2021 Hyundai i20 N tasarım, performans ve fiyat… Hyundai küçük kompakt sıcak hatchback’i i20 N ile yüksek güç ve kalitenin yanı sıra uygun fiyatlı bir modeldir. Sportif arabalar her zamankinden daha yetenekli ve güçlü olsalar da giderek daha ağır ve karmaşık hale geldiler. Ancak Hyundai i20 N buna meydan okuyor. Gerçekten de, tork vektörlü diferansiyellerden aktif devrilme önleyici sistemlere ve aktif aerodinamiğe kadar günümüzün performans arttırıcı teknolojileri, derin ve zaman zaman karmaşıktır. Bu, 2021 Hyundai i20 N’i normda ferahlatıcı bir araç yapar. Çünkü o akıllı gizmosların hiçbirini bulundurmaz ve sunduğu yüksek güç ve güvenliği kendi yöntemleri ile sunar.

Hyundai, beş kapılı i20 alt kompakt hot hatch’i dünyanın çeşitli yerlerinde satmasına rağmen, performans odaklı N versiyonu yalnızca Avrupa’da mevcut. Görünüşe göre Avrupa küçük, hatchback’lere yönelik herhangi bir alıcısı olan küresel pazarlardan birisidir. Volkswagen GTI ve Honda Civic’in yanı sıra Ford Fiesta ST’den daha kompakt.

2021 Hyundai i20 N Tasarım, Performans ve Fiyat

Hyundai İ20 N, Hyundai’nin N performans alt markasının bir ürünüdür. Bu, şirketin Veloster, Kona ve Elantra’nın N versiyonlarından sorumlu bölümdür. Küçük bir model olarak, i20 N, 201 beygir gücü için daha küçük bir turboşarjlı 1.6 litrelik sıralı dörtlü için bu daha büyük araçlarda bulunan güçlendirilmiş 2.0 litrelik dörtlü motordan vazgeçiyor. Altı ileri manuel, mevcut tek şanzımandır. Motorun 275 Nm torku, sınırlı kaymalı bir diferansiyel aracılığıyla ön tekerleklere ulaşır ve arka aks bir burulma kirişidir. Daha güçlü kardeşlerinde olduğu gibi, i20, devreye girdiğinde 10,3 inçlik dijital gösterge mevcuttur. Buradaki takometrenin etrafındaki hareketli bir ateş çemberini aydınlatan agresif bir N sürüş moduna sahiptir. Pratikte bu sadece direksiyon eforunu hızlandırır, gaz kelebeği tepkisini keskinleştirir ve aktif egzoz sistemini açar.

2021 Hyundai i20 N Tasarım

Hyundai i20 N’nin dış tasarımı, sürüş deneyiminden daha fütüristtir. Standart modelin köşeli çizgileri, köşeli tamponlar ve daha geniş ön hava girişleri mevcuttur. Ayrıca eşleşen pencere çerçevelerine sahip isteğe bağlı siyah boyalı tavan ile daha da keskin görünüyor. N modeli, Hyundai’nin i20 ralli yarışçıları tarafından giyilen önemli ölçüde daha büyük kanattan esinlendiği iddia edilen bir arka spoylere bile sahip.

2021 Hyundai i20 N Tasarım

İçeride, i20 N’nin kabini önde geniş, arkada dar ve daha büyük muadillerinde bulunan aynı koyu renkli plastik bolluğuna rağmen sağlam ve kaliteli duruyor. 10,3 inçlik büyük bir dokunmatik ekran, ön panelin ortasında yerini aldı. Normal navigasyon ve bilgi-eğlence özelliklerine ek olarak bir veri raporlama işlevi sunar. İ20 N’in direksiyonunda üç normal sürüş modu (Eko, Normal ve Spor) i20’deki gibi standarttır. Ayrıca biri tam eğimli N modu ile sürücü tarafından yapılandırılabilen özel ayar arasında geçiş yapmak için olmak üzere iki belirgin N düğmesi vardır. Şanzıman için otomatik devir eşleştirme işlevini devreye sokan kırmızı bir düğme de vardır. Destekleyici spor koltuklar standarttır ve i20 N’de elektronik geçiş yerine mekanik bir park freni kolu vardır.

