Klasik Araba Evrimi 4; Nasıl Başladı Nasıl Devam Ediyor? listemiz devam ediyor. Klasik araba evrimine devam ediyoruz. Geçmişte nasıl olduğu merak edilen modellerin günümüze kadar ulaşma süreçlerini incelemeye devam edeceğiz. İlk arabamız Mercedes-Benz SL.

Mercedes-Benz SL: 1954

1954 yılında üretilen ve SL rozetini ilk taşıyan Mercedes unvanı bu araca ait. Bu araç 1954’ün 300SL modeliydi. O zamanlar böyle bir tasarıma sahip olmak Mercedes’i çok ayrıcalıklı bir yere koyuyordu. Tabi bu aracın üretiminin 1952 yılında Le Mans 24 yarışlarında şampiyon olan ve Carrera Panamericana’yı kazanan yarış arabasına dayandığını söyleyelim.

200 beygirin üzerinde motor gücü olan aracın güvenli olması, düşük ağırlığı ve o dönem için en iyi aerodinamik özelliklere sahip olması Le Mans için yarışan modelden çok daha güçlü hale getirdi.

Mercedes-Benz SL: Bugün

Mercedes ilk çıktığı yıllarda bile kalitesinden ödün vermiyordu. Ürettiği çoğu otomobil kalite anlamında diğer otomobil firmalarının referans alabileceği nitelikte otomobillerdi. Yeni nesil SL serisi de geçmişte olduğu gibi bugünde ilham verici görüntüsünü koruyor.

Serinin 6. Modeli olan son SL modeli ilk olarak 2011 yılında çıktı. 620 beygir gücü, çift motorlu 6.0 litrelik V12 motor tüm SL modelleri dahil şimdiye kadar ki en güçlü motor unvanını koruyor. Şimdi ise 7. Nesil SL yolda. Mercedes daha sportif, daha sürücü odaklı bir otomobil tasarlayacaktır. Zaten Mercedes sürekli kendisini yenileyen ve öncü olan bir marka. Tasarlanan yeni SL modelinde lükse yeni bir vurgu da unutulmaz diye düşünüyoruz. Mercedes- Benz SL serisi günümüze kadar yaklaşık 800.000 adet sattı. Estetik görüntüsü geçmişe dayanan SL modeline Klasik Araba Evrimi 4 listemizde yer verdik.

Toyota Land Cruiser: 1951

Klasik Araba Evrimi 4 listemize kökleri 1954’e kadar giden bir SUV ile devam ediyoruz. Land Cruiser dünya çapında efsane olarak kabul edilen SUV’ilerden biridir. İlk olarak 1951 yılında dönemin gerektirdiği şartlar gereği basit ve faydacı bir 4×4 SUV üretildi. Bu SUV piyasaya Jeep BJ ismiyle sürüldü. Land Cruiser daha sonra değişerek ve gelişerek en yetenekli SUV’iler arasına adını yazdırdı.

Toyota Land Cruiser: Bugün

Klasik Araba Evrimi 4

Mevcut kasa Land Cruiser 2007 yılında çıktı ve günümüze kadar detay ve bazı tasarım değişiklikleri ile son halini aldı. 60 yılda bir SUV ne kadar değişebilirse Land Cruiser da o kadar değişti.  1951 yılı ve günümüz itibariyle toplamda 4.7 milyon sattı.

Mini: 1959

Klasik Araba Evrimi 4

Mini ilk üretildiği zamanlar farklı bir isimle satılıyordu. Bu isimler Auistin Seven ve Morris Mini-Minor’du. Ancak olması gerektiği gibi bu aracın ismi Mini olmalıydı ve öyle de oldu. Zaten Mini ismi ilk isimleri çok hızlı bir şekilde tarihe karıştı. Eski Mini’nin ilk üretim kasası 41 yıl aradan sonra 2000 yılında üretimden kalktı. Çok etkileyici bir otomobil olsa da artık yeni bir soluk gerekiyordu.

Mini: Bugün

Klasik Araba Evrimi 4

BMW, Mini’nin tüm nihai haklarını satın aldıktan sonra Mini’ye yeni bir yüz getirdi. 2001 yılında yeni çıkan Mini yuvarlak hatlara sahip olması, keskin yol tutuşu ve eski modelden daha geniş olmasıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Ancak BMW yine de Mini’nin köklerine bağlı kaldı ve tasarım anlamında Mini’yi günümüz itibariyle bir ikonik haline getirdi. Mini hala mini ancak bazı varyantlar çeşitli güncellemelerle SUV hissini yaratabiliyor. Sonuç olarak Mini tüm Dünyada 10 milyon sattı. Klasik Araba Evrimi 4 listemize devam ediyoruz.

