Dodge Caliber : Bu Arabanın Ruhu Amerikan

1
2740
dodge-caliber
dodge-caliber

Caliber 2.0 SXT CVT Dodge’un özel modellerinden biri. Özellikle büyük hacimli motorların ceplere zararının da büyük olduğunu farkeden otomobil üreticileri de zamanla Amerikan ismine daha Avrupai bir çizgi getirerek daha tasarruflu ama kaslarından ödün vermeyen yepyeni bir imaj çiziyorlar.

 

İlk olarak İstanbul Auto Show 2006 Fuarı’nda Türk otomobil severlerin marka ile ilgili anılarına uygun bir şekilde sahneye çıkan Dodge markası, Daimler Chrysler bünyesinde safkan Amerikan ruhunu koruyor. Bu haftaki test konuğumuz olan Dodge Caliber 2.0 SXT CVT , model ailesinin 2 benzinli versiyonundan biri. 1.8 litrelik 150 HP gücündeki ve 2.0 litrelik 156 HP gücündeki benzinli Caliberlere, bir de 2.0 litrelik CRD dizel motorlu versiyonla eşlik ediliyor

Dodge Caliber İle Heybetli Görüntü

dodge
dodge

Her ne kadar Dodge Caliberi  C Segmenti otomobili olarak lanse etse de, Caliber’e dışarıdan baktığınızda sanki yavru bir SUV ile karşılaşıyorsunuz. Bu dış görüntü öyle dikkat çekici ve yanıltıcı ki standart otomobillere uygulanan oto yıkama tarifesi haricinde kullanılan pahalı SUV tarifesinden Caliber’in dış güzelliğini daha da parlak hale getirtiyoruz. Dış tasarımında Amerikan çizgilerini her yanında gururla taşıdığı her halinden belli oluyor.  Caliber’in ön kısmında markanın spesifik duruşunu yansıtan artı şeklindeki ızgara oldukça çekici. Geniş çamurluklar, kaslı gövde, adeta bir sporcu omzunu andıran yan detaylar ve gücün temsilcisi motor kaputu Caliber’in dış tasarımındaki gövde gösterisinin oyuncuları. Kristal görünümlü farlar ve sis farları ön tasarımın tamamlayıcıları olurken Caliber’in arka tasarımı da ona  güç ve heybetli bir duruş katıyor. Ayrıca 17 inçlik jantlar ile kendinizi bir an için Amerika’da yayınlanan “Pimp My Ride” programından fırlamış gibi hissedebiliyorsunuz.

Dodge Caliber İç Mekan

dodge-iç
dodge-iç

İç mekana geldiğimizde ilk dikkatimizi çeken gövde rengi ön konsol oluyor. Otomobilin dış kabuğuyla uyum içerisinde olan kırmızı konsol kontrol tuşları açısından oldukça işlevsel. Zaten Caliber’in öyle uçak kokpitlerini andıran çok tuşlu bir ön konsolu da bulunmuyor. Herşey basit ve kullanım kolaylığına dayalı. Yine iç ve dış tasarım renklerine uygun kırmızı döşemeler ve yanal kavramaları zayıf koltuklar iç mekanın ilk göze çarpanları. Ön konsolda bulunan kullanışlı kontrol tuşlarının haricinde Caliber’ de manuel klima kullanılması bizi biraz şaşırttı. Soğutmalı çift torpido gözü ve hareketli kol dayamada bulunan eşya gözleri küçük eşyalarınız için yeterli. Yine kol dayamada I-pod uyumlu bir sistem bulunuyor. Göstergelerde de kendini gösteren sadelik, otomobilin iç mekanının tam karşılığı. Tüm Caliberler’de standart olarak sunulan açılır tavan sürüş keyfini arttırıyor.

Malzeme kalitesi yeterli gözüken Caliberler’de çok ince detaylar bulmak oldukça zor. Herşey gözle görülebilir biçimde tasarlanmış. Her ne kadar görüntüsüyle küçük bir SUV’u andırsa da Caliber’den, SUV’larda alışık olunan konforu beklemek zor. Zaten Caliber’in fiyatının da makul düzeyde olması bu yüzden. Zaten Caliber de standart bir C Segmenti otomobilden farklı beklentileri olan kullanıcıları hedefliyor. Ön ve arkadaki yolcular için bir hayli geniş bir oturma alanı sunan Caliber’in oldukça geniş bir bagajının da olduğunu söylememiz gerekiyor.2635 mm’lik dingil mesafesi içeride de haliyle yolcular için ferah bir alan bırakıyor.

