2003 yılında düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan Fiat Idea mini MPV sınıfının son üyelerinden birisi. Opel Meriva ve Ford Fusion, FIAT Idea’nın en büyük rakipleri arasında bulunuyor.

Punto’nun kardeşi FIAT Idea

Fiat’ın Punto platformu üzerine inşa ettiği Idea’nın ön bölümü kardeşini andırıyor. Büyük farların altına şerit halindeki sinyaller yerleştirilmiş. Bu tasarım anlayışı Chevrolet Kalos modelini andırıyor. Yandan yüksek yapısı hissedilen otomobilin çizgisi klasik bir MPV formatında. Stop grubuysa Punto’nun aksine çamurluk seviyesine yerleştirilmiş.
3930 mm uzunluğunda olan Idea bu disiplinde Opel Meriva (4042 mm)ve Ford Fusion’dan (4018 mm) küçük kalıyor. 1660 mm’lik yüksekliğiyleyse sınıfının en yüksek otomobili.

Idea 1
Turuncu modelde ayrı bir güzel duruyor.

FIAT’ın yeni trendi!

2003 yılında düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan Fiat Idea mini MPV sınıfının son üyelerinden birisi. Opel Meriva ve Ford Fusion, Idea’nın en büyük rakipleri arasında bulunuyor. Punto’nun kardeşi Fiat’ın Punto platformu üzerine inşa ettiği Idea’nın ön bölümü kardeşini andırıyor. Büyük farların altına şerit halindeki sinyaller yerleştirilmiş. Bu tasarım anlayışı Chevrolet Kalos modelini andırıyor. Yandan yüksek yapısı hissedilen otomobilin çizgisi klasik bir MPV formatında. Stop grubuysa Punto’nun aksine çamurluk seviyesine yerleştirilmiş. 3930 mm uzunluğunda olan Idea bu disiplinde Opel Meriva (4042 mm) ve Ford Fusion’dan (4018 mm) küçük kalıyor. 1660 mm’lik yüksekliğiyleyse sınıfının en yüksek otomobili. İç mekan başarılı Idea’nın iç mekanında kullanılan malzemelerin kalitesi sınıfının standartlarını karşılıyor.

1.3 litrelik Multijet dizel motor.

FIAT Idea İç Mekan

Idea’nın iç mekanında kullanılan malzemelerin kalitesi sınıfının standartlarını karşılıyor. Otomobilin gösterge tablosu klasik yerinden alınarak ön konsolun ortasına konumlandırılmış. Citroen Picasso ile başlayan bu akım Fiat’ın da ilgisini çekmiş olabilir. Boşalan bu bölgeye yolcu tarafındakine benzer kapaklı bir göz yerleştirilmiş.
Idea’nın iç mekanında küçük boyutlu birçok göz bulunuyor. Orta konsolun üstünde müzik sistemi ve havalandırma ızgaraları bulunuyor. Daha altaysa dijital klima kontrolleri yerleştirilmiş. Vites kolu orta konsolla bütünleşik tasarlanmış. Buna karşın klasik anlamda büyük bir torpido gözünün eksikliği hissediliyor. Idea’nın koltukları değişken bir yapıya sahip. Koltuk sistemi 32 farklı konumda kullanılabiliyor. Otomobilin 340 litrelik bagaj hacmini arka koltukları yatırarak 1420 litreye kadar artırmak mümkün.

Idea interior
Lancia modellerini andıran bir iç tasarıma sahip Idea.

Koltuklara dikkat!

Idea geniş iç mekanıyla aileler için iyi bir tercih olabilir. Orta sertlikteki süspansiyon sisteminin sunduğu konfor düzeyi yeterli. Ancak yüksek yapı sebebiyle virajlarda yana yattığını belirtmemiz gerekiyor. Ayrıca koltukların yan yükseltilerinin yetersiz oluşu virajlarda sağa ve sola hareket etmeye neden oluyor. Otomobilin ince yan aynaları estetik durmasına karşın görüş açısını olumsuz etkiliyor.

Arka koltuk Idea
Arka koltuklar yeterli diz mesafesi sunuyor.

Sınırlı performans

Idea’da Fiat ve GM’nin ortaklaşa geliştirdiği 1.3 litre hacminde dizel bir motor görev yapıyor. Opel modellerinde CDTI ismini alan motor Fiat’ta ‘Multijet’ ismiyle ticarileştiriliyor. Common-rail teknolojisine sahip olan motor 4000 d/d’de 70 HP güç, 1750 d/d’de 180 Nm tork üretiyor. Idea’nın 1.2 tonluk ağırlığı karşısında yüksek bir performans göstermeyen motor otomobili 0’dan 100 km/s hıza 15.5 saniyede çıkardı. Son hızınıysa 160 km/s olarak ölçtük. Performansı makul olan motor asıl maharetini yakıt tüketiminde gösterdi. 100 km’de ortalama 5.7 litre motorin tüketen Idea 47 litrelik deposuyla 824 km’lik menzile sahip. ABS destekli fren sistemi otomobili 100 km/s hızdan durma konumuna 40 metrede getirdi. 

idea

Az yakan bir otomobil arıyorsanız 1.3 Multijet motorlu modele bir göz atın derim.2. El FIAT Idea İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here