Birçok sektörde olduğu gibi otomotiv sektörü de soluk soluğa geçen reklam ve pazarlama yarışlarına sahne olmaya devam ediyor. Peki Türkiye’de otomobil üreticileri nerelere reklam veriyor?

Reklam ve Pazarlama’nın Otomotiv Sektöründeki Önemi

Bizden çok daha önce yaşamış ve yaptığı devrim niteliğindeki atılımlarla bugün bile hepimizin hayatına dokunmayı başarabilen Henry Ford’a ait çok beğendiğim bir söz var. Diyor ki; “Para kazanmak için reklamı durdurmak, zaman kazanmak için saatinizi durdurmak gibidir.”. Basit ve sıradan bir cümle gibi duran bu cümle, aslına bakıldığında çok büyük bir vizyonun parçası. Reklam ve pazarlamanın önemini tek cümlede anlatmayı başaran döneminin dahi isimlerinde Henry Ford’un bu sözlerin biraz açmamız gerekirse karşımıza birçok mesaj çıkıyor. Saatinizi durdurarak zamanın akmasına engel olmayacağınız gibi reklamlarınızı durdurarak da giderlerinizi azaltamazsınız. Belki bazı reklamlarınızın maliyeti oldukça yüksek ve geri dönüşü az olabilir ancak reklam dediğimiz şey zaten boşluğa etmek değil midir? Evet belki sürekli olarak farklı platformlar üzerinden denemeye devam etseniz bile ilgi çekememe ihtimaliniz var ama hiçbir aksiyon almadığınız durumda ilgi çekebilme ihtimaliniz doğrudan sıfıra iniyor. Bu konuda otomotiv sektörü de bir istisna değil.

Türkiye’de Otomobil Üreticileri Nerelere Reklam Veriyor?

Türkiye’de Otomobil Üreticileri Nerelere Reklam Veriyor
Kaynak: WARC Data

“Türkiye’de otomobil üreticileri nerelere reklam veriyor?” sorusunun cevabı aslında birkaç yıl önce farklıydı. Bu soru ile birkaç yıl önce karşılaşmış olsaydınız kesinlikle “Televizyon” yanıtını verirdiniz. Ancak WARC Data tarafından yapılan bir araştırma bu durumun değiştiğini gözler önüne seriyor. Yapılan bu araştırmaya göre Türkiye’deki otomobil üreticileri en çok internet reklamları için harcamalar yapıyor. Bu harcama miktarı, şu an için televizyonda gösterilen reklamlara yapılan harcamalarla yakınlık gösterse de bir televizyonda reklam vermenin maliyeti internete reklam vermenin maliyetinden çok daha yüksek. Bu durumsa aradaki farkın giderek açılmasını sağlıyor.

Öte yandan yıllara göre değişimlere göz attığımızda gazete reklamları neredeyse bitme seviyesine gelirken radyo reklamlarının artması da gözlerden kaçmıyor. Görünen o ki; birileri sürücülerin gazete okumaktan çok trafikte radyo dinlediğini fark etmiş.

Diğer Ülkelerde Durum Nasıl?

Otomotiv sektörünün en önde gelen ülkelerinden olan Amerika ile Almanya’nın reklama yaptığı harcamaların ciddi bir şekilde düştüğü gözleniyor. Ayrıca yine aynı araştırmaya göre bu iki ülkede televizyon reklamlarına yapılan harcamalar hala çok yüksek. Gözlerimizi uzak doğuya doğru çevirdiğimizde ise Çin’in son yıllarda reklam için oldukça yüksek meblağları gözden çıkardığını ve bu yolda da en çok interneti tercih ettiğini görüyoruz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here