 

Caliber’in sürüş özelliklerine geldiğimizde 2.0 litrelik benzinli motoruyla 156 HP güç ve 5100 d/d’de 190 Nm tork üretiyor. Caliber SXT’de 6 ileri kademeli sürekli değişken otomatik şanzıman (CVT) kullanılmış. Şanzımanın Caliber ile pek de iyi uyum sağladığını söylemek zor. Caliber’de gaza  sonuna kadar basıp vites düşürmek istediğinizde otomobilin tepkisi yaklaşık 6.000 d/d’ ye çıkmış bir devir saati oluyor. Bu da haliyle yakıt tüketimini olumsuz etkiliyor. Caliber’in fabrika tüketim verileri 8.1 lt/ 100 km iken test sırasında tüketimi 12 lt/100km limitine düşüremedik. 0-100 km/s hızlanmasını 11.3 saniyede tamamlayan Caliber’in, motor sesinin içeriye fazla yansıdığını eklemek gerekiyor. Normal hızlarda sürüş güvenlik sistemlerinin yardımıyla yolda fazla sorun yaşatmayan Caliber, ani tepkilerde yana salınımlar yaparak biraz tedirginlik yaratıyor. Ama TCS ve ESP ile Caliber yoluna devam ediyor. BAS fren destek sistemi güvenlik seviyesini arttırıyor.

Fiyatı En Büyük Artısı

dodge-caliber-2
dodge-caliber-2

Direksiyon tepkileri net olan Caliber’de Cruise Control sistemiyle yolculuğu daha da keyiflendirmek mümkün. Yine Caliber’de lastik basınç monitörü sayesinde yolculuklarınızda güvenliğinizi maksimuma çıkartabiliyorsunuz. Amerikan araçlarından beklenilen homurtulu motor sesi Caliber’de haliyle yok ama bir Amerikan kullandığınızı hissettirecek bir çok özellik makul bir fiyata tüketicilere sunuluyor.

Volkan DEMİRKUŞAK

 

Genel Değerlendirme
İşçilik  7  Caliber’de dikkat çeken bir işçilik kusuru bulunmuyor.
Görüş  8  Yüksek oturma pozisyonu ile görüş açıları oldukça iyi.
Performans  6  2.0 litrelik motorun performans sorunları var
Tüketim  6  Tüketim konusunda pek cimri sayılmaz
Konfor  6  Konfor eksikliği göze çarpıyor
Frenler  7  Fren mesafesi başarılı
Yalıtım  8  İyi bir yalıtıma sahip
Donanım 7 Donanım açısından Alman rakiplerinin gerisinde
Fiyat  9  En büyük artısı düşük fiyatı
Sonuç  7.1  

Eğer, Amerikan otomobillerini seviyorsanız ve C Segmenti’ndeki otomobiller aradıklarınızı karşılamıyorsa Caliber tam sizlik bir otomobil. Özellikle kaslı gövdesi, hırçın bakışları ve küçük bir SUV’u andıran karoseriyle dikkat çeken Caliber’in en büyük artısı, rakiplerine oranla oldukça makul bir fiyata sahip olması. Otomobil alırken dış görüntüsüne önem veriyorsanız ve 100 binli fiyatları görmek istemiyorsanız Caliber sizin için iyi bir alternatif olabilir.

İkinciel

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
FABRİKA VERİLERİ
Motor: 4 silindir benzinli
Motor Hacmi: 1998 cc
Motor Gücü:   156 HP – 6300 d/d
Max. Tork:  190 Nm – 5100 d/d
Frenler:  Hava kanallı disk/disk
Bagaj:

350 lt

Boyutlar:  

 4222/1760/1515 mm

 

Ağırlık:  

1500 kg

Lastikler:  215/60 R 17

Teknik Özellik

 

STANDART DONANIM
FABRİKA VERİLERİ
Motor: 4 silindir benzinli
Motor Hacmi: 1998 cc
Motor Gücü:   156 HP – 6300 d/d
Max. Tork:  190 Nm – 5100 d/d
Frenler:  Hava kanallı disk/disk
Bagaj:

350 lt

Boyutlar:  

 4222/1760/1515 mm

 

Ağırlık:  

1500 kg

Lastikler:  215/60 R 17

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here