Audi Q3 Sportback Test Sürüş İzlenimleri

0
19010

Dışa dönük SUV coupe sloganı ile satışa sunulan ve değişen arka tasarımı ile oldukça sportif görünen Audi Q3 sportback test sürüş izlenimleri hakkında detaylar yazımızın devamında.

Audi Q3 Sportback Test Sürüş İzlenimleri

Tasarım

Audi Q3 sportback’i ön tasarımdan incelediğimizde sekizgen formdaki panjurun büyüdüğünü görüyoruz. Siyah renkte tasarlanmış Izgara üzerindeki bal peteği tasarımı, araca sportif bir hava katmış. Farlar, Audi A3 ile oldukça benzer bir tasarıma sahip. Gündüz ledleri çok şık gözüküyor. Ön kaputta bulunan keskin çizgiler, aracı sert ve kaslı göstermiş.

Aracın yan profiline geçtiğimizde 20 inç boyutundaki elmas kesim jantları görüyoruz. Jantlar araca çok güzel bir hava katmış. Araçtaki tasarım anlamındaki en büyük değişim C sütununda başlıyor. C sütunu coupe formunda tasarlanmış.

Audi Q3 Sportback

Arka Tasarım

Audi Q3 Sportback Q3’e göre farklı bir arka tasarıma sahip ve oldukça güzel gözüküyor. Arka tamponda bulunan difüzör, model ibarelerinin siyah olması gibi dokunuşlar da araca sportif hava katmakta başarılı.

Audi Q3 sportback ülkemize yalnızca 1.5 litre TFSİ motor ile geliyor. Bu motor seçeneği ile 35 TFSI olarak adlandırılıyor. Motordan bahsetmişken; VAG grubundan tanımış olduğumuz 48 voltluk hafif hybrit sistem bu araçta da kullanılmış.Audi Q3 Sportback

Bagaj

Elektrikli bagaj kapağı açıldığında 410 litrelik bagaj hacmi bizleri karşılıyor. Arka koltuklar 15 cm kadar ileri alındığında bagaj hacmi 530 litreye kadar yükseliyor. İlk versiyonda bagaj hacminin küçük olması Q3 sportback ’i rakiplerine karşı güçsüz kılmış olsa da yeni versiyonda bu sorun oldukça iyi bir şekilde çözülmüş. Bagaj döşemesi kaldırıldığında tamir kiti ve 48 volt’luk hafif hybrid sistemi görebiliyoruz.

Arka Koltuk

Audi Q3 sportback’in boyutlarının büyümesi arka yaşam alanını çok ferah hale getirmiş. Ancak C sütunlarının coupe forma kavuşması ile arka koltukta oturan uzun boylu kişilerin görüşü biraz dar. Uzun yolculuklarda klostrofobik etki oluşturabilir. Ön koltuğu ideal sürüş pozisyonundayken 1 karış kadar diz mesafesi, 4 parmak kadar da baş mesafesi mevcut. Arka koltuğun orta bölümü sağ ve sol bölüme göre daha dar yapıda tasarlanmış. Orta bölümde uzun süre yolculuk yapmak rahatsız edebilir. Arka bölümde 3 kişi yolculuk yapmaktan bahsetmişken; şaft tünei yaklaşık 1 karış yükseklikte. Ortada oturan kişi ayaklarını şaft tüneli üzerine koyamaz.

Arka koltukta kol dayama da mevcut. Kol dayamanın üzerinde 2 adet bardaklık var. Arka koltuklar hareket mekanizmasına sahip. İleri geri alarak bagaj hacmi artırılabiliyor. Ayrıca diklik ayarı da mevcut.

Ön koltukların arkasında bulunan filelere eşya koyulabilir. Ara konsolun arka bölümünde ise havalandırma ızgaralarının yanı sıra 2 adet Type C çıkışı ve 1 adet 12 volt çıkış mevcut.

Kokpit

Audi Q3 sportback’in ön koltuk bölümü de genişlemiş ve daha ferah hissettiriyor. Ferah hissettirmesinin tek sebebi boyutların artması da değil. Eski versiyonda ön göğüs üzerinde konumlandırılmış multimedya biraz daha aşağı taşınmış. Multimedya ekranının altında fiziksel tuşlara sahip dijital klima kontrol paneli konumlandırılmış. Biraz daha aşağıda ise sürüş ile ilgili ayarlamalar mevcut. Tamamen dijital gösterge paneli çok şık ve oldukça kolay bir kullanım sunuyor. Gösterge panelinin tasarımı multimedya ekranından değiştirilebiliyor.

Araçta 30 farklı renk seçeneği olan ambiyans aydınlatması da bulunuyor. Ayarlamaları multimedya ekranından yapılıyor.

Malzeme kalitesinden bahsedecek olursak; araçta sürücünün temas ettiği yerler yumuşak yapıda tasarlanmış.

Direksiyon simidi ele güzel oturuyor. Simit arkasında vites değişimi için kulakçıklar bulunuyor.

Eşya gözleri olarak inceleyecek olursak; vitesin ön bölümünde bulunan bu boşlukta kablosuz şarj mevcut. Yine bu bölümde de 2 tane bardaklık ve telefon yerleştirmek için bir alan bulunuyor. Ayrıca kol dayama içerisine de eşya koyulabilir.

Kapı döşemelerindeki gözlere büyük su koyulabilir. Torpido gözü çok büyük değil ancak yeterli hacme sahip.

Audi Q3 Sportback

Sürüş

Audi Q3 Sportback 1.5 TFSİ motoru ve DSG şanzımanı ile oldukça keyifli bir sürüş sağlıyor. 48 volt hibrit sistemini sürüşte direkt olarak hissedemedik. Zaten bu sistemin amacı aracı hareket ettirmek değil. Motordaki yükün bir kısmını alarak tüketimi düşürmek. Buna bağlı olarak performans bir miktar artsa da bunu hissetmek pek mümkün değildir. VAG grubundan aşikâr olduğumuz 1.5 litrelik turbo benzinli motor 150 beygir güç, 250 NM tork üretiyor. Audi Q3 Sportback’in fabrika verisi 0-100 hızlanma süresi 9.5 saniyedir. Biz testimizde bu değeri X olarak ölçtük. Q3 Sportback her ne kadar Spor bir araç olsa da boyutları büyük ve haliyle ağır bir araç. Aracın ağırlığına ve motorun gücüne göre aracın performansı çok iyi. Yakıt tüketiminden bahsedecek olursak; Audi Q3 Sportback fabrika verisine göre 100 kilometrede ortalama 5.9 litre yakıt tüketiyor. Bu aracı almayı düşünenler için tüketimin sakin kullanımda 7-8 litre bandında olacağını belirtmek isteriz.

Genel olarak sürüşten bahsedecek olursak; Aracın içerisi geniş ve ferah, direksiyon simidi güzel hissettiriyor. Konfor üst düzeyde. Yol tutuşu da çok güzel. Araç SUV olduğu için haliyle yüksek. Bu sebeple yol tutuşu, rüzgar sesi gibi kötü durumlar normal karşılanır ama Audi Q3 Sportback’te bu sorunlardan hiçbirini görmedik.

2.El Audi Q3 İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here