacaktır. O nedenle satış öncesi aşağıda belirteceğimiz durumları çözerek işinizi yapmanız daha doğru olacaktır.

  • Araca ait vergi borcu
  • Herhangi bir Trafik Cezası
  • HGS veya OGS geçiş ücreti cezası
  • Araç muayenesinin olmaması
  • Araç sigortasının olması gerekir.

Araç sigortası satıcı için o an gerekli olmamakla birlikte aracı devralan kişinin mutlaka trafiğe çıkmadan önce aracın sigortasını yaptırması gerekir. Bu konu hakkında kafalar biraz karışık olsa da dikkatli hareket etmekte fayda var. Kısacası araç satışının yapılabilmesi için öncelikle bu durumların hepsi kontrol edilmeli ve eksik bir durum varsa mutlaka giderilerek işlem yapılmalıdır.

2. El Satılık Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here