Spor otomobilleri çekici yapan bir sürü unsur var. Performansları, sürüş keyfi, ve duyusal estetik bunlardan bazıları. Satın aldığımız otomobile spor olsun veya olmasın park ettiğimizde bir kere daha dönüp bakabiliyoruz bazen. Bazen ise otomobilimizi bir spor otomobile dönüştürmek için gerekli gereksiz görsel bir sürü aksesuar ekleyebiliyoruz. Eklenen aksesuarlar genellikle spoiler, difüzör ve marşpiyel olarak karşımıza çıkmakta. Aslında estetik kaygı güdülmeden spor otomobillerde kullanılan bu parçaların ne işe yaradıklarını biliyor muyuz peki? Bu parçaların gerçek kullanım amaçlarının aslında otomobilin aerodinamik alt yapısını kuvvetlendirip, yol tutuşu ve performansı geliştirmek olduğunu biliyor muydunuz? Bugünkü yazımızda spor otomobillerde estetik kaygıdan ziyade yol tutuşunun arttırılmasını hedefleyen bir parça olan difüzörden bahsedeceğiz.

Difüzör Nedir?

Öncelikle difüzörün ne olduğunu anlatmaya başlamadan önce, hareket halindeki otomobilin maruz kaldığı kuvvetlerin neler olduğunu bilmemiz gerekiyor. Her aerodinamik araç gibi otomobillerde içinden geçtikleri hava akışkanının göreli hareketine maruz kalırlar. Hava otomobilin ön tarafından itibaren temasa başlar ve arka tarafında bu teması bırakır. Hava akışkanı aracın hem üstüne hem altına müdahale eder. Üstüne etki eden kuvvet otomobilin ön yüz alanına etki eden drag ve ağırlık ile sağlanırken, alt taraftaki etki lift yani kaldırma kuvveti ile sağlanır. Etki eden kuvvetler otomobilin hızına göre değişkenlik gösterir. Ancak spor otomobillerde yüksek hızlarda yüksek yol tutuş hedeflendiği için drag-lift ikilisinin doğru bir şekilde ayarlanması gerekir. Difüzör ise aracın altına alınan hava akışkanının arkadan düşük basınçlı bir şekilde uzaklaştırmasını sağlayan bir parçadır.

Huracan Difüzör
Lamborghini Huracan modeline ait bir difüzör.

Ne İşe Yarar?

Difüzörler genellikle otomobillerin arka kısmında yer alırken bazen ön tarafında da yer alabilmektedir. Genel prensip araç altından geçen havanın istenilen şekilde yönlendirilerek çıkışının sağlanması ve basıncının düşmesidir. Basıncın düşmesi ise akışkan hızının Bernoulli Prensibi’ndeki gibi arttırılması ile mümkündür. Otomobilin alt tarafında düşen basınç aracın üst tarafından uygulanan net kuvveti arttıracak olup yüksek hızlarda aracı yola daha iyi bastıracaktır. Yol tutuşu artan otomobil ile beraber yüksek hızlar çok daha güvenli, virajlar çok daha keyifli olacaktır.

Aventator Difüzör
Lamborghini Aventator’a ait bir difüzör.

2. El Volkswagen İlanları

 

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here