Performans Parametreleri ve Çekiş

Çeşitli sürüş modlarına rağmen, i20 N’nin dinamik tarifi basittir ve süslemesiz teslim edilir. Bu, incelik ve zarafet yerine performans ve karizmaya öncelik veren eski moda bir hot hatch’tir. Motorun zorunlu indüksiyon doğası, hem turbo biriktirirken düşük devirlerde başlangıçtaki zayıflığında hem de takviye nihayet geldiğinde sert indüksiyon kükremesinde belirgindir. Turbo bir kez döndüğünde motor coşkulu bir şekilde çekiyor. Örneğin 6500 rpm kırmızı çizgisine yaklaşırken biraz sıkı görünse de, otomobil mütevazı güç çıkışının önerdiğinden daha hızlı ve daha heyecan verici hissediyor. Bu i20N 1200 kg ağırlığında ve 96.5 km hıza çıkması 6,1 saniye sürmektedir.

2021 Hyundai i20 N Tasarım

Daha güçlü önden çekişli otomobiller genellikle zeminde tutunmakta zorlanıyor, ancak i20 N kolayca yolda kalıyor. Engebeli yüzeylerde bile hızlanırken direksiyonda neredeyse hiç tork bozulması hissi yok. Daha düşük hızlarda süspansiyon sağlam hissediyor. Ancak daha yüksek hızlarda ilerleme ve daha büyük şasi yükleri, amortisörlerin dalgalı yüzeylerde sert yön değişiklikleri sırasında düzeni koruyabildiğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte, otoyol hızlarında motorun lastik kükremesi ile seyir iyileştirmesi sınırlıdır.

Şasinin yol tutuş limitleri, daha sıcak hatchback’lerinkinden daha düşüktür, ancak bu küçücük otomobil her zaman vermeye isteklidir. Ayrıca 18 inç Pirelli P Zero yaz lastiklerinin sağladığı yol tutuşu hem bol hem de oldukça dengeli. Hyundai i20 N’de eğlenmek için hızlı seyahat etmenize gerek yok. Altı ileri manuel, yollardan temiz ve doğru bir şekilde geçer, ayrıca hızlı vites değiştirmelerinin gergin mekanik hissi sürücüye geçmez. Devir eşleştirme işlevi, devre dışı bırakmaktan ve gaz kelebeği kesinliğini kendiniz eşleştirmeye çalışmaktan daha fazla memnuniyet sağlasa bile iyi çalışır. Direksiyon simidinin ağırlığı, elektrik destekli raf en hafif ayarındayken bile ağırdır. Daha agresif Sport ve Sport-plus modları direnci artırırken aslında hissi azaltır.

2021 Hyundai i20 N Fiyat ve Segmentteki Yeri

Hyundai i20 N fiyatı için net bir rakam belirlenmemiş olsa da fiyatının 350 bin TL civarında olması bekleniyor. Daha katı emisyon düzenlemeleri yüksek motor gücüne sahip otomobilleri aha pahalı hale getiriyor. Buna dayalı olarak bunları üreten üreticilerin sayısı azalıyor. Ancak Hyundai i20 N gibi hem 1.6 litrelik motoruyla yüksek güç sağlıyor hem de emisyon düzenlemelerine aykırı değil.

Gelecek nesiller elektrifikasyonu, muhtemelen artan ağırlık ve karmaşıklıkla türü tanınmayacak şekilde farklılaştıracaktır. Ancak bu gerçekleşene kadar i20 N, tatlı bir noktada varmış gibi hissettiriyor. Otomotiv dünyası baş döndürücü bir hızla ilerlemeye devam ederken, Hyundai’nin en küçük sıcak hatchback’i, en çekici performans otomobillerinden birisi olmaya devam ediyor.

Sıfır Km Hyundai i20 İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here