Daihatsu Copen 1.3 Sport İnceleme

2
4618
Daihatsu Copen

Göz mıknatısı: Daihatsu Copen

– Nisan ayında yeni yüzüyle ülkemizde satışa sunulan Copen Japon üretici Daihatsu’yu mini roadster sınıfında temsil ediyor.
-Daihatsu Copen ülkemizde 1.3 litre 87 HP benzinli motor seçeneğiyle satılıyor.
– Daihatsu Copen’in standart ve spor olmak üzere iki farklı donanım paketi bulunuyor.

Konfor, işlevsellik ve donanım
‘ Tasarımıyla dikkat çeken Copen sayesinde ilgi odağı haline geliyorsunuz..
‘ Ön cam kısa ve uzun boylu yolcuları rüzgardan korumuyor.
‘ Aracın boyutları iniş ve binişlerde sıkıntı yaratıyor.
‘ Aynaların çift açılı olmayışı görüş mesafesini kısıtlıyor.
‘ Recaro koltukların yanal desteği son derece başarılı.

Sürüş İzlenimi
Toyota ile birlikte geliştirilen Copen tasarımıyla etkileyici bir görünüme sahip. 1245 mm yüksekliğe sahip otomobil adeta büyük bir oyuncak gibi duruyor. Tavan kapalıyken Mazda MX-5’I andıran Copen gerçek ihtişamını tavan açıldığında sergiliyor. Aracın sevimli tasarımı o kadar etkileyici ki; test sürüşü yaptığımız sırada herkes yüzünde tuhaf bir gülümsemeyle gözlerini bizden ayıramadı. Görsel açıdan fazlasıyla tatmin eden aracın kullanımı ise performansı dışında beklentilerimizi karşılayamadı. Dar iç hacim sıkıntı yaratırken, otomobile iniş ve biniş gerçekten çok zor. Kısa ön cam uzun boylu sürücüleri rüzgardan korumaya yetmiyor. Sert süspansiyonlar yol tutuşa büyük katkı sağlasa da konfor açısından büyük sıkıntı yaratıyor. Yol ve dış gürültüyü engellemekte yetersiz kalan aracın tavanı kapalıyken ses yapıyor. Dış dikiz aynalarının çift açılı olmayışı da görüşü kısıtlıyor. Recaro koltukların yanal desteği ise son derece başarılı. Aracın performansının ise tüm bu olumsuz tabloyu unutturacak kadar etkileyici olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Test ettiğimiz modelde kullanılan 1.3 litrelik benzinli motor 6000d/d’de 87 HP güç ve 4400 d/d’de 120 Nm tork sağlıyor. Aracın hafif kasasının da yardımıyla alt devirlerden itibaren gücünü hissettiren motor 850 kilogramlık otomobili çekmekte zorlanmıyor. Yaptığımız testlerde 0’dan 100 km/s hıza 9.5 saniyede ulaşırken, son hızı 177km/s olarak ölçtük. Sakin kullanımda 100 km’de ortalama 6.3 litre yakıt tüketen Daihatsu Copen 1.3’te bu oran agresif kullanımda artış gösterebiliyor. 40 litrelik deposuyla 634 km’lik menzil sunan araç 100 km/s hızla giderken yapılan panik frende 38 metrede durmayı başardı.

Güvenlik
Daihatsu’nun minik cabriosu Copen henüz güvenlik testlerine girmemiş olsa da zengin donanımındaki güvenlik ekipmanlarıyla dikkat çekiyor. ABS ve EBD’nin dışında kaza anında devreye giren benzin kesici, dörtlü flaşör, iç lambalar ve kapı kilitlerinin iptali gibi son teknoloji ürünü özellikler etkileyici. Yine takla anında araçtakileri koruyan çelik takla barları ve yan koruma barları yeterince güven veriyor.

Genel Değerlendirme
İşçilik 7 Tatminkar
Görüş 6 Sorunlu
Performans 7 Tatmin ediyor
Tüketim 8 Düşük
Konfor 6 Dar iç hacim sıkıntı yaratıyor
Frenler 7 Güvenlik sınırları içinde
Yalıtım 6 Tavan kapalıyken ses yapıyor
Donanım 8 Fiyatına göre başarılı
Fiyat 9 Rakiplerinden ucuz
39.950 TL
Sonuç Daihatsu Copen’in minik boyutları özellikle şehir içinde yaşamı kolaylaştırıyor. Ancak sert süspansiyonlar ve yetersiz bagaj hacmi ile kısıtlı görüş açısı sorun yaratıyor. Yine de herkesin size imrenerek baktığı bir cabrio kullanmak istiyor ve gösterişi seviyorsanız Copen size ekonomik bir alternatif sunuyor.
İkinciel

ÖnderCANÖZER 14/09/2006

 

 

Test ve Teknik Verileri

STANDART DONANIM
Momo direksiyon, elektrikli açılır alüminyum tavan (Active Hardtop),çift egzoz çıkışı, ısıtmalı koltuklar, çelik roll bar, rüzgar engelleyici, ABS + EBD, klima, park sensörü, radyo-CD çalar, sürücü ve yolcu hava yastıkları, uzaktan kumandalı merkezi kilit, immobilizer, elektrikli ön camlar, elektrikli yan aynalar, 3. fren lambası, arka cam buğu çözücü, gövde rengi tamponlar, arka spoyler, arka sis farı, ön sis farları, içeriden açılabilen yakıt depo ve bagaj kapağı, renkli camlar, yan koruma barları, alüminyum alaşımlı jantlar, kaza anında devreye giren benzin kesici, 4’lü flaşör, iç lambalar ve kapı kilit iptali, arka eşya cebi, yükseklik ayarlı hidrolik direksiyon
FABRİKA VERİLERİ TEST VERİLERİ
Motor: Önde enlemesine yerleştirilmiş sıralı dört silindirli motor Hızlanma
Motor Hacmi: 1298 cc 0-50 km/s : 3.1 sn
0-100 km/s : 9.5 sn
Motor Gücü: 6000 d/d’de 87 HP 0-130 km/s : 16.8 sn
Hız
Max. Tork: 4400 d/d’de 120 Nm Max. hız : 177 km/s
Frenler: önde hava kanallı disk arkada disk
Bagaj: İç gürültü
Boyutlar: 3395/1475/1245 mm Rölanti 48 dB(A)
Ağırlık: 850 kg 100 km/s : 70 dB(A)
Lastikler: 165/50 R15 100 – 0 km/s 38 m
Test tüketimi: 6.3 lt/100 km
Depo kapasitesi: 40 lt
Menzil: 634 km

2.El Daihatsu Otomobiller

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here