Toyota Corolla: 1966

Klasik Araba Evrimi 4

İşte üretim uzun üretim aralığı ile hayatta kalmayı ve Klasik Araba Evrimi 4 listemizde yer almayı başaran bir başka model; Toyota Corolla! Toyota Corolla aktif olarak kullanılan ve insanlar tarafından aile arabası olarak ilk sıralarda tercih edilen kompakt bir sedandır. Şirket ilk Corolla’yı 1966 yılında tanıttı. 1.1litre, ardından 1.2 litrelik motorlar kullandı. Serinin ilk otomobili sadece 3 buçuk yıl satsa da bu Toyota’nın atılım yapmasına engel olmadı.

Toyota Corolla: Bugün

Klasik Araba Evrimi 4

Toyota Corolla geçmişte beklenen patlamayı ilk modellerle yapmakta zorlansa da kendisini sürekli geliştirerek en çok satan aile arabası olmayı başarmıştır. Bu da Toyota Corolla’nın en çok satan aile aracı olduğu anlamına geliyor.

Son üretilen Corolla Sedan, Hatchback gibi gövde stilleri ile benzinli-elektrikli hibrit güç aktarma organı ile satılıyor. Satış rakamları ise yaklaşık olarak 44 milyon adet.

Honda Civic: 1972

Klasik Araba Evrimi 4

İşte karşımızda bir başka Aile sedanı. Civic günümüzdeki kalitesini aradan geçen onca senede en baştan üzerine koyarak gelmesine borçlu. 1972 yılında ilk kez ürettiği Civic su soğutmalı 1169 cc bir motor tercih etti. Şirket ilerleyen zamanlarda daha büyük motorlar üretti. 1973 petrol krizi zamanlarında yaşanan sorunlar nedeniyle Honda Civic ekonomik ve bütçe dostu olduğu için ta o zamanlardan tercih ediliyordu.

Honda Civic: Bugün

Klasik Araba Evrimi 4

Günümüze onuncu nesil ile devam eden Honda Civic Sedan, Coupe ve Hatchback versiyonları ile satılıyor. Benzinli ve dizel motorlar aktif olarak dünya çapında kullanılıyor.

Civic’ler arasında üretilen ve markanın şimdiye kadar ki en etkileyici otomobili olarak kabul eilen Type R turboşarjlı 2.0L motoru 316 beygir güç üretiyor. Civic yakın bir zamanda 11. Nesli ile benzinli ve elektrikli hibrit güç aktarma organları ile satışta olacak. Civic toplamda 24 milyon sattı.

Volkswagen Golf: 1974

Klasik Araba Evrimi 4

Klasik Araba Evrimi 4 Listemize en karizma Hatchback modeli olan Volkswagen Golf ile devam ediyoruz. İlk üretilen Golf aslında 1950’lerde tasarlanan ve tam ölçekli olarak üretime girmeyen beetle’ın halefi olarak tasarlandı. İlk otomobil 1976 yılında geldi. Bu otomobilde 1.6 litrelik 110 beygir güç üreten bir motor vardı. Günümüzle kıyaslarsak yavaş bir güç olduğunu söyleyebiliriz. Ancak o dönem için gayet ideal bir güç.

Volkswagen Golf: Bugün

Klasik Araba Evrimi 4

Golf şu anda 8.nesli ile üretimine devam ediyor. Eski otomobil, Italdesign tasarım çizgilerini kullanmıştı. Yeni nesil Golf bu çizgileri korumayı başarmış. Buna ek olarak markanın benzin, dizel ve hibrit güç aktarma organları mevcut. Ancak e-Golf eşdeğeri yoktur. Ürün gamında elektrikli Hatcback olarak ID.3 yer alıyor. Golf eskiye oranla biraz daha ağırlaştı ve birinci nesilden önemli ölçüde daha keskin bir görünüme sahip oldu. Günümüz itibariyle 35 milyondan fazla araba sattı.

Klasik Araba Evrimi 4 listemizi de burada noktalıyoruz. Bir başka Klasik Araba Evrimi listemizde görüşmek dileğiyle.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here